Zásah v pražském DP: Podle Dvořáka je to hurá akce, Bradáčová nesouhlasí

17.08.2012 15:27

Protikorupční policie si přišla do sídla Dopravního podniku hlavního města Prahy pro dokumenty k podezřelým zakázkám. Její zásah v kancelářích oddělení marketingu, IT, zásobování a v kanceláři generálního ředitele má prý souviset s trestními oznámeními odvolaného šéfa podniku Vladimíra Liche, který je podal na osm zaměstnanců. To ale náměstek pražského primátora pro dopravu Josef Nosek odmítá.

Zásah v pražském DP: Podle Dvořáka je to hurá akce, Bradáčová nesouhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj číslo 22

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová pro Český rozhlas potvrdila, že policie má zcela legální příkaz k tomu, aby mohla vykonávat úkon v budově pražského dopravního podniku. K dalším informacím o případu se však odmítla vyjádřit.

“Současné stadium této kauzy a operativní šetření v té věci neumožňuje jakékoli informace sdělovat,“ uvedla Bradáčová. Odmítla ale specifikovat útvary a kanceláře, v nichž detektivové zasahují.

„Tato fáze řízení je neveřejná a naší povinností je sdělit nezbytné informace. Úkon potvrdit mohu, protože je samozřejmě veřejně známý, ale další informace nemohu v tuto chvíli sdělovat,“ dodala s tím, že nemůže říci, zda se tato fáze šetření týká i podaných trestních oznámení ze strany odvolaného ředitele DP Vladimíra Liche. "Nebudeme se ani k těmto informacím vyjadřovat," doplnila.

Jenže dění kolem dopravního podniku by napířklad podle náměstka pražského primátora pro dopravu Josefa Noska mohlo mít i širší politické konotace.

Nosek: Posouvá se to do politické roviny

„Tady se věcný problém, který je skutečně o řízení společnosti, posouvá do politické roviny. A je to hodně nešťastné. Nevidím důvod, proč neschopnost jednoho, byť vysoce postaveného manažera, se posouvá do roviny osobní a politické,“ řekl Nosek a vyloučil, že by se jednalo o útok na pražského primátora. "Pokud by šlo o útok na pražského primátora, tak se do bude odehrávat na půdě politické, nebude se to odehrávat přes média a tím, že dozorčí rada kteréhokoliv podniku bude odvolávat svého ředitele," řekl Nosek.

Válka uvnitř ODS? "Já si myslím, že má uvnitř pražské ODS pan primátor stále podporu. Nemyslím, že by většina pražské ODS chtěla odvolat pražského primátora. Koalice (na radnici) není ohrožena vůbec," doplnil Nosek k těmto úvahám. Odmítl ale, že by zásah policie nějak souvisel s trestním oznámením, které tento týden podalo vedení dopravního podniku na členy bývalého managementu.  

Dvořák: Je to chyba, že byl audit přerušen

„Je pro mě šokující, že je najednou taková hurá akce. Těch nestandardností v celém příběhu je neuvěřitelně hodně,“ řekl ale České televizi bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. Připustil, že mezi prošetřovanými osobami může být i on.

„Vzhledem k tomu, jakým útokům, zastrašování a vyhrožování jsem byl nejen já, ale i lidé kolem mě vystaveni v minulých měsících ze strany primátora a jeho lidí, tak to určitě budu mimo jiné i já,“ podotkl Dvořák. Prý dopravnímu podniku opakovaně navrhoval, že se bude podílet na forenzním auditu a v lednu se sám přihlásil na finanční policii, kde oznámil, že je připraven dodat jakékoliv materiály a objasnit svá rozhodnutí. To, že audit byl přerušen, prý nechápe a považuje to za chybu.

Připomeňme, že trestní oznámení na nejméně osm osob podal pražský Dopravní podnik, a to kvůli nevýhodným smlouvám. Mělo jít například o předražené zakázky na tisk papírových jízdenek, na SMS jízdenky, nebo na právní, marketingové a poradenské služby. Oznámil to tento týden odvolaný ředitel podniku Vladimír Lich, který nechal prozkoumat dosud trvající kontrakty.

„Právní analýza se zaměřila na deset jedenáct kauz. Těch kauz je několik, které dál zatěžují dopravní podnik,“ uvedl Lich.

Nosek: Už to prověřují potřetí za sebou

Náměstek Nosek ale upřesnil, že se jedná o kauzy, které protikorupční policie vyšetřuje již  potřetí za sebou. „To znamená, není to o potvrzení domněnek pana Liche, ale policie se skutečně snaží prošetřit důkladně tyto kauzy, které se opakují,“ míní Nosek. 

Odvolání Liche označil Nosek za především manažerské rozhodnutí. „To bylo rozhodnutí skupiny lidí, která nese odpovědnost za dopravní podnik a bylo to rozhodnutí na základě toho, jak pan Lich řídil podnik," řekl.

Jak ale probíhá zásah policie? Pověřená šéfka firmy Magdalena Češková rozhlasu potvrdila, že kriminalisté pracují v kancelářích oddělení marketingu, IT a zásobování. Firma ale podle dosavadní ředitelky Češkové pracuje normálně. 

Kanceláře jsou zapečetěny

„Kolegové byli požádáni, aby opustili kanceláře, ty jsou hlídány, ne zapečetěny, aby se tam pracovníci nepohybovali volně," uvedla dnes dopoledne Češková.

Někteří zaměstnanci dopravního podniku podle ní pod dohledem policistům pomáhají. „V okamžiku, kdyby nedostala policie příslušné materiály, tak by následovala domovní prohlídka jednotlivých kanceláří," dodala Češková. 

Podle serveru Tyden.cz zajímají detektivy především smlouvy související s SMS jízdenkami a firmou Crowsnest, která se v zakázce angažuje.

Primátor Bohuslav Svoboda dnes také Českému rozhlasu zopakoval, že trvá na svolání valné hromady Dopravního podniku hlavního města Prahy. Žádné manažerské selhání bývalého ředitele Liche v otázce pojištění firmy nezjistil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…