Ruml si podal Nečasovu vládu. Tečku dal i Klausovi

13.08.2012 10:38

Jan Ruml, někdejší ministr vnitra v Klausových vládách, posléze „sarajevský atentátník“ a zakladatel Unie svobody, se v rozhovoru pro magazín Týden vyjádřil k mnoha problémům současné politiky. Podle něj skutečně lze pozorovat určitý svěží vítr, měnící zatuchlé politické prostředí. Přesto však řada „zombie“ proti tomu bojuje.

Ruml si podal Nečasovu vládu. Tečku dal i Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Ruml

„Je to vláda, která má velmi ambiciózní program na seškrtání veřejných výdajů a částečně se jí to daří,“ myslí si bývalý ministr vnitra. Problém je však podle něj v tom, že to vláda nedokáže nikomu vysvětlit.

Sám by však do této vlády nešel, vadí mu v ní prý ministři Bendl, Chalupa nebo Blažek, které si premiér Nečas vzal do vlády jen proto, aby si prý posílil pozici v ODS. Nečas sám je podle Rumla pouze vláčen okolnostmi. „On si drží svou pozici v ODS a potřebuje mít kolem sebe určité lidi. Nechci ho podezírat ze zlých úmyslů, ale myslím, že není pánem situace,“ říká Ruml. Proto podle něj premiér podlehl některým našeptávačům například při odvolání ministra Pospíšila.

Vondra - důkaz, jak člověka změní vysoká politika

Vzpomněl i ministra obrany Alexandra Vondru, svého někdejšího přítele z disentu, který je podle něj mezi ministry samostatnou kapitolou. „Je doklad toho, jak člověka změní pobyt ve vysoké politice. Jeho míra nesebereflexe a arogance je dostatečně úměrná jeho postavení ve vládě,“ myslí si Ruml.

Jediní ministři, kterých si váží, jsou prý Karel Schwarzenberg a Jan Kubice, byť v jeho případě přiznává, že je ovlivněn vzájemným kamarádstvím. Kubiceho podle něj neprosazoval Radek John, jak se spekuluje, ale spíše premiér Petr Nečas. „Myslím, že chtěl překvapit tím, jak dokáže sáhnout i jinam než mezi vlastní řady,“ uvažuje bývalý Nečasův kolega z ODS. Kubice však má problém hlavně s tím, že se nedokáže dohodnout s policejním prezidentem Lessym, který Rumlovi připadá spíš jako odborářský aktivista. Obě policejní hlavy by se podle něj měly dohodnout, nebo by měl jeden z nich odejít.

Právě příchod ministra Kubiceho a Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana podle něj představoval společenský zlom, díky kterému se začala vyšetřovat korupce a vymetat Augiášův chlév. Věří prý i nové vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové, byť varuje před přehnanými očekáváními v její osobu a jako žena mu příliš nesedí. „Taková moc strohá,“ ohodnotil ji.

Míra zkaženosti politiky se podle něj ukázala v kauze Rath. „Fascinuje mě neotřesitelná víra v to, že se mu nemůže nic stát,“ říká. Myslí si však, že tento systém nemohl fungovat bez podpory dalších politických stran.

V závěru se vyjádřil i k osobě prezidenta Klause, kterého se kdysi pokoušel odstranit z čela ODS. „Kontinuálně vyrostl v politického zombieho, který už nám nemá co říct, a je dobře, že odchází,“ říká. Přitom jako premiér prý byl schopen naslouchat odlišným názorům a vlastní korigovat. „Dnes mám pocit, že je to solitér utržený ze řetězu. Obklopuje se lidmi, kteří mu přikyvují,“ hodnotí exministr svého někdejšího šéfa. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…