Pacienti budou mít seznam spolehlivých doktorů. Dodá ho komora lékařů

10.08.2012 14:13

Česká lékařská komora chce pacientům pomoci s výběrem lékaře. Průzkumy totiž ukazují, že Češi si leckdy své lékaře vybírají chaoticky a často dají na doporučení svých známých místo odborníků. Komora ale nabízí lidem od září seznam lékařů s dalšími podrobnostmi.

Pacienti budou mít seznam spolehlivých doktorů. Dodá ho komora lékařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Podle pacientských anket je zcela typické, když sháníme lékaře, že se nejčastěji obrátíme na známé. Takto by to ale nemělo fungovat, tvrdí jak zástupci České lékařské komory, tak i zástupci pojišťoven. Co s tím hodlají udělat, pak řekli v rozhovoru pro Český rozhlas (ČRo).

Česká lékařská komora momentálně upravuje veřejný seznam lékařů na svých webových stránkách a po prázdninách by měl být rozšířen právě o podobné informace, informuje ČRo.

Viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek k tomu dodal, že by nás mělo zajímat také doporučení ostatních odborníků. 

„Většinou se snažím navštěvovat lékaře, kterého mi doporučí kolegové, protože většinou lékaři ví o tom, kdo je dobrý a ke komu raději nechodit. Lidé by měli navštěvovat především lékaře, kteří jsou plně erudovaní v daném oboru, kteří mají určité zkušenosti a kteří mají samozřejmě určitou dobrou pověst,“ uvedl Mrozek. 

Musí mít smlouvu s pojišťovnou

A oficiální doporučení ministerstva zdravotnictví? Především si máme ověřit, zda má námi zvolený lékař smlouvu s tou naší pojišťovnou a jestli ho nemáte moc daleko. Vyhovující ordinační doba je také prospěšně získaná informace.

Pacienti mohou k výběru lékaře využít i svou pojišťovnu.  

„Každá pojišťovna má na svých webových stránkách nebo na jednatelstvích nebo na pobočkách k dispozici seznamy svých smluvních partnerů, a na žádost klienta se mohou s ním poradit, zda je to vhodný lékař, zda je k dispozici, jaké má ordinační doby a podobně,“ popsal pro Radiožurnál prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. 

„Provozujeme bezplatnou linku, na kterou když pacient zavolá a má nějaké problémy s dostupností zdravotní péče, lékaři ho nechtějí ošetřit nebo třeba po něm chtějí peníze tam, kde chtít peníze nemají, tak se jim snažíme radit a případně i doporučit jiné řešení než toho lékaře, kde jsou,“ doplnil další možnost právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál. 

Informace na webech nemocnic není

Podle odborníka na kvalitu ve zdravotnictví Davida Marxe pacienti v Česku stále nemají pro výběr lékaře dost informací. 

„Nejenom ve Spojených státech, ale i v západní Evropě se dočtou potenciální pacienti na webech nemocnic a jiných zdravotnických zařízení například to, jakou zkušenost konkrétní lékař s danými výkony má, případně i to, jakou má míru komplikací. To jsou všechno informace, které pacientovi hodně pomohou,“ dodal l Marx.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…