Soud obdržel další Rathovu žádost o propuštění z vazby

13.08.2012 19:50

Okresní soud Praha-východ již obdržel další žádost obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) o propuštění z vazby. Rozhodovat o ní bude příští týden, tentokrát za nových podmínek, řekl dnes ČTK mluvčí soudu Jiří Wažik.

Soud obdržel další Rathovu žádost o propuštění z vazby
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rathovi totiž v úterý vyprší tříměsíční lhůta pro jeden z důvodů vazebního stíhání - možné ovlivňování svědků. Bude tak moci například navrhnout, že za své propuštění na svobodu nabídne kauci. Rathův advokát Roman Jelínek ČTK řekl, že to udělá. Soud také bude moci zohlednit záruky. 

"Okresní soud zatím obdržel přes 30 záruk," uvedl Wažik. Jelínek upřesnil, že se za jeho klienta doposud zaručilo 38 lidí. Na dotaz ČTK potvrdil, že jde také o poslance a senátory. Dalšími ručiteli jsou jeho spolupracovníci, lékaři a přátelé. Číslo pak podle něj nemusí být konečné. 

Již minulý týden podepsal prohlášení, kterým převzal záruku za poslance v případě propuštění z vazby, třeba poslanec Jiří Šlégr (LEV 21). Rathovi chce umožnit být v kontaktu s jeho dvěma rodinami, zejména dětmi. Pochybuje také o tom, že by chtěl bývalý hejtman utéct ze země, případně pokračovat v údajné trestné činnosti v souvislosti s projektem rekonstrukce zámku Buštěhrad. 

Hrozbu ovlivnění svědků už soud zkoumat nebude 

Právě těmito dvěma důvody Rathova vazebního stíhání se bude soud příští týden zabývat. Na rozdíl od obavy z ovlivňování svědků totiž kvůli těmto příčinám může být obviněný držen ve vazbě déle než tři měsíce, v poslancově případě může vazební stíhání trvat až tři roky. Hrozbu ovlivnění svědků již soud přezkoumávat nebude. Takzvanou kolizní vazbu lze prodloužit pouze tehdy, když obviněný na někoho již působil. Protože se tak u Ratha nestalo, státní zástupce ani její prodloužení nenavrhoval. 

Okresní soud dříve také rozhodl, že další trestná činnost poslance nadále nehrozí. Odvolací středočeský krajský soud však minulý týden jeho verdikt změnil. Na základě stížnosti státního zástupce ponechal zatím exhejtmana ve vazbě ze všech tří příčin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…