Rudý Štěpán o nových elitách a přeskupení moci. Budou se dít věci

19.08.2012 18:59

JINÝMA OČIMA Probíhá formování nových elit, které nahradí staré struktury. A možná přijde anarchie. Bude to doprovázet světová pohroma v podobě přírodní katastrofy, anebo velké války. I proto je třeba se kamarádit s mocnou Čínou. Tak přemýšlí Miroslav Štěpán o české budoucnosti. Na zákaz komunistů, jak o to usiluje část dnešní politické garnitury v případě KSČM, by mu prý stačilo pár brigád.

Rudý Štěpán o nových elitách a přeskupení moci. Budou se dít věci
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Štěpán, bývalý člen ÚV KSČ

„Budoucnost nejen v Česku tkví hlavně v posilování přímé demokracie. Lidé budou asi směřovat k větší samosprávě. Ve finále nebudou vládnout žádní papalášové a bafuňáři, jako za socialismu, ale ani dnešní typ mocipánů, kteří jsou ještě blbější, než ti bývalí. Současní politici jsou buď převlečení komunisté, anebo mladíčci, co nevědí, jak nakládat s mocí. Oba typy se v politice chtějí jen opeřit, tedy namastit si kapsy, “ sdělil ParlamentnímListům.cz jeden z mála uvězněných funkcionářů bývalého režimu Miroslav Štěpán.

Politika a společnost JINÝMA OČIMA

Nevylučuje, že se centralismus bude měnit v samosprávní celky typu zemědělských federací či průmyslovo – řemeslnických sdružení, jak to prorokoval ideolog anarchismu Michail Bakunin. Nicméně, alespoň Česko podle něj žádná revoluce nečeká, protože našinci nejsou draví.

Katastrofa na obzoru?

„Velká sláva nás nečeká. Předvídám vážnou pohromu. Buď, i když si to vůbec nepřeju, přijde nějaká obrovská přírodní katastrofa, anebo válečný konflikt. Ten se může týkat snah o vyvolání rozbrojů v Rusku, anebo soutěžení mezi islámem a křesťanstvím. Navíc stále roste propast mezi hraničáři a hledači. První jsou většinová společnost, které se současné uspořádání líbí, druzí lidé, co stále hledají možnost zavedení spravedlivějšího světa. Hledači získají se zmíněnou katastrofou navrch,“ předpovídá Štěpán a zní to jako z Tolkienových fantasy příběhů Pán prstenů, ale samozřejmě jsou v tom znát i marxistické myšlenky.

Podle něj v závětří hlavního proudu a bez dohledu médií dochází k formování nových elit všude ve světě. „Doufám, že půjde o osobnosti, které chápou službu lidu, když použiji tento hanobený termín, jako opravdový závazek. Nepůjde o žádné hadrníky se špinavýma rukama, kteří se scházejí v parcích, hulí marihuanu a diskutují o společnosti. Ani o bankéře, protože ti už světu ukázali, jak umí vládnout a zatahovat ho kvůli své nenažranosti do krize. V jejich případě jde o krytí mezinárodních zločinů. Půjde ale o hledače,“ přemítá dál.

Návrat pravých komunistů?

Návrat pravých komunistů nicméně také nepředpokládá. „Na socialistickou etapu mělo lidstvo právo. Vždyť kapitalismus měl mnohem větší čas na rozmach, experimenty a na to, aby vyměnil maléry za úspěchy. My to měli velmi krátké. Co to je čtyřicet let? Věk mladého člověka. Nicméně po konci východního bloku je na místě realismus. Myslím si, že je třeba v této situaci nic nevnucovat a poukazovat na to, že mnoho lidí dnes živoří na ulici nebo umírá za plotem. Skorokonec socialismu ve světě totiž neznamená, že myšlenka byla špatná a že by do budoucna nemohla zvítězit. Podívejte se do Skandinávie,“ podotýká Štěpán.

