Tak rozpadáte se, nebo ne? ptali jsme se TOP 09

10.08.2012 13:52

Politickou konkurenci a senzacechtivé novináře nařkly špičky TOP 09 a STAN, že jim je trnem v oku jednota jejich poslaneckého klubu. Kategoricky popřely, že by v něm mělo dojít k jakémukoli štěpení. Další spolupráci považují za prospěšnou i poslanec TOP 09 Rudolf Chlad a Václav Cempírek, zvolený do sněmovny na téže kandidátce jako nezávislý.

Tak rozpadáte se, nebo ne? ptali jsme se TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Jednotu si narušovat nedáme, vzkázali veřejnosti první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda STAN Petr Gazdík. Jde o reakci na mediální spekulace, že spolupráce obou subjektů skřípe a blížící se krajské volby rozhodnou o tom, zda se nerozštěpí. Koncem roku navíc skončí  platnost podepsané smlouvy o strategické spolupráci.

„Skutečnost, že náš poslanecký klub je v Poslanecké sněmovně jediný bez vnitřních rozporů a frakcí, je zjevně trnem v oku nejen politické konkurenci, ale i některým senzacechtivým novinářům,“ sdělují veřejnosti ve společném prohlášení Miroslav Kalousek a Petr Gazdík, podle nichž „informace“ o vnitřních frakcích uvnitř TOP 09 jsou jen účelovou lží a nestojí za nimi nic jiného než úpěnlivé přání politické konkurence.

Kalousek a Gazdík jakékoli štěpení popírají

Oba dva tvrdí, že všech 41 poslanců zvolených na kandidátkách TOP 09 bude jednotně podporovat programové prohlášení vlády po celé volební období. „Stejně tak se budou chovat v krajských zastupitelstvech zastupitelé zvolení na koaličních kandidátkách TOP 09 a STAN. Prodloužení či neprodloužení smlouvy o strategické spolupráci, kterou mají naše uskupení uzavřenou do 31. 12. 2012, na tomto faktu nemůže nic změnit,“ uvádějí s tím, že na úterý svolávají společné jednání předsednictev TOP 09 a STAN, aby se společně ohradili proti nehorázné mediální manipulaci.

O možném rozchodu TOP 09 a STAN po skončení zmíněné smlouvy se uvažuje z několika důvodů. Méně medializovanému subjektu vadí především počínání prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v kauze exministryně obrany Vlasty Parkanové, který mohl starostům uškodit v blížících se krajských volbách. V TOP 09 zase nevzbuzuje nadšení nedostatečná „pravicovost“ starostů.

Různé pohledy, které by někteří chtěli vidět jako zásadní rozpory

„Je pochopitelné, že politika ve sněmovně a politika starostů je někdy v rozporu. Nemyslím přímo, ale různými názory na různé věci. Pak to vypadá jako rozpor, který by někteří rádi viděli jako zásadní. Já tam ale žádný zásadní rozpor nevidím, i když registruji v médiích informace, že hrozí rozkol,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec Rudolf Chlad, který v roce 2009 na Karlovarsku TOP 09 spoluzakládal.

„Vnímám ve spolupráci některá problémová místa, ale určitě si myslím, že by TOP 09 a STAN měli jít spolu dál. Neměly by se jakýmkoli způsobem oddělovat, protože nakonec politika místní i celostátní je úzce propojená, a proto je třeba hledat víc společného než to, co by je oddělovalo,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Václav Cempírek, zvolený do sněmovny jako nezávislý na kandidátce TOP 09.

Veřejnost vnímá stranu jinak, než ji líčí média

Sám je přesvědčen, že by oba subjekty měly v každém případě úzce spolupracovat, protože jedině to je může posunout dál. „Jsme vnímáni jako jedna strana, i když je složena ze dvou subjektů. Jakmile jeden z nich začne hledat spory v některých oblastech, tak nás to bude jenom oslabovat a strana by mohla začít ztrácet na hlasech. Zatím je vnímaná dobře, i když média píšou něco jiného. Veřejnost to ale vnímá velmi dobře, že je třeba v tom, jak je to nastartované, pokračovat dál,“ myslí si Václav Cempírek.

Starostové a Nezávislí šli do sněmovny především s cílem dosáhnout podle nich spravedlivějšího rozdělení při rozpočtovém určení daní. To už se jim podařilo a teoreticky nic už tak důležitého je ve spojenectví se stranou ministra financí nedrží. „To je trošku spekulativní. Do hlavy jim nevidím, ale byl bych velice nerad, kdyby tomu tak bylo, protože je další spousta věcí, které je třeba řešit společně,“ podotýká Rudolf Chlad.

Štěpení nikdy nikoho neposílilo

Jednotu ve sněmovně mezi TOP 09 a STAN by nemělo podle něj narušit, ani kdyby nedošlo k prodloužení smlouvy o spolupráci. „Můj názor je ten, že spolupráce se starosty je prospěšná, vždyť dostat se do těch nejnižších článků, do obcí, do menších měst, je to nejdůležitější, a ne sedět v parlamentu za zavřenými dveřmi. Spojenectví vidím jako velice dobrý nápad, ale jestli to bude životaschopné, nejsem schopen říct ani ovlivnit. Myslím si, když to bude fungovat, že to je pro dobro věci,“ zůstává poslanec Rudolf Chlad optimistou.

Václav Cempírek upozorňuje, proč především musí spolupráce navzdory přílišné ideové vyhraněnosti TOP 09 pokračovat. „Každé štěpení jenom oslabuje, to nikdy nikoho neposílilo. Starostům se to může zdát jako přílišná ideová vyhraněnost TOP 09, protože oni jsou úplně v bezprostřední blízkosti voliče, ale zase musejí vnímat propojení celostátní úrovně do úrovně regionů. Někdy se ty otázky musejí vydiskutovávat tak dlouho, až zkrátka dojde ke shodě názorů,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Václav Cempírek.

Ve městech a obcích se na pravou a levou moc nehraje

A ani Rudolf Chlad si nemyslí, že by spolupráce obou subjektů měla skončit na ideové vyhraněnosti TOP 09. „Vnímám to tak, že čím níž, tak tím víc jde politika stranou. Na těch obcích a městech se řeší to, co trápí obce, města a není to dělení pravá – levá. Nemyslím si, že tohle je překážka, která by měla způsobit rozkol. Chceme společně pro města a obce udělat dobré věci a tam levou nebo pravou vyhraněnost nevnímám,“ dodává Rudolf Chlad.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…