Ostrá soudružka Vostrá: Je jasné, co chtějí. Snížit počet lékařů

21.08.2012 19:24

Dojezdové časy lékařské pomoci. To je podle poslankyně Parlamentu ČR za KSČM Miloslavy Vostré téma, které stále vzbuzuje vášně a slouží jako zajímavá náplň mediálních přestřelek mezi lékaři, pacienty a úředníky. Boj se vede hlavně o stanovení příliš dlouhých dojezdových časů, ty by totiž mohly vést k úbytku lékařů, míní poslankyně.

Ostrá soudružka Vostrá: Je jasné, co chtějí. Snížit počet lékařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Podle poslankyně Vostré dosud nikdo nevysvětlil, podle jakého klíče jsou dojezdové časy určovány. Proč nejdříve ministerstvo zdravotnictví stanovilo dostupnost lékařské péče na čtyřicet minut, pak pro změnu dvacet pět minut, se neví. „Z pohledu laika by bylo ideální mít lékaře k dispozici téměř okamžitě,“ míní Vostrá s tím, že prakticky to možné není.

Ve skutečnosti se vede boj o místa ordinací. „Jde o obavu, že stanovení příliš dlouhých dojezdových časů povede k úbytku lékařů. Nebude-li muset být lékař v okruhu dvaceti minut, přesune ordinaci dále,“ míní Vostrá s tím, že především obyvatelé méně zalidněných oblastí, jako jsou hory nebo pohraničí, mají s řídnoucí sítí lékařských ordinací zkušenosti.

Jestli nařízení dojezdových časů situaci pomůže, jisté není.  „Možná by bylo účinnější vytvořit lékařům a zdravotníkům takové podmínky, aby se nesnažili získat práci pouze ve velkých městech,“ dodává poslankyně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: jno

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…