Šikana poslanců, dělají to zoufalci. Gazdík a Benda v šoku z akce proti restitucím

10.08.2012 6:31

V Senátu museli kvůli tomu zasáhnout „ajťáci“, ve sněmovně si "to" pak jednoduše označili jako spam. O čem je řeč? O e-mailové kampani proti církevním restitucím, která byla spuštěna na stránkách Hnutí za přímou demokracii.

Šikana poslanců, dělají to zoufalci. Gazdík a Benda v šoku z akce proti restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Díky ní politici v těchto dnech dostávají stovky a tisíce mailů, která blokuje i síť obou komor Parlamentu. Sami politici ale aktvitu označují jako hloupou a směšnou.

Anketa

Jsou církevní restituce důležité?

hlasovalo: 4927 lidí

Prostřednictvím webového formuláře Hnutí za přímou demokracii (HZPD) mohou lidé  zaslat poslancům a senátorům dopis, ve kterém je vyzývají, aby současnou podobu zákona na podzim nepodpořili a aby vyvolali k církevním restitucím celostátní referendum. Šanci poslat takový mail má prakticky každý člověk, který na webové stránce  hnutí do připraveného formuláře pod výzvou napíše své jméno, e-mailovou adresu a obec. HZPD už tuto výzvu poslancům a senátorům ze svého adresáře samo rozešle. Text e-mailu zůstává vždy stejný, jen se mění podpis odesílatele.

„Oni na to ti poslanci nejsou zvyklí, ale na západě je to běžné. My jsme si tu inspiraci k tomu vzali z mezinárodní organizace, která dělá takové kampaně třeba vůči Evropskému parlamentu, ale mají k tomu samozřejmě miliony účastníků. Je to normální demokratická záležitost, že občané píší politikům,“ vysvětlil k tomu pro ParlamentníListy.cz mluvčí HZPD Milan Valach.

Sledujeme téma Miliardy pro církve

Jenže politici se děsi a proti vlezlým mailům dokonce volají na pomoc celou armádu IT specialistů, či se mailů sami snaží zbavit, jak se dá. Třeba šéfovi poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petrovi Gazdíkovi to celé připadá jako hloupá a také hlavně zoufalá kampaň.

Gazdík: Je to kyberšikana

„Já nevím, kolik těch mailů přišlo, neboť v momentě, kdy jsem zjistil, že se nejedná o autentické názory jednotlivých občanů, kterých si velmi vážím, když mi přes mail píší, ale že jde o kyberšikanu a neautentické maily, tak jsem ty e-maily označil za spam a mám je někde v košíku. Ze začátku tam byla i jména, ale pak už to chodilo bez těch jmen. Jen za hodinu jich totiž přišlo kolem dvou set padesáti a vypadá to, že je to mechanizované,“ informoval ParlamentníListy.cz Gazdík.

Jenže hnutí se brání. „Ne, to rozhodně neděláme my. My jsme jenom občanům nabídli možnost a každý dospělý občan se pak rozhodne, jestli to pošle, nebo nepošle. To už je pak jen jeho věc. Kdybychom měli skutečnou demokracii a zákon o obecném referendu, který předpokládá naše ústava a který poslanci mnoho let sabotují, tak by se nemusely dělat takové kampaně. Byly by petice, kde by občané žádali vypsání referenda a to referendum by pak rozhodlo,“ uvedl ovšem na svou obranu a obranu hnutí sám Valach.

„Připadá mi to jako hloupá, a zoufalá kampaň. A jen mne to utvrdilo v mém přesvědčení vyrovnání s církvemi prosadit,“ prozradil k tomu, co v něm protest vyvolává, Gazdík.

Podle něj ale není potřeba proti tomu nějak nyní aktivně vystupovat. „Stačí několika kliknutími označit vše za spam a pak to hromadně chodí do spamu. Tím se omlouvám zároveň ostatním, že jim neodpovídám, ale pokud i jejich chování v mailu překračuje hranice slušnosti, tak je také háži do spamu,“ dodal Gazdík.

