Čtěte, jak se nemocná, ale bojovná Jiřina Jirásková zastala restitucí

16.08.2012 9:46

Kdyby byla herečka Jiřina Jirásková zdravá, pak by ráda politikům levice skrze média vzkázala, co si myslí o církevních restitucích. Je totiž jejich zastánkyní a spolu s dalšími čtyřiceti osobnostmi nedávno podepsala provolání, kde vyzvala politiky, aby bez otálení k tomu schválili příslušný zákon. ParlamentnímListům.cz pak Jirásková řekla, že je správné vrátit církvi majetek, který byl zcizen.

Čtěte, jak se nemocná, ale bojovná Jiřina Jirásková zastala restitucí
Foto: praha.eu
Popisek: Herečky Bohdalová, Jirásková a pražský primátor Bohuslav Svoboda

Jsou jim sympatické církevní restituce a na jejich podporu dokonce podepsali jakési provolání, kde vyzvali politiky, aby bez otálení schválili k tomu i příslušný zákon. Dagmar Havlová, Lucie Bílá, herec Ivan Trojan, herečka Jiřina Jirásková, či filmoví režiséři František Filip a Jiří Strach. Ti všichni spolu s dalšími desítkami osobností kulturního života věří, že konečně dojde k částečnému vyrovnání křivd, které komunistický režim církvím a věřícím způsobil a které nejsou ostudně napraveny ani po více než dvaceti letech demokracie a svobody.

Proto tyto známé tváře vyzvaly politiky, aby bez otálení schválili církevní restituce. „Kdybych byla zdravá, tak bych svůj názor vyjádřila klidně i veřejně,“ prozradila pro ParlamentníListy.cz signatářka výzvy, herečka Jiřina Jirásková.

„Já se stýkám s několika přáteli, kteří jsou věřící jako já, máme stejné názory na věci a s těmi jsme se domluvili, že to provolání na podporu církevních restitucí podpoříme, protože se domníváme, že to je spravedlivé,“ uvedla dále Jirásková  k tomu, proč právě ona přidala pod takovou věc svůj podpis.

„Kdo ale za mnou přišel s prosbou o podpis, to si nechám pro sebe,“ podotkla.

Zmínila také, že ví i o billboardové kampani, kterou spustila ČSSD a kde je nápis, že ODS a TOP 09 chtějí darovat církvím 134 miliard a na obrázku je pak ruka v modrém saku předávající pytel druhé ruce, zřejmě duchovního.

Jirásková: Neměli bychom za to zcizení nést odpovědnost všichni?

„Vím, že levicové strany proti tomuto zákonu hodně brojí. Nemůžu ale posoudit, jestli to je správné, nebo nesprávné. Oni musí vědět, jaké stanovisko je správné hájit,“ uvedla a na dotaz, zda se jí právě tato kampaň sociální demokracie libí, odvětila, že ji ani pořádně neviděla, tak proto by ji nerada hodnotila. Politikům všech stran by ale prý ráda vzkázala, aby zvážili po těch mnoha letech, když se vrací majetek, z jakých peněz se bude tato kompenzace vlastně platit.

„Měli by v této souvislosti zvážit, jestli přeci jenom za to zcizení, všimněte si, že neříkám krádež, jestli bychom za to zcizení neměli nést i hmotnou odpovědnost. Anebo alespoň ten, kdo o tom rozhoduje, tedy politici,“ dodala Jirásková, jež v televizi a ve filmu vytvořila více než 140 rolí.

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi prošel v polovině července ve třetím čtení sněmovnou. Nezabránily tomu ani obstrukce opozice. Nyní jde norma zpátky ze Senátu, který ovládá ČSSD, do sněmovny. Senát totiž ve středu podle očekávání hlasy levice odmítl vládní podobu zákona. Proti předloze se po celodenním projednávání postavilo 43 senátorů ze 77. Premiér Petr Nečas (ODS) ale věří, že koalice ve sněmovně senátní veto přehlasuje. Potřebovat bude nejméně 101 hlasů, při červencovém hlasování jich vláda měla jen 93.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…