Do mrtvol nekopu, vyjádřil se Babák o Karolíně Peake a spol.

20.08.2012 7:56

Zatímco Věci Veřejné (VV) představily své kandidáty do krajů a do Senátu, strana LIDEM, která se z VV odštěpila, vlastní kandidáty nenavrhla. Jak se tyto dvě strany vnímají navzájem a jak je vnímá i okolí zejména v předvolebním čase, zajímalo ParlamentníListy.cz.

Do mrtvol nekopu, vyjádřil se Babák o Karolíně Peake a spol.
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Michal Babák

„Osobně si myslím, že je to záležitostí každé strany, které kandidáty si vybere a kteří pak tuto stranu reprezentují,“ odpověděla redakci ze zahraničí poslankyně Lenka Andrýsová (nyní LIDEM).

Jak říká, zajímal by ji spíše program, s nímž jednotliví kandidáti vstoupí do volebního klání. „Velmi mne ale překvapila kandidatura paní Havránkové, a nakonec i odstoupení Víta Bárty z kandidatury,“ konstatovala Andrýsová. Dodala, že o tom, kdo vyhraje a kdo ne, stejně rozhodnou voliči.

Našim kandidátům věřím, říká Michal Babák. Jsou to slušní a korektní lidé

Vlastní kandidátku, jak řekl Babák, Věci veřejné hodně probíraly a zvažovaly. „Některé kraje jsme raději přesvědčili, že bude lepší nabrat sílu a vstoupit až do příštích voleb,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. Jak ale řekl, některé kraje se cítí velmi sebevědomě. „Například Jihomoravský kraj odmítl dokonce koaliční kandidátku s tím, že do toho půjdou jako Věci veřejné sami,“ říká Babák. Jak dodal, tato věrnost vlastní značce ho potěšila. A i když to nebudou mít Jihomoravané podle Babáka snadné, užitečné to rozhodně bude. „Mají o svůj region zájem a chtějí pro něj něco udělat. Navíc to tu členskou základnu mobilizuje,“ dodal.

Babák věří i kandidátům VV na posty senátorů. „Tomáš Jarolím má jako jednoho z protikandidátů Alexandra Vondru, což si, myslím, bude velmi zajímavé,“ hodnotí Babák. Právě Tomáš Jarolím se totiž jako místopředseda Věcí veřejných opakovaně snažil posunout problémy -  aby se začala šetřit kauza PromoPro a další případy, u nichž měl podezření z korupce. Teď v tom prý chce pokračovat jako senátor, který má přece jen větší možnosti.

Za VV kandiduje do senátu kromě Tomáše Jarolíma například režisér a herec Vít Olmer, spisovatelka Lenka Procházková, nebo poslanec Jiří Štětina. „Myslím, že tito lidé jsou slušní a korektní, takže mají dobré šance,“ říká pro ParlamentníListy.cz Michal Babák.

Hlasovací stroj TOP 09 a ODS nesehnal ani lidi na kandidátky, definuje Babák stranu LIDEM

Podle Michala Babáka nemá LIDEM potenciál sehnat lidi ani pro členskou základnu. „Podle mne je to strana, která byla vytvořena, aby dva roky dělala hlasovací stroj pro TOP 09 a ODS,“ konstatoval. Podle něj bude mít LIDEM velký problém se získáváním členské základny, a tudíž i s personálním obsazováním kandidátek. „Vždyť ani teď nesehnali lidi na kandidátky,“ dodal.

Babák nevěří, že by česká veřejnost dokázala stranu LIDEM akceptovat, a už vůbec nevěří, že by se k nim někdo přihlásil jako člen strany. Konstatoval, že nemá ani potřebu se k tomu nějak široce vyjadřovat. „Do mrtvol nekopu,“ prohlásil stručně.

S Lenkou Procházkovou se VV hledaly, až se našly, míní Marek Benda

Marka Bendu (ODS) pobavilo, že Věci veřejné daly na kandidátku spisovatelku a publicistku Lenku Procházkovou, výraznou odpůrkyni stávající podoby zákona o náhradách církvím. „Ti dva (VV a Procházková) se skutečně hledali, až se našli,“ konstatoval pro redakci. Nic nového proto od Lenky Procházkové prý neočekává. Benda zároveň konstatoval, že vystoupení Lenky Procházkové na TK, kde se představila jako kandidátka za VV, bylo plné nesmyslů, bez historických znalostí, bez znalosti právního prostředí České republiky. „Je to prostě postavené na té nejbrutálnější vlně populismu,“ dodal Benda. Kandidaturu Procházkové v Praze navíc nepokládá za významnou.

Marek Benda je navíc přesvědčen, že z dlouhodobého hlediska nejsou Věci Veřejné perspektivní stranou. „Podle mne nemají šanci vůbec žádnou,“ konstatoval. Je přesvědčen, že právě VV prokázaly nestabilitu nových subjektů, od nichž nikdo neví, co má očekávat. Připomněl, že Věci veřejné byly u jednání, kde se připravoval zákon o náhradách církvím, proti němuž dnes hlasují.

