Šéfprůzkumník s čísly v ruce: Ti komunisté mohou vážně vyhrát volby

11.08.2012 8:39

O něco více se podle průzkumu volebních preferencí agentury SANEP rozevřely nůžky mezi výsledky KDU-ČSL a TOP 09 ve prospěch tradiční strany při srovnání srpnových a červencových výsledků. Naopak se snížil rozdíl v čele, kde KSČM mocně dotahuje stále ještě vedoucí sociální demokracii. Do sněmovny by se ještě dostaly třetí ODS a šestá SPOZ.

Šéfprůzkumník s čísly v ruce: Ti komunisté mohou vážně vyhrát volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Srpnový průzkum volebních preferencí agentury SANEP potvrdil úbytek voličské přízně vládní TOP 09, které by svůj hlas dalo 7,1 procenta voličů, což představuje proti červencovému šetření pokles o 0,8 procentních bodů. Pro stranu předsedy Karla Schwarzenberga to znamená až páté místo za KDU-ČSL (7,9 procenta), která svůj náskok na TOP 09 oproti minulému měsíci zdvojnásobila.

„Evidentně tam probíhá přelévání voličstva, z něhož vzešla TOP 09 na úkor KDU-ČSL. Dochází ke zpětnému efektu, tedy návratu dřívějších lidoveckých voličů zpátky ke KDU-ČSL patrně z důvodu nespokojenosti, která s politikou TOP 09 panuje. Ať už jde o kauzy, nebo kritiku ministra financí Kalouska. Právě on v minulých volbách oslovoval lidovecké voliče,“ říká pro ParlamentníListy.cz k výsledkům průzkumu ředitel agentury SANEP Oldřich Zajíc.

Celý průzkum Zajícovy agentury SANEP ZDE

Komunisté mohou ve volbách atakovat první pozici

Nejsilnější z vládních stran ODS patří třetí příčka se ziskem 15,8 procenta. Výrazně tak ztrácí na obě opoziční strany ČSSD (22,3 procenta) a KSČM (20,1 procenta). Zatímco sociální demokraté si o necelé procento pohoršili, komunisté si naopak necelé procento přičetli. „Vysoký zisk komunistů je jednak určitou revoltou voličů, jednak je způsoben sociální nespokojeností poměrně významné části obyvatel a také nespokojeností s polistopadovým vývojem politických stran, které byly u moci,“ vysvětluje ředitel SANEP.

Podle něj je evidentní, že voliči už jsou unaveni z neplněných slibů politiků, a zklamání po roce 1989 je poměrně fatální. „Voliči chtějí vidět nějakou reflexi politických stran, které se postupně střídaly u moci. A pokud k vnitrostranické reflexi napříč celým politickým spektrem nedojde, tak to může posílit vliv KSČM až tak, že ve volbách může atakovat první pozici,“ hodnotí Oldřich Zajíc vyhlídky komunistů.

Vrcholná politika směřuje ke správě věcí soukromých

Posílením KSČM třeba už v krajských volbách může dojít k určité legitimizaci této strany v polistopadovém vývoji a k jejímu začlenění do mocenských struktur, byť jen na krajské úrovni, ale následně by to mohly být otevřené dveře i do vládní úrovně. „Voliči hledají cestu, jak umravnit a zdemokratizovat atmosféru vrcholné politiky, která se vzdaluje – a to je hlavní signál voličům – od správy věcí veřejných ke správě věcí osobních nebo soukromých a mocenských. A to voliči opravdu nechtějí,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz ředitel agentury SANEP Oldřich Zajíc.

U sociální demokracie je zřejmé, že jí odčerpává hlasy SPOZ i tím, jak dochází k odchodu některých politiků k zemanovcům. „Určitý odliv je tam i k NS-LEV21. Na úkor těchto stran ztrácí ČSSD i vinou své vnitrostranické politiky a osobnosti Bohuslava Sobotky, s nímž nemusí být úplná spokojenost. Roli může hrát i kauza Davida Ratha, takže tam je mnoho faktorů, které oslabování sociální demokracie způsobují,“ podotýká ředitel SANEP.

Paroubek je personou, která přitahuje pozornost

Mírné posilování NS-LEV21, která by se podle tohoto průzkumu provedenému ve dnech 1. až 8. srpna stala s 3,9 procenta nejsilnější neparlamentní stranou, hodnotí vzhledem k možné statistické odchylce opatrně. „Jiří Paroubek si v rámci své bývalé strany ČSSD vytvořil póly pro i proti sobě. I přesto si může část sociálních demokratů říci, že on byl jediný, kdo uměl věci pojmenovávat a vnášet rozruch do stojatých vod,“ myslí si Oldřich Zajíc.

Až za NS-LEV21 skončily Suverenita (3,8 procenta), Strana zelených (3,3 procenta) a Věci veřejné (1,5 procenta). „Upřímně řečeno Jiří Paroubek je politická osobnost, kterou každý vnímá jinak, ale na rozdíl od lídrů Suverenity nebo Strany zelených, je tou personou, která přitahuje určitou pozornost voličů. Třeba i tím, že se do určité míry zastal svého bývalého stranického kolegy Davida Ratha,“ dodává pro ParlamentníListy.cz ředitel agentury SANEP Oldřich Zajíc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…