ČRo: Do čela vedení středních škol se často dostávají známí politiků

17.08.2012 9:45

Konkurzy na posty ředitelů škol se dělají pofidérním způsobem. Český rozhlas (ČR) na to upozornil předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn, u něhož se hromadí upozornění na pochybné konkurzy.

ČRo: Do čela vedení středních škol se často dostávají známí politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Poté, co začala platit novela školského zákona, kraje a obce uspořádaly stovky konkurzů na místa ředitelů škol. Jenže problém je v tom, že ti odvolaní si teď stěžují, že výběrová řízení byla někde politicky ovlivněná.

„Máme informace, že v každém kraji některé konkurzy vypadaly zvláštně,“ uvedl pro ČRo Jiří Kuhn z Asociace ředitelů gymnázií. Podle něj ale za to může nejednoznačnost nového zákona.

„Výklad zákona je jasný. Stanovisko Ministerstva školství a Legislativní rady vlády k paragrafu, který definuje konkurzy a rekonkurzy na ředitele bylo jasné: konkurzy se vypisovat nemusely,“ uvedl ale náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Podle něj si výklad nového zákona kraje i obce vysvětlily úplně opačně. Vypsaly stovky konkurzů, u kterých uspěly dvě třetiny původních ředitelů škol. 

Jenže zastání nemá asociace ředitelů ani ve stínovém ministru školství Marcelu Chládkovi z ČSSD. Ten si totiž zrovna nemyslí, že by konkurzy byly nějak politicky ovlivněné.  

„Je samozřejmě nutné to prozkoumat, pokud jsou někde pochybnosti, ale v řadě případů si myslím, že konkurzy proběhly standardním způsobem,“ řekl pro rozhlas Chládek.

Rozhlas ovšem zaznamenal i konkrétní hlasy ředitelů, kteří ze svých postů museli odejít. Například z čela třebíčského gymnázia musel odejít Radek Blažek. Jeho vystřídala v čele gymnázia Alice Burešová a ta je manželkou vedoucího odboru lesního a vodního hospodářství na krajském úřadě. „Odtud byl i jeden člen výběrové komise,“ poznamenal ČRo.

„Já jsem před rokem procházel pedagogickým hodnocením a nebylo mi vytýkáno nic,“ dodal pak ke svému odchodu Blažek.

Kraj jako zřizovatel školy ale jakýkoliv politický vliv na výběr nového vedení školy odmítá. „Kdyby tam byl jeden člověk, který by mohl být nějak podjatý nebo manipulován, tak je to jeden hlas ze sedmi. A ve své podstatě při hlasování by jeho hlas mohl být vyrušen,“ zdůraznil Petr Adam ze školského odboru. Prý zcela vylučuje politické ovlivnění konkurzu. 

„Případné stížnosti na konkurzy bude řešit ministerstvo školství i vnitra,“ dodalo rádio.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…