Jiří Krampol má dotaz: Hodíte staré lidi do Macochy, nebo do sběru

11.08.2012 16:02

JINÝMA OČIMA Církevní restituce jsou v zásadě správné, ale přichází v nesprávnou chvíli. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to říká herec Jiří Krampol. Podle něho by se vláda měla spíše zaměřit na to, aby lidé neumírali hlady. „Co udělají s důchodci, to je hodí do Machochy?“ ptal se.

Jiří Krampol má dotaz: Hodíte staré lidi do Macochy, nebo do sběru
Foto: hns
Popisek: Jiří Krampol

„Já jsem věřící, takže chápu, že ta církev, která si za minulého režimu musela zkusit strašným způsobem a kněží byli pronásledováni a tak dále, takže jsem samozřejmě na straně církve,“ říká Krampol. Myslí si ale, že v současné situaci, kdy je naše země v krizi, tak není takový návrh zrovna vhodný.

V hierarchii hodnot jsou podle něho důležitější věci a zrovna církevní restituce by neměly být na prvním místě. „Vzít polovičku republiky a dát to církvím zrovna v době, kdy jsou plné ulice žebráků, nezaměstnaných a lidi vyhazují z bytů, že nemají na činži a na jídlo, tak to zrovna není vhodná situace,“ je přesvědčen známý herec.

„Kdyby země kvetla a byli bychom na tom jako ve Švýcarsku, kde mají lidi důchod kolem 80 až 100 tisíc, tak bych to chápal, ale přijde mi, že ty restituce přichází v nevhodný čas,“ míní Krampol v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Lidé už vládu vůbec neuznávají

Ten má prý spoustu známých, kteří ani nemají na léky a ti, co si léky nemohou koupit, se ocitnou v situaci, kdy kvůli tomu třeba i zemřou. „Já si třeba kupuji lék na ředění krve, to si bere v podstatě každý druhý důchodce, a když si to ten člověk nevezme, tak to odnese. V dané chvíli by zdraví a to, aby lidé nespali pod mostem, je důležitější než jestli se opraví kostely.“

„A to nejsem žádný neznaboh, který by nepřál církvi, ale v žádném případě by to nemělo přijít v tuto chvíli to prostě není vhodné,“ zopakoval.

Na zájezdech po republice prý sám vidí, že vláda je mezi lidmi už tolik neoblíbená, že už ji vůbec neuznávají. „Tady se někdo snaží dokázat nějakou levici, pravici, střed, ale tady nic takového neexistuje. Vezměte si jednotlivé politiky, v kolika třeba byli stranách. Co to je, pro Boha? Mě jednou také nabízeli, abych se zúčastnil politického života. Já tomu ale za prvé nerozumím a za druhé jsem za celý život v žádné politické straně nebyl a nechci být. Jestli s někým sympatizuji, to je už něco jiného,“ poznamenal Jiří Krampol.

Demonstrace nic nevyřeší, jen stojí práce

„Ale že bych se na stará kolena dal do politiky, aby lidi by řekli, podívej se, ten Krampol si jde pro prachy za něco, čemu nerozumí, tak to v žádném případě. To mě neláká,“ prozradil.

Protivládní rétoriku často živí odbory a další sdružení, dokážou oni situaci změnit? „To jsou takové akce, že se sejde dav lidí, přeruší práci, stojí to miliony korun a nestane se vůbec nic! Tím se nic nevyřeší a tady by se mělo hlavně něco řešit, to by bylo důležité. Aby někdo přišel a řekl, že přece není možné, aby vyhnali třeba důchodce z bytů, kde platí za jednu cimru pět tisíc a má sedm tisíc důchod. To přece není možné a myslitelné, a ještě třeba navíc nemocný člověk,“ vyjádřil nesouhlas s masovými demonstracemi.

Hodí vláda důchodce do Machody, nebo je odveze do sběru?

„Co s tím chtějí udělat? To ty důchodce naházejí do Macochy, nebo odvezou někam do sběru, nebo co? Tohle by se mělo řešit a ne pořád, že bude někdo proti něčemu protestovat, to nic nevyřeší. Třeba ty demonstrace okolo kůrovce, a jestli se má nebo nemá kácet. Mě to přijde jako odvádění pozornosti,“ domnívá se herec a moderátor.

Jednotlivé strany podle jeho slov hledají svinstvo jedna na druhou. „Lidi si pak řeknou, podívejte se, to jsou dobytkové! A teď aby druhá strana měla navrch, tak sežene větší svinstvo. Jako když se vzájemně trumfují, kdo udělal větší svinstvo a kdo někde vzal větší úplatek nebo udělal nějaký průser. Ale tohle přece není řešení,“ nese Krampol s nelibostí mezistranické hádky a osočování.

„Já teď zrovna čtu knihu o Baťovi, o kapitalismu za Bati, o kterém mluvil Václav Havel po revoluci a to je přesně to, co chybí. Ať to dělají lidi, kteří něco umí a ať jsou dobře zaplacení a vydělají si třeba milion, třeba ať do práce jezdí dělník mercedesem, když si na to vydělá a umí to. Ale musí mít tu možnost, což tady nikdo nemá. Možnosti tu mají pouze ti, kdo jsou u zdroje informací,“ kritizuje v komentáři pro server ParlamentníchListů.cz.

Volme ty, kteří už něco dokázali

Je však možné tento stav změnit k lepšímu? „Ono se pořád mluví o tom, že by to chtělo změnu, ale ti politici se musí vychovávat od mládí, aby se dopracovali k serióznosti a slušnosti, ale když vidíte, kdo všechno se hlásí do politiky a proč se tam hlavně hlásí, tak je to problém,“ uvedl dále.

Oproti tomu, má třeba prý ministr Schwarzenberg oblíbence hlavně mezi mladými, protože si myslí, že je Karel Schwarzenberg je natolik bohatý, že ty peníze nepotřebuje, ale dělá to proto, že má rád naši zemi.

„Když slyšíte, že ten byl v téhle straně, teďka je v jiné straně, před tím byl v támhle té straně a nakonec zjistíte, že všichni byli před tím komunisti, tak jakou k těm lidem má mít národ důvěru? Za co?“ ptá se Krampol a zmínil, že jednou v pořadu Nikdo není dokonalý měl jako hosta Miloše Zemana, který tam lidem řekl jednu moudrou věc. „On tam tehdy řekl: Až půjdete k volbám, je úplně jedno, jestli budete volit doleva, doprava nebo do středu. Ale zjistěte si u toho člověka, kterého budete volit, co už v životě dokázal a čím může naší zemi přispět,“ doporučuje lidem, jak se řídit ve volbách.

Na osobnost Masarykova formátu se ještě načekáme…

„To, co někdo neslibuje, takové věci může nakecat každý. Tím mě čtyřicet let krmili komunisti a to jsou pořád kecy. Ale někdo, kdo přinese nějaký program, který bude řešitelný, tak podle toho by se lidé měli řídit. I když k tomu, abychom tu měli takového člověka, jakým byl prezident Masaryk, kterého si lidé dávají za rámeček do pokoje jako ikonu, tak na to budeme asi muset počkat hodně dlouho. Je to smutné, ale je to tak,“ poznamenal na závěr pro ParlamentníListy.cz herec Jiří Krampol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…