Právě tento zákon byl ovšem důvodem rozkolu mezi stranou Věci Veřejné s koalicí, kdy došlo k rozštěpení také uvnitř strany. Jednou z příčin bylo podle Michala Babáka, že koalice odmítala pozměňovací návrhy VV, které by měly podle něj zpřehlednit vydávaný majetek i samotný proces vydávání. Jak už dříve řekl Michal Babák pro Parlamentnilisty.cz, „vyměřovalo a zaměřovalo se to ze satelitu ‚přes koleno‘,“ ohodnotil tehdy přesnost evidence majetku, který by se měl církvím vydávat.

LIDEM nemá co nabídnout lidem

Tomáš Jarolím (VV) své soupeře nepodceňuje. „Není tam jen pan ministr Vondra, ale také pan Jiří Šlégr,“ připomíná známého sportovce a poslance (nyní za národní socialisty) Tomáš Jarolím. Na souboj je prý ale připraven. „Ty věci je prostě třeba otevírat, jinak se nepohneme z místa,“ říká o korupčních kauzách. Jak říká, právě boji s korupcí se chce v senátu věnovat.

Strana LIDEM podle Jarolíma nemá dnes co nabídnout. „Oni neměli co nabídnout, ani když byli součástí Věcí veřejných,“ dodává. Jak říká, po necelém roce působení ve sněmovně se začaly u nich objevovat výroky jako „liberální strana“, „liberální pojistka“, a podobně. Na tyto úvahy ale podle něj teď není čas.

Tomáš Jarolím chce upozorněním na korupci a podobné nešvary podpořit českou veřejnost, aby k řešení těchto věcí zaujala důraznější postoj. Jak říká, je třeba změnit morálku nejen politiků, ale dosáhnout i přesnějšího vidění morálních hodnot u české veřejnosti. „A v tomto směru LIDEM rozhodně nemá co nabídnout lidem,“ konstatoval Tomáš Jarolím.

VV Titanik mají pozvednout nové tváře

„Věci veřejné našly nové tváře, o nichž si myslí, že ten Titanik pozvednou,“ míní nezařazený Jaroslav Škárka. Jednotlivé kandidáty „VeVerek“ komentovat nechtěl, ale moc šancí jim nedává. „Tím, že stále zůstávají v područí pana Bárty, jsou neživotaschopný projekt,“ konstatoval. „Jejich šance jsou podle mne minimální,“ dodal.

Jak Škárka dále řekl, předpokládal, že Věci veřejné projdou nějakou sebereflexí. „Že to přestane být marketingový projekt a strana pražských kmotrů,“ dodal. Pokud prý toto nenastane, nemohou prý jejich šance i do budoucna nic než klesat.

Původní oznámení Víta Bárty, že bude kandidovat v Plzeňském kraji, byl podle Jaroslava Škárky „úlet“. „Člověk, který žije v Praze a o Plzni neví vůbec nic, nemá žádnou šanci tam uspět. A myslím, že sám pochopil, že jeho metody sledování mu hlasy nezískají,“ konstatoval bývalý poslanec za VV.

Strana LIDEM je mi ukradená, říká Jiří Štětina

Strana LIDEM mě vůbec nezajímá, říká Jiří Štětina z VV. „Když jsem byl zvolen do parlamentu za tu konkrétní stranu, za konkrétní program, tak za tu stranou také skončím,“ dodává.  Podle něj by to tak mělo vypadat i u jiných poslanců v ostatních stranách. „Mně je ta strana naprosto ukradená,“ prohlásil Štětina.

Jak řekl, s poslanci LIDEM Věci veřejné spolu komunikují, jen když se potkají ve sněmovně. „Jiné meziklubové vztahy ani komunikace nejsou a vůbec mě nezajímají, dodal.

Rusnok z LIDEM se diví, jak Věci veřejné změnily taktiku, 

Pokud jde o životaschopnost Věcí veřejných v dlouhodobějším horizontu, ukáží podle Rusnoka právě současné volby. Také on ocenil neúčast Víta Bárty. „Asi si to přece jen rozmyslel,“ dodal. Obecně o kandidátce VV Jiří Rusnok řekl, že „je to v indexu možného Věcí veřejných.“

Poslanec nechtěl kritizovat své bývalé stranické kolegy, překvapila ho ale kandidatura Lenky Procházkové. „Je divné, když strana, podepsaná pod dohodou týkající se církevních restitucí, najednou dosazuje na kandidátku paní Procházkovou, která je jejich výraznou odpůrkyní,“ podivuje se Jiří Rusnok. „Uvidíme, jakou šanci Věci veřejné dostanou, konstatoval. Záleží prý na tom, jestli dají lidé šanci odborníkům, nebo těm, kteří jsou nějakým způsobem slavní. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…