Expremiér z ODS: Od průseru k průseru, říkal jsem to i Klausovi

11.08.2012 5:26

Václav Klaus nikdy z veřejného života neodejde, je přesvědčen jeho dlouholetý profesní a politický kolega Jan Stráský. „Vytvoří si zámek, kde bude pořádat tiskové konference a bude nás poučovat, protože nic jiného neumí,“ řekl s úsměvem ParlamentnímListům.cz. A největší zlo? Podle expremiéra financování politických stran, které vede doslova "od průseru k průseru".

Expremiér z ODS: Od průseru k průseru, říkal jsem to i Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus se nechal s lidmi na památku fotografovat

Stráský byl premiér poslední československé vlády, který po rezignaci Václava Havla z funkce federálního prezidenta vykonával i pravomoci hlavy státu. A nedávno – v sedmdesáti letech – přijal na rok a půl funkci ředitele Národního parku Šumava.

„Po čtrnácti letech, co jsem penzista, jsem první měsíc v důchodu,“ prozradil, i když na své milované procházky po lese stejně nemá jako dlouholetý předseda Klubu českých turistů moc času.

Dějiny Klause zhodnotí příznivě

Jan Stráský si prý myslel, že po "Sarajevském atentátu" v roce 1997 bude Václav Klaus nakloněn myšlence politiky nechat, aby se „věnoval ekonomice a Nobelově ceně“, ale v tom se hluboce mýlil. Proto je přesvědčen, že ani po odchodu z postu prezidenta se Václav Klaus nepřestane vyjadřovat k politické i ekonomické situaci doma a ve světě. Stráského dávné představy, jak se spolu budou jako političtí vysloužilci scházet na svých chalupách, které mají nedaleko od sebe, už navždy opustil. „Václav Klaus bude chtít zářit v Praze,“ konstatuje Stráský.

„Znám ho 40 let, seděl jsem s ním v jedné kanceláři od rána do večera,“ vzpomíná. S většinou názorů Václava Klause souhlasí, ale podle něj „neměl pravdu ve formě, taktice a intenzitě“, s jakými Klaus své názory prosazoval. „Ale myslím, že ho dějiny celkově zhodnotí docela příznivě,“ míní Stráský.

Na Hradě si dovedu představit Miloše Zemana

A koho by si dovedl představit jako důstojného nástupce současné hlavy státu? „V případě pana Schwarzenberga musím přiznat, že nejsem objektivní kvůli našim rozdílným názorům na Šumavu a Národní park,“ sdělil upřímně, „ale je to figura, která přes příhody s usínáním by byla z mezinárodního hlediska pro Českou republiku přínosem.“ Velmi dobře si dovede představit na Hradě bývalého předsedu ČSSD a expremiéra Miloše Zemana. „Naplnění role prezidenta bych v případě obou těchto výrazných osobností, jako je Václav Klaus a Miloš Zeman, bral jako vypořádání s křivdami uplynulých dvaceti let,“ řekl o dalším ekonomovi, s kterým spolupracoval 40 let. Stranickému kandidátovi ODS Přemyslovi Sobotkovi dává ve volbě malé šance. „V politice se vypracoval, není spojen s žádnými aférami, ale není tak výrazný. Na Hradě si ho představit dovedu, ale myslím, že zvolen nebude,“ míní.

Minus ve volební kampani ODS – odvolání Jiřího Pospíšila

A jak bývalý aktér polistopadové historie hodnotí dnešní politickou situaci? I přes různé koaliční spory a korupční aféry je Stráský přesvědčen, že současná vláda pohnula s jednotlivými reformami. Ale premiérovi Petru Nečasovi zazlívá odvolání úspěšného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. „Bylo to velmi nešťastné jednání a ODS poškodilo, protože nikdo nevěří důvodům, které premiér uvedl. V době, kdy národ pozorně sleduje události týkající se korupce, bylo tak rychlé odvolání podezřelé a ve volební kampani to bude silné minus pro ODS,“ předpovídá zkušený politik.

Církevní restituce ovlivní krajské a senátní volby

Za další významné téma, které vstoupí do kampaně, považuje téma církevních restitucí. I když i levice uznává, že je třeba se s církvemi konečně majetkově vyrovnat, využívá situace, kdy 80 procent veřejnosti je proti současným církevním restitucím. „Toto iracionální téma ovlivní situaci v roce 2012 podobně jako v minulých krajských volbách zdravotnické poplatky,“ obává se Stráský. Šokuje ho po dvaceti letech od pádu totality dvacetiprocentní podpora komunistů a čtyřicetiprocentní podpora sociální demokracie. Lidé podle něj podceňují význam svobody pohybu, slova, demokracie. „To je prohra pravice, nebude mít tak nosná hesla jako levice, navíc mnoho hesel promarnila,“ soudí.

Vláda ztrácí podporu kvůli aférám

I když podle Jana Stráského se zaktivizovaly síly, které jsou přesvědčeny, že se mají hůř, nepovažuje to za nejpodstatnější důvod, proč pravice ztrácí podporu voličů. Nejpodstatnějším důvodem jsou podle něj různé aféry, na jejichž obhajobu vládní strany promrhaly spousta času a energie.

Od průseru k průseru

Ze své dlouhé éry v politice zná i současného ministra financí Miroslava Kalouska. „Je to docela fenomén, osoba, která může aspirovat na jakoukoli funkci, tím bych ho odlišil třeba od Přemysla Sobotky,“ konstatuje bývalý významný politik ODS. Ale i v jeho osobě vidí důvod, proč možná Jiří Pospíšil nemůže být ministrem spravedlnosti. „Mohly by se objevit na světle staré věci z 90. let,“ uvažuje Stráský. Je přesvědčen, že korupce se bude v souvislosti s politikou objevovat, dokud se nevyřeší financování politických stran. „Říkám to Klausovi, kdykoli ho potkám,“ prozrazuje. Chce to podle něj omezit počet peněz plynoucích na předvolební kampaně politických stran, protože potřeba jejich financování vede „od průseru k průseru“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…