Langer zpražil ministra i šéfa policie: Kubice přihlíží, jak Lessy ničí policii

14.08.2012 15:54

Policejní prezident Petr Lessy nemá po ztrátě vlivu Věcí veřejných na růžích ustláno. Ministr vnitra Jan Kubice by ho evidentně rád z funkce vystrnadil a pravidelně si proti němu přisazuje i premiér Petr Nečas. Z bývalých ministrů vnitra si o plukovníku Lessym Radek John myslí, že rozhýbal policii, naopak pro Ivana Langera je Lessy dračí vejce Víta Bárty.

Langer zpražil ministra i šéfa policie: Kubice přihlíží, jak Lessy ničí policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Pátečním vyjádřením pro deník Právo poskytl policejní prezident Petr Lessy ministru vnitra Janu Kubicemu a premiéru Petru Nečasovi dostatek munice pro útok. Za to, že Kubiceho obvinil z vydírání a z toho, že ho nutí rezignovat, podal ministr vnitra podnět Generální inspekci bezpečnostních složek, aby prověřila, zda se Lessy nedopustil trestného činu pomluvy.

A předseda vlády Petr Nečas se do šéfa policie pustil zostra stejně jako před měsícem, kdy ho za otevřený dopis policistům, v němž varoval před politickými vlivy na vyšetřování, nazval politickým aktivistou. „Výroky policejního prezidenta na adresu ministra vnitra považuji za mimořádně nešťastné. Slova o vydírání a útisku z jeho strany jsou naprosto nepřiměřená a nepřijatelná, zvláště pokud jsou takto ventilována veřejně a zároveň nejsou podložena pádnými důkazy,“ uvedl Petr Nečas pro úterní deník Právo.

Všichni se vyděsili, že se najednou kauzy vyšetří

O tom, že je Petr Lessy pro leckoho nepohodlný, nepochybuje předseda Věcí veřejných Radek John, který ho do funkce šéfa policie jmenoval. „Pan policejní prezident Lessy rozhýbal policii a policie konečně vyšetřuje. Pokud se někdo snaží zastavit policii, protože se všichni vyděsili, že se vyšetří úplně všechny kauzy, tak tady to vidíme. A pokud opravdu veřejnost vydrží to, že se zastaví policie ve svém rozletu a znovu bude zatlačena do kouta, jak tomu bylo, tak asi tento stát nemá právo na existenci,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Radek John.

Právě jeho jméno padlo ve vyjádření Petra Nečase k údajným stykům Lessyho s poradcem Věcí veřejných Michalem Morozem. „Pokud by se prokázaly jakékoli kontakty policejního prezidenta nebo jeho náměstka s poradcem předsedy Věcí veřejných Radka Johna Michalem Morozem, považoval bych tuto skutečnost za znevěrohodnění nezávislosti policejního prezidenta,“ prohlásil premiér.

Buď bude policie dál vyšetřovat, nebo bude zastrašena

Exministr vnitra Radek John však tvrdí, že se žádné kontakty jeho poradce a policejního prezidenta neuskutečnily. „Celé to je konstrukce, kterou vypustil někdo, kdo by chtěl sestřelit Petra Lessyho,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Radek John, jenž připomíná údajné schůzky Moroze v garážích policejního prezidia. „Garážová historka je úplná blbost a řekli to úplně všichni. Tak si příště vymysleme, že se scházeli na Úřadu vlády a pojďme to řešit,“ dodává předseda Věcí veřejných.

V každém případě je pozice policejního prezidenta Petra Lessyho pod tlakem ministra Kubiceho a premiéra Nečase velice složitá. „Naštěstí funkce policejního prezidenta byla ustavena jako nezávislá právě proto, aby politici nemohli ovlivňovat policii, i když tady se o to snaží. Já věřím, že Petr Lessy je natolik silný, že ty tlaky vydrží a že to bude ku prospěchu českého národa. Protože buď bude policie dál vyšetřovat, nebo bude zastrašena a skončíme u nevyšetřených kauz,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Radek John.

Kubice nečinně přihlíží, jak dračí vejce Víta Bárty destruuje policii

Ministr Kubice se s policejním prezidentem Lessym rozcházejí nejen v pohledu na budoucí podobu policie, v příkrém rozporu jsou jejich vyjádření k nejedné věci. Naposledy si přes média vyměňovali názory na to, jak to je se setrváním šéfa policie ve funkci. Zatímco podle Kubiceho mu policejní prezident mezi čtyřma očima oznámil, že v září skončí, Lessy takovou dohodu rázně  popřel.

Premiér Petr Nečas se staví jednoznačně na stranu člena své vlády, ovlivněn může být i názorem stranického kolegy a bývalého ministra vnitra Ivana Langera, podle něhož je viník jasný. „Práci policie dlouhodobě destruuje dračí vejce Víta Bárty – plukovník Lessy. Ministr Kubice zatím, bohužel, jen nečinně přihlíží,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz exministr Ivan Langer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…