Odtajněno: Tolik prý Rath vyplatil například odborníkům na předvádění se

16.08.2012 6:43

Na povrch se dostaly částky, které bejvalý hejtman středočeského kraje David Rath vyplácel svým třem poradcům. Hospodářským novinám se podařilo zjistit i celkovou sumu, kterou jim od nástupu do své funkce na podzim roku 2008 vyplatil. A nejedná se o žádnou zanedbatelnou částku - šest poradců si mezi sebou rozdělilo skoro 5,36 milionu korun.

Odtajněno: Tolik prý Rath vyplatil například odborníkům na předvádění se
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Externí poradci, které sám Rath najal, měli mít širokou škálu působnosti. Od poradce, který se zabýval hejtmanovým PR, po odborníka na kulturu a sport, nebo životní prostředí. Rath dal také lukrativní práci i třem lidem, kteří vykonávali současně vysoké funkce  ve středočeských nemocnicích. Jeden z nich, mluvčí středočeské nemocnice Patrik Tomšů, si ve své práci například přišel měsíčně na sto tisíc, bývalý hejtman ho ale zaměstnal ještě jako odborníka na kulturu a sport. Touto prací si tak přišel celkem na 1,355 milionu. Další dva "šťastlivci", kteří kromě lukrativního zaměstnání, které jim Rath zařídil, seděli podle HN  také na židlích představenstva nemocnic pěti akciovek.

Advokáti Jan Mach a Aleš Buriánek, se kterými Ratha pojilo dlouholeté přátelství, si jen prací pro něj přišli každý na 1,3 milionu. Právě nemocnice v Kolíně, Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově, ve kterých právníci působili, musely podle novin měsíčně do zastřešující organizace, které šéfovala taktéž obviněná Kateřina Pancová, odvádět sto padesát tisíc korun. Mezi poradci pracující pro hejtmanství se objevil také například bývalý mluvčí ČSSD Ondřej Macura, který si přišel na 670 tisíc, nebo bývalý Rathův náměstek na ministerstvu zdravotnictví Radovan Suchánek. Ten si vydělal 580 tisíc. Zajímavé také je, že nově zvolená hejtmanka Zuzana Moravčíková všechny poradenské smlouvy, které Rath zavedl, zrušila. Podle ní jsou totiž zbytečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…