Klaus kritizoval jak církve, tak socialisty: Měli by přestat s útoky

10.08.2012 13:39

Podle prezidenta Václava Klause by měla ČSSD přestat se slovními útoky na církevní hodnostáře. Druhá strana, tedy představitelé církví, by měli učinit to samé. Klaus to řekl novinářům při svém dnešním výstupu na Sněžku.

Klaus kritizoval jak církve, tak socialisty: Měli by přestat s útoky
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus při přednášce na ČZU

Prezident Václav Klaus letos v dubnu řekl, že vidí u vládního návrhu na církevní restituce "řadu otazníků" a klade si otázku, zda zvolený přístup je koncepčně správný princip. Dnes se pak vyjádřil k tomu, jak proti sobě brojí představitelé církví a zástupci ČSSD. Podle Klause by obě dvě strany měly zmírnit své výroky k restitucím církví.

Klaus prý podle redaktora České televize, který na Sněžce dnes byl, vnímá tyto spory jako součást politického boje, ale zapochyboval o tom, zda sázka na takto hlasitý odpor proti církevním restitucím byl od ČSSD rozumný krok. "Je to politická hra, ČSSD si určitě měla zvážit, jestli to byl racionální krok nebo ne. Nechme každého občana, ať si to vyhodnotí sám," řekl Klaus.

Zároveň ale prezident zmínil tu ostrou reakci církví, kterou samozřejmě zaregistroval i on sám.  "Já vím, že ona se tím cítí ohrožena, ale oběma stranám bych doporučoval jisté zmírnění hlasu," řekl.

Zda ale zákon on sám podepíše, to dnes neuvedl, na to je podle něj příliš brzy.

Ostrou výměnu názorů mezi politickou levicí a církvemi vyvolal totiž plakát kampaně pro předvolební volby, na němž se ruka preláta natahuje pro pytel s penězi. Česká biskupská konference, Ekumenická rada církví a Federace židovských obcí následně ČSSD ostře zkritizovaly. Způsob, jakým sociální demokracie vede předvolební boj, je podle nich "nekultivovanou a nekulturní cestou ohrožující samotnou podstatu demokracie". Kampaň přirovnaly k nacistické a komunistické propagandě.

Sociální demokraté se ale včera večer i dnes hájili. Podle svého předsedy Bohuslava Sobotky nechtějí vést kampaň proti církvím. Billboardy, které vyvolaly kritiku náboženských organizací, jdou podle něj proti vládnímu návrhu na církevní restituce, tedy proti ODS a TOP 09.

"V kampani nepolemizujeme s církvemi, ale s vládním návrhem, cílem není nikoho napadat," uvedl Sobotka na tiskové konferenci.

"Překvapilo nás, že církve reagují takovýmto způsobem v situaci, kdy se jedná o jejich majetek, kdy se jedná o finanční prostředky, které mají být určeny církvím. Církve se tedy nepochybně nachází v určitém střetu zájmů," řekl Sobotka na adresu církevních představitelů.

Předseda ČSSD se také pozastavil nad tím, že se církve údajně nezapojily do debaty, když pravicové vlády zvyšovaly poplatky ve zdravotnictví nebo omezily valorizaci důchodů. Takové kroky se přitom dotkly řady věřících, především starších občanů, myslí si.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …