Taková nenávist, za co? Kněží hubují a odsuzují nejen ČSSD

09.08.2012 12:43

O církevní restituce se po politicích začali vehementně zajímat i umělci. Jejich názory na vrácení majetku se ale diametrálně liší. A právě to může být pro církev kámen úrazu.

Taková nenávist, za co? Kněží hubují a odsuzují nejen ČSSD
Foto: Archiv
Popisek: Čeští a moravští biskupové

Církevní restituce se pomalu ale jistě stávají českým politickým evergreenem. Poté, co zákon, který má církvím navrátit majetek, prošel Poslaneckou sněmovnou, to vypadá, že po letech tahanic se církve skutečně dočkají. Zatím ale nad návratem majetku stále visí otazník. Právě ten podporuje nejrůznější osoby i skupiny lidí, aby se k tematice vyjadřovaly.

Kromě levice nemají restituce podporu ani u veřejnosti. A nepomůže jim ani nová kampaň sociální demokracie. Ta ji rozjela před senátními a krajskými volbami poměrně zostra. A jako pomyslné rukojmí, skrz něž útočí na vládní ODS a TOP 09, si vybrala právě církevní restituce.

Církve zbohatnou?

Na jednom z billboardů, které ČSSD v rámci předvolební kampaně připravila, je k vidění pytel s penězi, který anonymnímu prelátovi předává ruka v kvádru. Ilustrační fotografii doprovází text „134 miliard chtějí ODS a TOP 09 věnovat církvím".

Bílá i Jirásková chtějí vracet

Naopak pomoci zbrzdit závist a nenávist vůči církvi, kterou nepřímo podněcuje i ČSSD,  má petice umělců a dalších osobností veřejného života. Dagmar Havlová, Lucie Bílá nebo Jiřina Jirásková totiž svým podpisem stvrdily dokument, který návrat majetku církvím podporuje.

Osobnosti svým krokem ale vyvolaly opačnou reakci třeba u režiséra Zdeňka Trošky. Ten uvedl, že by "církvím nic nedal."

ParlamentníListy.cz pátraly mezi zástupci církví i poslanců, jak mohou zmiňované názory zamíchat s postojem veřejnosti. Podněcují závist a nenávist vůči církevním hodnostářům? Je to správně, či ne?

Češi jsou závistiví

Podle kněze Zbigniewa Czendlika si církev podobnými kampaněmi  jméno příliš nezlepší. "To, že jsou Češi závistiví, je známá věc. Kampaň ČSSD a jim podobné překračují hranice vkusu, nemá to nic společného s demokracií," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že levici se podobné kroky náramně hodí. 

Kampaň umělců ale podporuje. "Jsou to většinou inteligentní lidi, něco dokázali, dokázali mnohem víc než většina politiků," kritizuje Czendlik s tím, že je logické, že příslušníkům české inteligence není osud církevních restitucí lhostejný.

Troška? Populista

Slova Zdeňka Trošky jej ale zvedla ze židle. "Troška je populista. Církev nechce od státu nic navíc. Chce jen to, co jí patří. Kdyby panu Troškovi v restitucích něco zabavili, taky by to chtěl zpátky," řekl redakci s tím, že právě podobná vyjádření mohou ještě více rozdmýchat ve společnosti negativní nálady proti církvi.

Člen sněmovního výboru pro kulturu, Walter Bartoš (ODS), redakci připomněl další aspekt tahanic o církevní majetek. "Nacházíme se v předvolebním čase, takže o silácká gesta a různé rádoby vtipy nebude nouze. Narovnání státu a církví legislativní cestou je správný krok. Pokud by se církve domáhaly svého majetku soudně,  bylo by to pro stát mnohem nákladnější," uvedl věcně.

ČSSD má prý strach

Samotné zástupce církve ale stále nejvíce pálí billboardová kampaň ČSSD, která na návrat majetku útočí. "Taková kampaň je podle mého něčím, co jen zastírá vnitřní strach ČSSD," řekl ParlamentnímListům.cz šéf Ekumenické rady církví Joel Ruml.

"V naději, že si zachová populistickými obrázky a hesly moc a přístup k veřejným financím (které potřebuje), jí nebrání projevit neúctu ke všemu, co dobrého kdy tato strana zastávala a ctila," dodal s tím, že tento nepravdivý styl kampaně snad bude pro soudného voliče dobrým znamením, komu nedat svou důvěru ve volbách.

Také pražský arcibiskup Dominik Duka za její hesla před senátními a krajskými volbami ČSSD ostře kritizuje. Kampaň,  v níž sociální demokracie odmítá církevní restituce, připomíná podle něho totalitní propagandu. "Způsob nevěcného vedení argumentace a demagogická útočná kampaň České strany sociálně demokratické, vedená m.j. i pomocí billboardů, vytvářejí ve společnosti atmosféru neopodstatněné závisti a nenávisti nejen vůči církvím a náboženským společnostem, ale i vůči občanům jako takovým. Lidí, kterých se tyto manipulativní a nepravdivé slogany dotýkají, jsou přitom miliony a nemusí se jednat jen o věřící. Předvolební propaganda sociální demokracie tak útočí slovníkem obou někdejších totalit a pamětníci mohou potvrdit, že si nezadá s neblahými antisemitskými a antiklerikálními plakáty „třetí říše“, narudo přetřenými gottwaldovskými ideology," píše Duka ve čtvrtečním prohlášení České biskupské konference.

ČSSD se ale hájí. Kampaň je prý recesí.

Co bude dál?

Návrh zákona na vyrovnání s církvemi počítá s tím, že církve by měly dostat zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Na druhou stranu by stát už nevyplácel platy duchovním.

Do církevních restitucí se ale nepustila jen ČSSD. Před nedávnem se rozjela třeba e-mailová kampaň, namířená proti zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi. Jejím iniciátorem je Hnutí za přímou demokracii.

Přijde tlak?

„Na podzim se s velkou pravděpodobností projednávání zákona vrátí do Poslanecké sněmovny, takže lidé mají dostatek času k vytvoření silného tlaku na poslance. Podle průzkumů zhruba 80 procent občanů s navrhovaným zákonem nesouhlasí a stejné množství požaduje k zákonu referendum. To si musí zastupitelé uvědomit a jejich požadavky respektovat,“ vysvětluje spuštění kampaně ParlamentnímListům.cz mluvčí HZPD Milan Valach.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jana Šulcová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …