Pehe se zlobí i na Nečase. Obětuje snad Lessyho za Kalouska

18.08.2012 6:53

POLITOLOGOVÉ Vody kolem policejního prezidenta opět bouří. Do Petra Lessyho se v pátek tvrdě opřel jak ministr vnitra Jan Kubice, tak i premiér Petr Nečas. Politologové, které redakce ParlamentníchListů.cz oslovila, často shodně míní, že by se měli mírnit, protože takové ostré výpady znervózňují celou policii i veřejnost.

Pehe se zlobí i na Nečase. Obětuje snad Lessyho za Kalouska
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

Šéf policie Lessy podle Kubiceho prý nemá žádnou sebereflexi a pouze si užívá své neodvolatelnosti. Podle premiéra pak současné politické kauzy nejsou vyšetřovány díky Lessymu, ale jemu navzdory. Ve všech západoevropských zemích by podle něho v takové situaci policejní prezident podal demisi.

Na čí straně v tomto dlouhodobém sporu je pravda, se podle politologa Lukáše Jelínka těžko odhaduje, ale na základě dlouhodobého chování aktérů této aféry to lze alespoň vypozorovat. „Petr Lessy má tu výhodu, že doposud nebyl zapleten do žádných tendencí zpochybňovat práci policie, bránit někomu ve vyšetřování, nebo účastnit se nějakých politických her. Z tohoto hlediska na mě jeho počínání působí spíš jako počínání poměrně sebevědomého a statečného policejního šéfa, který chce svým podřízeným ukázat, že nemá smysl se pokorně v každé situaci klanět před politickou mocí,“ je přesvědčen politolog.

Účelové stíhání Lessyho by bylo skandální

„Netvrdím ale, že to tak za všech okolností musí být, protože čelné pozice ve veřejné správě a ústavní pozice často bývají obsazovány na základě nejrůznější politických dohod a motivů a potom těžko soudit jednání jednotlivých aktérů,“ uvádí Jelínek pro ParlametníListy.cz.

Podstatné podle jeho slov však je, že máme ze zákona policejního prezidenta, který je nezávislý, po dobu funkčního období neodvolatelný a veškeré debaty, které nad rámec tohoto zákona a vymezení probíhají, jsou dle Jelínka úplně zbytečné a nepatřičné. „Pokud nebude policejnímu prezidentovi prokázáno spáchání nějakého trestného činu a pokud by mělo docházet k tomu, že se bude hledat nějaká záminka, nebo že se bude vytvářet nějaký podnět pro to, aby došlo k podání nějakého trestního oznámení, to by bylo obzvlášť skandální,“ domnívá se.

Na vedení takové veřejné přestřelky pak jedině doplácejí na jedné straně policisté, kteří nevědí, jak se chovat a jak mají být důslední ve své práci a na druhou stranu občané, kteří mohou mít dojem, že je tímto případem zpochybněn právní stát, který by měl hájit jejich zájmy a zajišťovat jim bezpečnost a ochranu.

Politici mají tvořit zákony, nikoli vést hádky s policejním šéfem

„Ze zákona navíc není stanoveno, že by policejní prezident byl podřízeným ministra vnitra nebo vlády. Jeho postavení je poměrně autonomní, ale ministr a vláda jsou instituce, s nimiž by měl komunikovat. Politici tady nejsou od toho, aby vláčeli s policejním prezidentem jako s vysokým státním úředníkem, ale měli by vytvářet dobré předpoklady pro práci policie, aby pracovali na zákonech a ne, aby tady vedli válku, kterou nemůže žádná z těch stran vyhrát. Maximálně to může znejistit policii a veřejnost,“ doplnil Lukáš Jelínek pro server ParlamentníchListů.cz.

Profesorka Vladimíra Dvořáková, politoložka z VŠE, jednoznačně uvedla, že tato situace vypovídá o tom, že se nyní hraje o to, kdo a jak bude kontrolovat policii. „Potvrzuje to tezi, že vztah mezi politikou, byznysem a korupčně-klientelistickými vazbami a policií existoval a existuje, a že je potřeba pro politiky, aby tyto věci měli pod kontrolou, a mají o to obavy,“ soudí Dvořáková.

„Nedokážu samozřejmě říct, jestli policejní prezident dělá to, co je objektivně, nebo jestli funguje v jiné skupině. Každopádně ale musím konstatovat, že jsme v situaci, kdy je jasně vidět, že celé fungování a nastavení systému je deformováno, protože v běžných demokratických zemích, kde něco funguje, by se konflikt tohoto typu nemohl dlouhodobě prosazovat,“ je přesvědčena.

Lessyho utiskují a vydírají, on má právo mlčet

V takových situacích by se podle ní muselo říct, o co konkrétně jde a muselo by to být spjaté s určitou kauzou. „Ale taková podivná vyjádření, vazby a vztahy a hledání toho, co kdo na koho má, tak v normálních zemích není,“ poznamenala profesorka Vladimíra Dvořáková.

Podle politologa Jiřího Pehe to vše bohužel až příliš vypadá tak, že politické zadání zní něco na Lessyho najít. Pehe se tak vyslovil v komentáři pro Český rozhlas. „A aby nebylo pochyb o tom, že Lessy rozzlobil nejenom Miroslava Kalouska, který mu údajně vyhrožoval, pustil se do policejního prezidenta i premiér Nečas,“ komentoval.

„Nečasovy výroky ukazují, o co jde. Policejní prezident si nesmí myslet, že je skutečně nezávislý, ani když podle zákona nezávislý je. Mohl mlčet, ale nemlčel. Mohl a měl si všimnout vztyčeného prstu politiků, když policie obvinila Parkanovou, ale nedá si říct. Pokud by policejního prezidenta jeho nadřízený ve vládě skutečně vydíral a utiskoval, nemá o tom co mluvit, má využít svého práva mlčet,“ zkritizoval premiéra Jiří Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…