Vadí mu, když se bývalý režim nazývá komunismem. „Někteří pomatení novináři, či, jak jim říká Miloš Zeman, žumpové, pořád píší o komunistickém režimu. Tady ale komunismus nebyl, možná ani pravý socialismus. Podle mě šlo o pokus vytvoření spravedlivé a dokonce lidově demokratické společnosti, v níž by se většina lidí mohla za určitých podmínek ve finále cítit celkem dobře. Neříkám, že by se všichni cítili dobře,“ vysvětluje s přesvědčením.

Zákaz komunistů

Snahám zakázat KSČM se směje. „Na to státní byrokracie nemá. Vždyť nám se podařilo zaregistrovat Stranu českých komunistů v době, kdy byl přijat ústavní zákon o tom, že je komunismus zločinný. Až pak jsme ji změnili na Komunistickou stranu Československa. To všechno ukazuje na veleúroveň státní administrativy. Proto jsou debaty o tom, jestli zakázat parlamentní KSČM, směšné a liché. Zlikvidovat stranu bych dokázal během několika měsíců a dělal bych to ve volném čase jako brigádu, takže by se za to nemusely utrácet peníze daňových poplatníků,“ usměje se.

Minulý režim se prý dnes popisuje pohledem vítězů, takže velmi neobjektivně. S tímto vědomím hodnotí Štěpán i Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). „Jsou to jen nedoučení svazáčci, a kdyby se nezměnil běh dějin, tak z nich budou čekatelé na vstup do komunistické strany. Tak beru i jejich analýzy. Jsou tendenční, účelové a na zakázku. Nejsou vědecké, emancipované a pravdivé,“ doplňuje s tím, že až zhruba za padesát let se režim, v němž byl významným funkcionářem, začne hodnotit objektivně.

Kamarádství s Čínou

Zmrazení přátelských a hospodářských vztahů s Čínou podle Štěpána nastartoval zesnulý prezident Václav Havel neustálým poukazováním na tamní porušování lidských práv. „O lidských právech pořád melou Američané. O dodržování lidských práv u nich by se dalo napsat spousty knih a žádná by nebyla moc lichotivá. O výchově ani nemluvě. Vždyť - je normální, aby kluk inspirovaný filmem postřílel diváky? To nemůžeme zdůvodňovat tím, že je to Amerika. Je potřeba jasně říct, že podobné události jsou důkazy, jak Amerika degeneruje. A třeba jasně dodat, že Čína jde vpřed,“ soudí jeden ze zakladatelů Česko – čínské obchodní a průmyslové komory.

Ohledně pošlapávání lidských práv v říši středu tvrdí, že je k tomu třeba přistupovat pragmaticky. „Vždy jsem říkal, že změny k lepšímu se dějí postupně. Tak je tomu i v Číně. Tuzemská politika vůči Číně byla po celých dvacet let hanebná s výjimkou Václava Klause. Ten vše vidí realisticky. Už jako premiér řekl, že Čína je natolik velká, setrvačná a perspektivní, že sice můžeme hovořit o lidských právech, ale nikdo to nebude poslouchat. Jediná Čína může existovat bez pomoci jiných. Neříkám, že je fantastická, ale jako jediná nikoho nepotřebuje. Otevřela se světu, aby zkrátila čas vlastního rozvoje. Číňané potřebují patenty a vynálezy. Někteří nevzdělaní komunisté si myslí, že Čína bude dělat porady komunistických stran. Nebude. Hospodářsky však bude spolupracovat se všemi. Proto si myslím, že není dobré se Číně protivit, ale spíše se s ní přátelit,“ rozvádí.

Důchodce stále činný

I jeho podnikatelské aktivity s Čínou souvisí. „Jsem sice v důchodu, ale působím jako poradce pro študáky, kteří chtějí do Číny. Vysíláme tam lidi, co se mají zájem naučit mandarínsky,“ dodává. Na konci roku 1989 byl Miroslav Štěpán zatčen a posléze obviněn z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, jehož se dopustil tím, že v průběhu Palachova týdne nařídil proti demonstrantům použít vodní děla a slzný plyn. „V době Palachova týdne jsem byl na Kubě, ale u soudu jsem se nehádal a řekl jim, že to můžou napsat na mě,“ podotýká.  Odsouzen byl ke čtyřem letům vězení, trest mu byl však snížen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…