Záhadně zchudlá firma exministra Řebíčka: Možná stamilionová lumpárna

09.08.2012 9:42

ROZHOVOR Stavební firma Viamont, kterou založil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) a která za jeho působení v politice nebývale vzkvétala, dnes míří do úpadku. Vedení firmy na sebe podalo minulý týden insolvenční návrh. I když Řebíček vždycky popíral, že by na výběrová řízení a zhodnocování stavební a dopravní firmy měl vliv, média kritizovala jeho možný střet zájmů. Podle bývalého vyšetřovatele a advokáta Václava Lásky by i tak bylo možné, aby podezřelé okolnosti vyšetřila policie.

Záhadně zchudlá firma exministra Řebíčka: Možná stamilionová lumpárna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Bude mít policie vzhledem k insolvenčnímu řízení ještě šanci zabývat se podezřelým rozvojem společnosti v době, kdy se stal Řebíček členem Topolánkovy vlády?

Záleží na tom, jak bude insolvenční návrh posouzen. Když bude vyhlášeno insolvenční řízení a jmenován insolvenční správce, firma pojede dál. Když bude návrh zamítnut, protože ve firmě nebude žádný majetek a nebylo by na náklady insolvenčního řízení, mohlo by dojít k likvidaci společnosti. Ale pak by se měla policie ptát, jak mohla společnost s tak velkými zisky dojít tak rychle do stavu, že nemá žádný majetek. To by bylo velmi zvláštní a těžko zdůvodnitelné. Když je firma předlužená, musí dát na sebe insolvenční návrh. Ale může mít nejen dluhy, ale i majetek.

Krajský soud v Ústí nad Labem už insolvenční řízení vyhlásil, ale firma vyčíslila své závazky v insolvenčním návrhu na 217,7 milionů korun. A částka může ještě vzrůst, protože se mohou přihlásit další věřitelé.

Firma získávala v minulých letech podle dostupných informací miliardové veřejné zakázky, proti velkým ziskům musí být smysluplné výdaje. Pokud tomu tak není, mohlo by to znamenat, že společnost byla vytunelována. A tím by se policie měla určitě zabývat.

Řebíček údajně před vstupem do vlády z firmy odešel a uvedl, že za akcie Viamontu vyinkasoval celkem 342 milionů. Loni v listopadu už mluvil o ceně 750 milionů. Není to divné?

Záleží na tom, jestli exministr Aleš Řebíček dostal peníze v době, kdy firmu prodával, nebo se zpětnou platností. Není neobvyklé, že někdo prodá firmu s malým majetkem za velké peníze, ale dostane je, až je firma vydělá. Nevím, jestli je to případ firmy Viamont.

Ale to by přece pro policii neměl být problém zjistit z bankovních účtů?

Policie by se měla ptát, kdy platba za akcie firmy došla fakticky na bankovní účet, jak dlouho to bylo po vlastním podpisu smlouvy. To jsou klíčové věci, po čem by se měla policie pídit, aby bylo možné zjistit, jestli to celé nebyla lumpárna. Jestli pan Řebíček dostal peníze až za rok, dva nebo dokonce více let po svém vstupu do politiky, je to významný signál, že šlo o trestně-právní jednání.

Původně nepříliš velká firma působící na regionální úrovni po vstupu svého zakladatele najednou začala vzkvétat. Není to podezřelé?

V zemích na západ od nás určitě není obvyklé, aby se firma regionální úrovně dostala na republikovou úroveň, když její bývalý vlastník vstoupí do politiky. Ale na posouzení, zda došlo k trestněprávnímu jednání, je třeba hmatatelnější důkaz.

V celém případu se objevují podivné okolnosti, média na mnohé z nich v minulosti upozorňovala, proč se tedy policie případem nezabývala?

Nevím, netuším, co udělala policie v této věci za úkony. Ale je fakt, že doba minulých čtyř až pěti let nepřála tomu, aby se prověřovali lidé politicky činní.

Proč tedy bylo možné stíhat středočeského exhejtmana Davida Ratha a ne někdejšího ministra dopravy Řebíčka? Je to díky tomu, že se změnil systém při vyšetřování, kdy dnes vyšetřovatelé nemusí hlásit, pokud vyšetřují třeba politika?

Je to tím. Systém se změnil s příchodem policejního prezidenta Petra Lessyho, který tuto praxi, která fungovala za jeho předchůdce Oldřicha Martinů, zrušil. Od té doby policisté tyto citlivé kauzy týkající se vlivných a mocných lidí už hlásit nikam nemusí, tím klesá riziko, že důvěrné informace budou vyneseny dřív, než budou při vyšetřování udělány potřebné úkony.

Povzbudila tato změna policisty, aby se pustili do vyšetřování citlivých kauz, souvisejících s korupcí?

Určitě. Změna systému přinesla reálný efekt, že se důvěrné informace nevynesou ven. Ale vedle toho to má navíc povzbuzující efekt. Když totiž policista, který měl například rozpracován případ, ve kterém figuroval podnikatel Roman Janoušek, musel případ nahlásit nahoru, a pak viděl, jak náměstek policejního prezidenta popíjí s Janouškem kávu, ztrácel chuť pokračovat. Ale když taková praxe byla ukončena, přináší to i motivační prvek pro policisty. Začínají věřit, že má smysl se o něco pokusit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …