Jandák přišel z hub, posekal zahradu a vzkázal vám: Volba prezidenta je jenom cirkus

22.08.2012 14:16

Předvolební kampaň mnoha osobností na budoucího prezidenta republiky připadá poslanci za ČSSD Vítězslavu Jandákovi „trochu zvláštní“. Podle něj si mnozí ani neuvědomují, že říkají nesmysly a pletou si pojmy s dojmy. Hlavně prý neznají přesné pravomoci hlavy státu. Jandák také říká, že je dobře, že si lidé sami zvolí prezidenta, byť sám by byl spíš pro zachování volby parlamentem.

Jandák přišel z hub, posekal zahradu a vzkázal vám: Volba prezidenta je jenom cirkus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

„Bude to cirkus za strašně peněz. Vůbec si lidé neuvědomují, že to opravdu v této zemi trochu ztrácí smysl. Tady, kde je role prezidenta opravdu jen symbolická, kde je spíš figurální, kde je vlastně pouhým reprezentantem země. Smysl by to mělo v zemích, kde má skutečně prezident nějaké velké pravomoci, například v USA. Ale u nás?“ řekl pro ParlamentniListy.cz herec a politik, který ale respektuje přání voličů a proto hlasoval PRO přímou volbu prezidenta.

Výrazné favority v kandidatuře má, ale oficiálně je neprozradí. „Já jako člen ČSSD budu samozřejmě podporovat kandidáta za naší stranu, to je logické.

Myslím si však, že v této zemi mají skutečnou šanci dva, maximálně tři lidé, ten zbytek je opravdu bez šancí. To ale vědí všichni. Jen mne fascinuje, jak drtivá většina těch kandidátů říká naprosté nesmysly. Jak by řešili krizi, daně, finance, důchodové reformy, zdravotnictví a podobně. Vždyť je to přeci nesmysl. To vůbec není prezidentova pravomoc. Hlava státu by měla scelovat, vést dialogy a dobře reprezentovat. Prezident nemůže zasahovat ani do pravomocí ministerstev financí, sociálních věcí, ani zdravotnictví. Ano, může maximálně nepodepsat zákon, mít k němu výhrady, ale to je všechno,“ míní Vítězslav Jandák.

Podle něj budou lidé možná zklamaní, když si zvolí kandidáta a budou od něj očekávat spásu země. „To se nestane. Lidi mohou volit poslance, senátory, představitele krajů a měst a ty přimět k tomu, aby dělali svou práci pořádně, aby rozhodovali tak, jak by si přáli. Ale prezident nemá téměř žádné významné pravomoci. To si mnoho z nich asi neuvědomuje. Nicméně voliči si přáli zvolit prezidenta, mají to mít a je to jejich svaté právo. Máme demokracii a já to ctím.

Osobně jsem ale spíš zastáncem parlamentní demokracie, která má být soutěží a rovnou soutěží politických stran,“ říká exministr kultury a poslanec za sociální demokracii.

Před časem se objevily informace, že by i Jandák mohl kandidovat. On to prohlašoval spíš v nadsázce a s humorem sobě vlastním. Přiznal však, že to nebylo nereálné téma.

„Nechci ani říkat, kolik lidí s tím přišlo jako s reálným nápadem. A pozor, nebyli to vždy sociálnědemokratičtí kolegové a někdy ani ne levicoví,“ směje se Jandák s tím, že už při minulé volbě dostal nabídku od zástupců tří stran, aby kandidoval do čela státu. Tehdy to ale odmítl, stejně jako nyní.

„Já se vážně chci zabývat věcmi, které mohu nějak ovlivnit, pomoci jim a navíc jsem už děsně starej muž. Nevím, co bude, až mi skončí mandát ve sněmovně, ale jedno vím jistě, prezidentem nebudu,“ dodává s úsměvem.

Léto tráví ve svém srubu na jihu Čech, kde je se psem, kam za ním jezdí přátelé a rodina. „Rybařím, chodím na houby, seču naše hektary kolem domu a je mi dobře. Opravdu mi tam nic neschází. Jižní Čechy považuji za svůj domov, je to kraj, kde jsou pořád ještě slušní lidé a kde se ctí tradice, dobrá nálada a kde je prostě božsky. Tak k čemu se cpát někam na Hrad,“ uzavírá prezidentskou kapitolu Vítězslav Jandák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…