KSČM chystá celostátní protest. Chce svrhnout vládu

18.08.2012 10:49

Komunistům už došla trpělivost. Tvrdí, že Češi sice zásadně nesouhlasí se současnou vládou, nemají ale dost síly na to ji svrhnout. KSČM ale prý ano. A tak vyšla do ulic.

KSČM chystá celostátní protest. Chce svrhnout vládu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip při volbě vedení strany

Komunisté už mají vládnutí kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) plné zuby. Snaží se tak zaktivizovat lid, aby vyšel do ulic a dal najevo svou nespokojenost. Čechům se ale prý příliš nechce.

Čechům se do ulic nechce

"Naštvanost lidí je velká, ale ochota vyjít do ulic a veřejně masově vyjádřit protivládní odpor stále malá," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Miroslav Opálka z KSČM s tím, že Čechům stále chybí přesvědčení o možné reálné změně.

Komunisté ale nelení. Obsadili už téměř celou Prahu, od Václavského náměstí až po Hradčanskou. "Každý den jsme v ulicích a sbíráme podpisy proti nehoráznému návrhu tzv. církevních restitucí a také diskutujeme s lidmi o tom, co dělá vláda Petra Nečase. Mezi lidmi je obrovská nespokojenost, počítáme proto i s veřejnou protestní akcí proti daru církvím i proti současné nezodpovědné, bezohledné a nekompetentní vládě," řekla redakci poslankyně Marta Semelová.

S odbory za jeden provaz

KSČM podporuje ale i protestní akce dalších organizací. "V této souvislosti podporuje protesty občanských aktivit a odborů. KSČM trvale poukazuje na protilidový a asociální charakter politiky Nečasovy vlády," dodal komunistický poslanec Stanislav Grospič.

Podle posledních výzkumů veřejného mínění se komunisté co se týče volebních preferencí ocitají na druhém místě. První je ve výzkumech sociální demokracie. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by v současnosti překročila i ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Strana zelených.

Obsáhlý archiv výzkumů na ParlamentníchListech.cz:

Nespokojenost proti vládě dlouhodobě ale nevyjadřuje jenom levice. Třeba odbory spolu s občanskými iniciativami v dubnu zahájily kampaň Stop vládě. Jejím cílem je zastavení vládních reforem, demise kabinetu a předčasné volby. Součástí kampaně je také web a akce, kterými chtějí organizátoři informovat veřejnost o dopadech reforem.

Protesty odborů a občanských iniciativ vyvrcholily 21. dubna, kdy se na protest proti vládě do Prahy sjelo na 150 tisíc lidí z celé republiky. Protestem ale ničeho nedosáhli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…