Vy prostě chcete, aby Rath seděl ve vazbě, zaútočil advokát

21.08.2012 7:21

V pořadu ČT Události, komentáře vystoupil obhájce Davida Ratha Adam Černý s prohlášení, že je zjevné, že soud chce jeho klienta držet ve vazbě. Ačkoliv již pominuly důvody bývalého středočeského hejtmana zadržovat, soud nasadil pro jeho propuštění tak vysokou kauci, která je mimo možnosti jeho blízkých a proto poslanec nejspíš bude muset ve vazbě zůstat.

Vy prostě chcete, aby Rath seděl ve vazbě, zaútočil advokát
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Právě Adam Černý ještě v budově soudu novinářům sdělil, že soud požaduje kauci ve výši 14 milionů korun. Podle soudu je důvodem tak vysoké kauce zejména závažnost trestného činu a postavení obviněného ve společnosti. „Ta částka odráží závažnost trestné činnosti, která byla spáchána. A to nejen samotnou výši škody, ale i to, v jaké pozici se obviněný v té době nacházel.

„Ta částka se nám zdá enormní a neodpovídá tomu, z čeho je David Rath viněn,“ sdělil advokát Černý večer v ČT. Podle něj měl soud zohlednit, že rekonstrukce zámku v Buštěhradě, kvůli které je bývalý hejtman obviněn, nebyla podle posudku předražena.

„Kauce není žádný trest. Neskládá ji obviněný, ale jeho blízcí, a nevidím důvod, proč by oni měli být trestáni tak vysokým požadavkem. Kauce by měla odrážet možnosti osob, které ji chtějí poskytnout,“ sdělil Černý. Obě osoby, ochotné zaplatit kauci podle něj své možnosti sdělily, ale soud následně rozhodl o kauci, která tyto možnosti značně převyšuje.

„Když se podíváme do minulosti, tak i u vražd, což jsou mnohem závažnější trestné činy, byly ty kauce nižší, a to řádově,“ říká advokát. Proto si myslí, že soud úmyslně nastavil výši kauce tak, aby byla nesplnitelná. „Je zjevné, že účel té vazby je to, aby v té vazbě byl,“ uvedl advokát Černý s tím, že sám Rath je z toho zdeptaný.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…