Týdeník obvinil Klause: Pomohl miliardáři Kellnerovi a toto za to dostal

23.08.2012 11:26

Ekonomickou a politickou moc má v Česku rozděleno pět rodin čili kmotrů. S tímto tvrzením přišel nedávno americký novinář Erik Best a toto téma podrobně rozebírá aktuální vydání časopisu Reflex. Doprovází to případy, kdy si tito mocní ošetřují své zájmy pomocí politických špiček bez rozdílu stranické příslušnosti.

Týdeník obvinil Klause: Pomohl miliardáři Kellnerovi a toto za to dostal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus se nechal s lidmi na památku fotografovat

Pojem kmotrů vnesl do české politiky Mirek Topolánek na podzim 2009 jako ilustraci toho, že Občanskou demokratickou stranu ovládá paralelní mocenská struktura, kterou tvoří regionální gubernátoři. Na celou společnost tuto tezi aplikoval americký novinář Erik Best, dlouhá léta žijící v Praze, jenž ve svém komentáři napsal o „pěti rodinách“, které si v Česku rozdělily ekonomickou a politickou moc.

Toto téma si vzal za své týdeník Reflex a ve svém aktuálním vydání nabízí svůj pohled na pět nejmocnějších mužů v zemi. Bezkonkurenčním králem mezi českými oligarchy je Petr Kellner, jenž s investiční skupinou PPF spravuje majetek v hodnotě 360 miliard korun. Druhý nejbohatší Čech Zdeněk Bakala stejně jako šéf Penty Marek Dospiva spravují majetek o dvě třetiny nižší, vládce Agrofertu Andrej Babiš devadesátimiliardový a většinový vlastník KKCG Karel Komárek třicetimiliardový.

Kellner zkusil brzdu poslední záchrany

Zájmy dvou z nich se střetly ve chvíli, kdy šlo o ovládnutí loterijní společnosti Sazka. Důležitou roli měl sehrát insolvenční správce. Městský soud v Praze Kellnerovi schválil správce Josefa Cupku, ale odvolací vrchní soud toto rozhodnutí zrušil a vrátil ho k městskému soudu, který jako insolvenčního správce znovu potvrdil Cupku. Z toho si Kellnerovi lidé vyvodili, že na vrchním soudu má lepší kontakty Marek Dospiva z Penty.



Podle dobře informovaného zdroje z PPF se v tu chvíli Kellner rozhodl použít „brzdu poslední záchrany“ a požádal prezidenta Václava Klause, aby zatlačil na místopředsedu vrchního soudu Jaroslava Bureše, pod něhož konkursní případy spadají. Někdejšího prezidentského kandidáta ČSSD díky Klausově intervenci v roce 2007 jmenoval místopředsedou Vrchního soudu v Praze tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Kellner nedávno koupil vilu, v níž bude sídlit Klausova prezidentská knihovna. Podle hlasů z PPF tam bude Klaus po odchodu z Pražského hradu také bydlet. Dnešní hlava státu má s Kellnerem dobré vztahy minimálně od roku 1996, kdy PPF dostala od státu do správy Českou pojišťovnu a v roce 2001 ji celou ovládla.

Ze sporu dvou rodin poradce šéfa ČSSD vycouval

I když jak Klaus, tak Bureš loni odmítli, že by v případu Sazky jakkoli intervenovali, v loterijní společnosti nakonec zůstal Kellnerovi nakloněný insolvenční správce Josef Cupka. Ten později napadl u arbitráže odměnu, kterou si Dospivova Penta nechala vyplatit za emisi dluhopisů z roku 2006. Přestože Penta měla se Sazkou smlouvu, u arbitráže prohrála.

Pikantní je, že spor měl řešit právník a lobbista Radek Pokorný, nejbližší poradce současného předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Když si však uvědomil, že ať už rozhodne jakkoli, vždy naštve jednoho z pěti nejmocnějších lidí v Česku, z případu vycouval. „Lidem, jako je Pokorný, se říká lobbisté, ale ve skutečnosti jde o překupníky s veřejnou mocí a statky. Erik Best těmto lidem říká kmotříčci, ale mnohem přesnější je výraz šmelináři, který pro označení své obchodní činnosti s oblibou používá Roman Janoušek,“ píše týdeník Reflex.

Protikorupční policie na nic s povolením internetového sázení nepřišla

Neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta si společnost Penta vybral za cíl svých útoků, aby oslabil svého tehdejšího politického soupeře Miroslava Kalouska. Zřejmě měl k dispozici informace o tom, že Dospiva s Kalouskem uzavřeli oboustranně výhodný obchod. Kalousek měl Pentě zařídit povolení pro Fortunu k internetovému sázení, za to prý Dospiva přispěl Kalouskovi na provoz TOP 09. Případ dokonce vyšetřovala protikorupční policie, ale nikdo dosud obviněn nebyl. Vyšetřovatelé případ z roku 2008 odložili, ale státní zástupce letos na jaře nařídil se k němu vrátit a kauzu došetřit.

Zatímco týdeník Reflex do silné pětky zařadil Andreje Babiše, jenž se svým hnutím ANO 2011 vstoupil letos do politiky, americký novinář Erik Best nikoli se zdůvodněním, že pořád dělá omezený typ byznysu. Když si Babiš Bestovo zdůvodnění přečetl, nerozčílilo ho to, že o něm novinář mluvil v souvislosti s kmotry, ale to, že ho nezařadil do velké pětky, kde se třetí nejbohatší Čech bezpochyby vidí.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…