Hrozí rozpad TOP 09. Levičáci mezi námi se bojí lidí, naznačuje Kalousek

10.08.2012 7:23

Už i oficiální straničtí představitelé připouštějí, že doposud nejstabilnější článek vládní koalice se možná rozpadne. Hnutí Starostů a nezávislých kolem Petra Gazdíka váhá, zda dále pokračovat ve spojení se stranou Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska. Právě jeho chování je přitom jedním z hlavních důvodů možné odluky.

Hrozí rozpad TOP 09. Levičáci mezi námi se bojí lidí, naznačuje Kalousek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík

Populární starostové malých obcí se spojili se vznikající TOP 09 před volbami roku 2010 a byl to velmi úspěšný politický svazek. Kalousek získal řadu populárních osobností z řad starostů a komunální politika zase díky volebnímu úspěchu získala vliv v parlamentu. Nyní však podle MF DNES obě strany zvažují, zda ve spojenectví pokračovat. Zejména starostové, zvyklí na komunální úrovni hledat kompromisy, už prý mají dost vyhraněné pravicovosti TOP 09.

„Proti další spolupráci může hovořit ideová vyhraněnost TOP 09,“ říká předseda Starostů Petr Gazdík. Navíc v jeho hnutí sílí odpor k chování hlavního protagonisty TOP 09 Miroslava Kalouska, zejména v souvislosti s jeho zarputilou obhajobou Vlasty Parkanové.

I Miroslav Kalousek už připustil, že probíhají diskuse, zda pokračovat společně. „Pokud se rozejdeme, tak v přátelském duchu,“ ujišťuje. On sám přitom vidí hlavní problém v nedostatečné pravicovosti některých starostů. „Co si budeme povídat, je mezi nimi spousta levicových členů. A ne každý z nich je zvyklý říkat, co lidé nechtějí slyšet,“ myslí si místopředseda TOP 09. Obavy jsou prý i z toho, že po krajských volbách by někteří starostové mohli chtít vytvářet koalice s ČSSD.

Právě krajské volby mnohé napoví o dalším pokračování spolupráce. Pokud v nich společná kandidátka uspěje (což podle průzkumů není nereálné), nejspíš se svazek udrží pohromadě. Pořád totiž přináší oběma stranám výhody, se kterými do něj šly.

Bouří se i "kavárna"

Odstředivé tendence se však neprojevují jen ze strany starostů. I v TOP 09 prý sílí křídlo, kritizující přílišný vliv a především chování místopředsedy Miroslava Kalouska. K němu patří z vlivných straníků zejména ministr zdravotnictví Leoš Heger, který nedávno straníky vehementně přesvědčoval, že musí hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové. Tito členové se přirozeně formují kolem Karla Schwarzenberga (MF DNES je dokonce označuje „pražská a brněnská kavárna“) a snaží se ho přimět k větší aktivitě, kterou v poslední době takřka výhradně přenechal Kalouskovi.

Přes všechny spory však je pravděpodobné, že až do příštích voleb vydrží společný poslanecký klub. I to může podle deníku být argumentem pro pokračování spolupráce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…