Americký pozorovatel o komunistech a tajných plánech Nečasovy vlády

16.08.2012 4:52

Nečasova vláda skutečně může částečně jednat na základě tlaku mezinárodních organizací, které chtějí, abychom se dále zadlužovali a tím jim podporovali byznys. Toho názoru je šéf komunistů Vojtěch Filip a americký novinář Erik Best mu v rozhovoru pro ParlametníListy.cz do jisté míry dává za pravdu.

Americký pozorovatel o komunistech a tajných plánech Nečasovy vlády
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Předseda KSČM Vojtěch Filip nedávno vyjádřil přesvědčení, že Nečasova vláda nejedná ani tak podle standardního programového prohlášení, ale funguje dle tajného programu, jímž slouží různým mezinárodním sponzorům a elitám. Zeptali jsme se amerického novináře Erika Besta, který zákulisí české politicky dlouhodobě sleduje, zda na Filipově názoru může něco být.

Mezinárodní bankéři chtějí, abychom se víc zadlužovali

„Nevím samozřejmě úplně přesně, jak to pan Filip myslel, ale já to beru tak, že je to určitá nadsázka. Nemůžu úplně vyloučit, že nějaký takový plán existuje, spíš to funguje tak, že ty parametry jsou nastavené tak, že vláda je pod tlakem EU, ze strany investorů, spekulantů, bankéřů a je tam tlak, aby se země dále a víc zadlužovala, protože to pro ně znamená velký zisk,“ míní Best.

To je podle jeho slov vidět nejen v naší zemi, ale především jinde, třeba na jihu Evropy. „V Řecku a samozřejmě ve Španělsku, kde je výsledek toho vidět ještě více, než tady. My jsme ještě v situaci, kdy máme trošku páku na EU, kdy můžeme říci, že na nás zatím příliš nemůžou a těm lidem se to pochopitelně nelíbí. Oni chtějí, abychom byli ve větších potížích, ale zase na druhé straně třeba v Řecku je to druhý pohled, kdy oni by mohli říct, že to prostě nesplatí. U nás zatím nejsme tak daleko,“ mírní vážnost situace.

V souvislosti s komunisty Best hovoří i o vnitropolitické situaci. Je možné, že by se kupříkladu regiony ODS zalekly sílící podpory komunistů u voličů, a chtěly na blížícím se kongresu vyměnit stávajícího předsedu Petra Nečase? „Myslím, že právě naopak Nečas vyměnil Pospíšila proto, aby měl podporu z regionů, a do té doby se podle mě nic nestane, jeho pozice je spíše jistá. U té KSČM je problém, že oni říkají věci, které se mohou líbit i mně a dalším podnikatelům, neznamená to ale, že takovou stranu můžeme podporovat. Je to zvláštní situace, ale neviděl bych to jako v roce 1948, protože dnes už víme, co komunisté dokážou,“ je přesvědčen Erik Best.

KSČM ve vládě není žádné ohrožení demokracie

„Když říkám, že s nimi trošku souhlasím, neznamená to v žádném případě, že je chci podporovat a to si myslím platí obecně, protože tady je třeba pro ty staré lidi bída a oni pak nevědí, koho mají volit,“ doplňuje pro ParlamentníListy.cz.

Přestože i někteří politologové už začínají opatrně připouštět, že by komunisté příští volby mohli i vyhrát, Best tomu zatím příliš nevěří. „Pokud jde o příští volby, neřekl bych, že může KSČM volby přímo vyhrát, ale určitě mohou mít lepší výsledky než minule, převážně kvůli tomu, že jejich voliči budou více disciplinovaní a přijdou k volbám, ale nemyslím, že získají příliš nových voličů. Vůbec bych pak nevyloučil, že by se mohli na vládě nějakým způsobem podílet. Ten problém je, že ostatní voliči nevědí, koho mají volit, nicméně to neznamená, že budou volit komunisty. Mezi tím vidím velkou mezeru.“

Může nastat souboj o hlavní roli - EU, Německo, nebo Rusko?

Přesto, v okamžiku volebního vítězství KSČM a případné jimi sestavované vlády dalo by se hovořit o ohrožení demokracie, jak tvrdí někteří politici? „Ne, to si nemyslím. Protože KSČM nebude mít to hlavní slovo, ale že by se na vládě mohla spíše jen podílet. Jejich výhra by mohla přijít v okamžiku, kdy se ta situace ještě zhorší. Teď bude ta hra o to, což je ještě slabé slovo, kdo bude u moci, když se to tu ještě zhorší a přijdou nějaká silnější, drakoničtější opatření,“ soudí americký novinář, jenž už dvacetiletí žije v Praze.

Komunisté také udržují velmi úzké kontakty se „spřátelenými“ zeměmi, jako Kuba, Čína či KLDR. Znamenalo by to v případě jejich podílu na vládě nějaké riziko, nebo jde o poplašné zprávy? „V současné situaci to určitě žádné riziko není. Dokud tu budeme mít demokracii, tak ne. Jen v případě, kdy by se zhoršila celková světová finanční situace, může přijít něco nového. V tom případě to spíš bude souboj, jestli bude mít hlavní roli EU, nebo Německo či Rusko,“ uzavřel pro server ParlamentníchListů.cz Erik Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…