Komentář: Kalousek spustil paniku, protože má strach. A má proč

11.08.2012 18:01

Jestliže Miroslav Kalousek a Petr Gazdík podepsali prohlášení, v němž uvedli, že možnost rozchodu TOP 09 a Starostů je mediální manipulace, pak na tom nejspíš něco bude. V MF Dnes to prohlásil komentátor Martin Komárek.

Komentář: Kalousek spustil paniku, protože má strach. A má proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Podle jeho slov totiž platí, že pokud se někdo hlasitě ozývá, činí tak většinou proto, aby odvedl pozornost. Komárek tvrdí, že z hlediska "tvrdé politiky" se nic neděje a v tom oba politici mají pravdu. Dodává ale, že krtek už ryje, neboť před volbami znervózní všechny strany. "Tentokrát přepadají panické záchvaty úzkosti TOP 09 a je proč. Možná jen Miroslav Kalousek cítí silněji než ostatní, že soumrak tradičních stran nastává a že jeho sen o premiérském křesle je navždy tentam," píše Komárek. Zároveň zdůrazňuje, že nejde pouze o TOP 09 a Starosty, ale nevyhnutelná změna čeká celý politický systém.

Poslanci jsou až za uklízečkami
 
Starostové prý podle Komárka nadávají, že jim kvůli Kalouskovi spílají spoluobčané na vesnicích. Ten však prý za tento stav může pouze částečně. Průzkumy totiž ukazují, že oblíbenost politiků je nejnižší v moderní historii a strany jsou považovány za škůdce. "V tom, že si Starostové uvědomují tento osud velké politiky, není žádná zrada, ale vědomí nevyhnutelnosti," píše Komárek. TOP 09, ČSSD a ODS už nejsou podle jeho názoru módní značky, ale jejich členové jsou v opovržení a lidé se jich straní. Přitom byly dřívější politické špičky zkorumpovanější, komičtější a namyšlenější.
 
Důvodů současného stavu je několik. Politická scéna je stále stejná a vůdčí osobnosti vystupují nudně a odpudivě. Zároveň je veřejnost unavená z politikaření a nedostatku skutečného tahu za hodnotami. Nečasův kabinet nebrání ve stíhání korupce a premiér je tvrdý k ministrům v podezření, ale to se paradoxně obrátilo proti němu. Zároveň jsou voliči zklamaní z toho, že poprvé volili osobnosti a politika se přesto nezměnila. Svůj podíl mají na daném stavu i reformy, neboť premiér je sice umí prosadit, ale neumí je obhájit v tisku.
 
Politiku změní volby
 
Podle Komárka nezmění politiku nálady voličů, ani skandály. "Mění ji volby. A ty se blíží. Nepochybně se v nich projeví odpor voličů k politickému establishmentu jako celku," upozorňuje komentátor. Starostům by prý prospělo, kdyby kandidovali za sebe, a ne s Kalouskovou stranou.
 
Podle Komárka volby do krajů současný stranický systém ještě přežije, ale zřejmě to bude naposled.  Úvahy o rozpadu TOP 09 jsou tedy prý na místě a podobný vývoj čeká v budoucnu i ODS a ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…