ČRo: České sklářství má krizi za sebou. Firmy nekrachují, daří se technologiím

09.08.2012 10:11

Ekonomická krize Evropy nemusí notně znamenat útlum veškerého průmyslu. Jak zjistil Český rozhlas, začíná se dařit především sklářským firmám. „Zvedají se menší sklárny, jako jsou Bohemia Machine Glass, do zahraničí vyváží broušený křišťál a bižuterii i jablonecká Preciosa.,“ informuje rozhlas a dodává, že české firmy čínskému sklu konkurují hlavně v technologiích.

ČRo: České sklářství má krizi za sebou. Firmy nekrachují, daří se technologiím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Světla do aut a lodí, navigační osvětlení do leteckého průmyslu - tady světlo na ploše, jenž rámuje speciální skleněný hranol, pomáhá stroji při navigaci - či technická optika. To vše drží jabloneckou rodinnou firmu EcoGlass v době ekonomické krize nad vodou.  Zástupci této firmy pak zmiňují, že tradiční průmysl v posledních letech zažívá boom.

Tradiční užitkové sklo podle Jiřího Kočárka z EcoGlassu sice levněji vyrobí Čína, ale evropští skláři mohou konkurovat jedině v technologiích. 

 „Ale to je právě o tom zaměření firmy. Musíte si vybrat obor, kde je to riziko menší,“ řekl Kočárek pro ČRo.

„Poslední statistiky ukazují, že se českým firmám na trzích daří. Celkové tržby loni dosáhly téměř 34 miliard korun, což je o dvě miliardy více než v roce 2010.  Zvedají se menší sklárny, jako jsou Bohemia Machine Glass, do zahraničí vyváží broušený křišťál a bižuterii i jablonecká Preciosa,“ uvedl v této souvislosti rozhlas.

Máme konkurenční výhodu

 „V roce 2007 si české sklářství prožilo vrchol, kdy se vyrábělo jak na množství, tak i na tržby. V roce 2008 už byl zaznamenán pokles, v roce 2012 by měl růst ale pokračovat,“ řekl rozhlasu Vlastimil Hotař z Technické univerzity v Liberci. Podle něj má české sklářství za sebou krizi, kdy krachovaly mnohé firmy.

Co podle Hotaře na trzích hlavně boduje? Především prý konkurenční výhoda a také odborná pracovní síla.

„Počty nových míst sice pomalu rostou, ale firmám chybějí absolventi odborných škol. Mnoho studentů se rozhoduje spíše pro humanitní obory, což potom vytváří problémy, protože vychováváme nezaměstnané,“ zmínil Hotař. 

Hlavní kurátor z jabloneckého Muzea skla a bižuterie Petr Nový ale upozornil, že budoucnost českých sklářských firem závisí na stavu exportu.

„Pro české sklářství je zásadní to, jak se bude vyvíjet ekonomická situace ve světě. Protože je proexportně zaměřeno,“ dodal Nový s tím, že záležet bude nyní také na tom, jak rychle asijské státy zareagují na novinky v tomto průmyslovém odvětví.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…