Co prý přijde po volbě prezidenta: Povstání mocných a rozvrat politiky

16.08.2012 8:43

Zvolení nového prezidenta Česka mimo dvě nejsilnější politické strany, tedy ODS a ČSSD, jež tvoří pilíř české politiky, bude mít destruktivní důsledky pro celou politiku. Tedy alespoň podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky, který píše, že už teď se jeví varianta prezidenta z menší politické strany. Mohli bychom tak být svědky hlavy státu s nátlakovou skupinou za zády.

Co prý přijde po volbě prezidenta: Povstání mocných a rozvrat politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Pečinka v Reflexu píše, že čeští zákonodárci ve všech podstatných věcech systém volby prezidenta opsali z francouzského modelu starého 50 let. Podle něj se téměř nikdy nestalo, že by prezidentem byl zvolen někdo mimo dvě hlavní politické strany - levice a pravice.

Promarněné šance ODS i ČSSD

Pro Česko je tedy příznačné, že dvě největší strany u nás – ODS a ČSSD – si svými nepochopitelnými nominacemi samy tento bonus vyfoukly. Proto bude nový muž Hradu zvolen z nějaké jiné, menší politické strany.

Komentátor Bohumil Pečinka usuzuje z toho, že předseda největší opoziční strany Bohuslav Sobotka až příliš vsadil na Jana Švejnara. Podobně i občanští demokraté. Tam se má situace tak, že z dosud neznámých důvodů z bojů o Hrad odstoupila hlavní kandidátka Miroslava Němcová. Strana již nenašla jiného člověka, a tak za „modré“ bude bojovat Přemysl Sobotka.

Mocenské centrum

Reflex tvrdí, že proto bude mít volba nového prezidenta mimo tyto dvě největší strany destruktivní důsledky pro celou politiku. „Už dnes kolem jednoho z favoritů, Jana Fischera, vzniká z řad bankéřů, špičkových podnikatelů i bývalých politiků mocenské centrum, které má ambice přerůst když ne do nové politické strany, tak minimálně silné nátlakové skupiny,“ píše Pečinka s tím, že by to podobně mohlo být i u Miloše Zemana.

Ještě horší variantou by však mohlo být, kdyby vliv přímé volby sklouzl k francouzskému modelu. Podle Pečinky je vtip v tom, že čeští zákonodárci přijali volební systém, vycházející z odlišného ústavního rozložení sil a má logiku se mu přizpůsobovat.

„Je pravděpodobné, že nový prezident se silným mandátem přímo od občanů si bude časem vynucovat i větší kompetence,“ zakončuje text komentátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…