Stovky občanů podpořily provolání umělců za restituce

11.08.2012 19:34

Před několika dny podpořili čeští umělci zákon o vyrovnání s církvemi. Nyní se na Facebooku dočkali podpory občanů ve skupině Podporuji Provolání osobností k majetkovému vyrovnání státu s církvemi.

Stovky občanů podpořily provolání umělců za restituce
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kostel s klášterem na sporných hranicích s Polskem

Herečky Dagmar Havlová, Jiřina Jirásková, zpěvačka Lucie Bílá nebo herec Ivan Trojan podpořili ve svém provolání církevní restituce, proti kterým většina veřejnosti protestuje. Nyní se vyjádřili i někteří občané.

Asi 750 lidí provolání umělců podporuje. „Kdo nepodporuje vrácení ukradeného, sám se stává zlodějem,“ napsal například Petr Matušina. „Podporuji. Pokud komunistická vláda zabavila majetek, který jí nepatřil, je tedy povinností jej vrátit. Ohánět se tvrzením, že tento majetek byl církví zabaven někomu jinému, je nesmysl. V tom případě bych poprosil tvrdící, ať přinesou přesný soupis toho, co údajně podle nich církev někomu vzala,“ souhlasí Jiří Táborský.

Někteří lidé sice vyjadřují podporu restitucím, ale současný zákon se jim nelíbí. „Jsem jednoznačně pro restituci církevního majetku ve smyslu zmírnění křivd, který komunistický režim napáchal. Současná suma odškodnění se mi zdá příliš vysoká s ohledem na současnou ekonomickou situaci i další využití předmětného majetku. Církve tento majetek také nenabyly pouze poctivou prací a není záruka, že jej budou řádně spravovat ku prospěchu všech občanů státu,“ napsal například Otakar Brabec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…