„Snažím se reagovat na každý e-mail, který mi je zaslán, a mám velký respekt k názoru každého. Avšak v tomto případě se jedná o projev kyberšikany," zopakovala pak názor svého kolegy  z „topky“ i Helena Langšádlová.

Benda: Oni jsou jak ekologičtí aktivisté

„Já to naprosto ignoruji a samozřejmě na tyto hromadné věci nikdy neodpovídám. Nápad je to ale pro tyto skupinky zcela běžný, běžně to dělají třeba i ekologičtí aktivisté, a toto je do jisté míry ta samá komunita, která má dojem, že zvyšuje důležitost svého prohlášení, když to pošle hromadně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec z ODS Marek Benda, který je dokonce vášnivým zastáncem církevních restitucí.

„Do mé e - mailové pošty přišlo několik set výzev k tomuto. Znovu ale opakuji, je to běžný způsob těchto skupinek, které mají pocit, že když něco takto zahltí poštu, tak se o tom hodně mluví. Jde ale spíše o hackerský útok, který zablokoval stránky sněmovny. Já to považuji za hloupé a spíše směšné, než co jiného,“ dodal Benda.

„Mne to přijde jako velmi nekorektní, protože máme v Senátu právě výbory a příští týden plénum, takže mám svých starostí dost, než abychom tady řešili své zahlcené počítače,“ poznamenal pak pro ParlamentníListy.cz rozčilený místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Od úterka od večera prý mu přišlo každou jednu minutu jeden až dva maily s obsahem „Požadujeme referendum o církevních restitucích“. „Já ale nejsem sám, postihlo to všechny  senátory, takže prakticky jsme byli ochromeni ve své mailové poště. Když slyším, že to postihlo i poslance, tak si myslím, tak to je přesně ten způsob, jak se nemá politicky pracovat,“ upozornil Sobotka.

„Už se ale podařilo našim ajťákům to zablokovat, sice až ve středu odpoledne, ale podařilo. Považuji to za velmi nekorektní,“ zopakoval občanskodemokratický senátor. 

Je to pro ně prostě šok!

Mluvčí hnutí Valach se ale tomu jen směje. „Já myslím, že hloupá je spíš jejich reakce. Oni jsou prostě zvyklí na to, co tady bylo před rokem 1989, tedy že lidé mlčí a oni si rozhodují, jak chtějí. No a teď jsou strašně překvapeni, že se probouzí občanská společnost. To ale nečekali, na to nejsou zvyklí. Je to pro ně šok,“ dodal pak Valach na konto rozlícených politiků.

Řadu zákonodárců ovšem e-maily ještě nedostihly. Vláda má totiž prozatím volno, podobně jako dolní parlamentní komora. Nyní zasedá jen Senát.

Hnutí za přímou demokracii církevní restituce ale už dlouho označuje za skandální. Podporuje ústavní stížnost spisovatelky Lenky Procházkové, která  dokonce bude kandidovat do Senátu za Věci veřejné. Procházková už dříve prohlásila, že majetkové vyrovnání s církvemi "jde proti duchu českých dějin". Hnutí pak k tomu ve svém stanovisku dodává, že "jde hlavně o majetek římsko-katolické církve, která po staletí uplatňovala totalitní moc a ve spolupráci s mocí feudální si vynucovala absolutní poslušnost poddaných".

Zákon počítá s vrácením nemovitého majetku v držení státu (hlavně polí, luk a lesů), vyčísleného zhruba na 76 miliard korun. O každou jednotlivou položku by církve musely speciálně stát požádat, v případě sporu se pak obrátit na soud. Za majetek, který už vydat nelze, počítá návrh zákona s kompenzací ve výši 59 miliard korun, které by stát vyplácel po následujících 30 let. Kvůli inflaci by se nakonec mohla vyšplhat až na 79 miliard.

Návrh zákona zatím prošel ve sněmovně, dá se ale předpokládat, že „oranžový“ Senát, který bude o normě na plénu rozhodovat už příští týden, zákon poslancům vrátí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…