Inspekce varuje: Dejte si pozor na e-shopy! Až 80 procent porušuje zákon

13.08.2012 18:42

Elektronické obchody v Česku často porušují zákony. Česká obchodní inspekce (ČOI) kontrolovala některé z nich a zjistila, že přes 80 procent elektronických obchodů má problémy například s reklamacemi. Uvádí to Český rozhlas.

Inspekce varuje: Dejte si pozor na e-shopy! Až 80 procent porušuje zákon
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Za prohřešky při provozování elekronických obchodů ČOI dala pokuty v celkové výši jeden milion 300 tisíc korun.

„Nejčastěji e-shopy v prvním pololetí letošního roku chybovaly v nedostatečném informování zákazníka v obchodních podmínkách nebo v postupu při reklamaci. Téměř v polovině zjištění prokázali inspektoři prodávajícím porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik,“  informoval Český rozhlas.

„Jednalo se například o neposkytnutí zákonem stanovených informací, případně o poskytnutí neúplných či jinak zavádějících údajů. Ať již o samotném prodejci nebo o podmínkách uzavření smlouvy, případně o uplatnění práv z této smlouvy vyplývajících,“ potvrdila Radiožurnálu Miloslava Fléglová z České obchodní inspekce. 

Seznamy nedávají

Fléglová ale uvedla, že zatím ČOI neuveřejňuje seznam těch prodejců, kteří nějak chybují. Oni sami prý často chyby odstraní.

 „V oblasti informování zákazníka správně podle zákona je to relativně komplikované a spousta obchodníků, převážně těch menších, kteří třeba nemají vlastní právní oddělení nebo neinvestují takové prostředky do právníků, tak dělá chyby. To sledujeme už několik let. Jedná se často o chyby podle nás neúmyslné,“ uvedl pro rozhlas výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Zdůraznil, že právní problematika při nakupování na internetu je pro obchodníky často poměrně složitá. I tak ale podle něj prodejci musejí nedostatky odstranit.

Jak si dávat pozor?. Vodítkem podle ČOI může být členství internetového obchodu v jedné z asociací, které garantují solidnost prodejce. Ředitel Vetyška pak doporučuje, aby se zákazníci při nakupování na internetu řídili referencemi dalších lidí nebo zkušenostmi blízkých.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…