Odborníci na to kývli: Státní maturity budou mít jen jednu úroveň

23.08.2012 15:33

Experti přes školství se dnes dohodli na tom, že státní maturity budou mít od příštího roku jen jednu úroveň obtížnosti. Změní se také způsob hodnocení písemných prací z českého jazyka – místo pracovníků CERMATu budou o známce opět rozhodovat učitelé na dané střední škole.

Odborníci na to kývli: Státní maturity budou mít jen jednu úroveň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Student a vysvědčení, ilustrační foto

To, na čem se dnes shodli experti na problematiku školství, se dá shrnout jednoduše – potvrdili totiž již závěry, k nimž došli v červenci. To znamená, že chtějí zachovat i do budoucna jen jednu úroveň státních maturit.

„Závěry schůzky jsou spíše v obecné rovině. Jedna konkrétní vize státních maturit do budoucna předpokládá i nadále jedinou úroveň,“ řekl v této souvislosti Radiožurnálu jeden z členů komise a senátor za ČSSD Marcel Chládek. 

„Státní část by měla být ta nepodkročitelná hranice, která by byla u všech škol stejná. Úroveň školy jako takové by se mohla odrážet ve školní části, podle ní by byla vidět prestiž školy. Tam by samozřejmě mohly školy typu gymnázií dát vyšší nároky na své studenty. Stát ale chce garantovat minimální znalosti a dovednosti středoškoláků," zdůraznil Chládek. 

„A i když zůstane jedna úroveň, musí se určit mezistupeň té stávající, tedy nižší a vyšší obtížnosti. Samotná škola při své části maturit pak může pro své studenty nastavit vlastní laťku a úroveň,“ informoval dále ke schůzce Český rozhlas.

Jen jedna úroveň maturit se má vztahovat podle zjištění rozhlasu i na následující školní rok 2012 – 2013.  Studenti by pak příští rok povinně maturovali z českého jazyka a v druhém povinném předmětu by volili mezi cizím jazykem a matematikou. 

Budou o tom rozhodovat učitelé na dané střední škole

Připomeňme, že ministr školství Petr Fiala už dříve také oznámil, že se také změní způsob hodnocení písemných prací z českého jazyka – místo pracovníků CERMATu budou o známce opět rozhodovat učitelé na dané střední škole. 

Současná podoba maturit zahrnuje povinnou zkoušku z českého jazyka a literatury a výběr mezi cizím jazykem a matematikou. Podle dohody by ale společná část maturit pro roky 2013 a 2014 neměla být rozšířena o další předměty, jak plánuje nyní platný školský zákon. 

Zkoušky z cizích jazyků a matematiky by měly zůstat ve stávající podobě. U matematiky doporučila expertní pracovní skupina rozšířit didaktický test o větší počet otevřených úloh a navýšit čas před začátkem zkoušky. To vše navrhla pracovní skupina ministerstva školství již v červenci.

Tehdy ministr školství Petr Fiala uvedl, že změna zákona, která je k úpravám k maturitám nutná, se stihne včas a doufá, že pro změny v maturitní zkoušce, které vedou k jejímu zjednodušení, zlevnění a zlidštění, získá podporu napříč politickým spektrem.

Fiala: Poslanci na to snad kývnou

„Na činnosti pracovní skupiny se podíleli zástupci školských výborů z Poslanecké sněmovny i ze Senátu a máme signály o tom, že poslanci jsou ochotni napomoci svými pozměňovacími návrhy tomu, abychom skutečně stihli provést změny tak, aby mohly platit od příštího roku,“  uvedl před měsícem Fiala.

Organizace maturitních zkoušek by navíc měla skutečně zlevnit a to až o desítky milionů korun. Účet za loňské maturity se blíží částce 300 milionů korun. Na přípravu státní maturity vynaložilo ministerstvo už celkem 917 milionů korun, z toho 276 milionů přispěla Evropská unie. Generální zkouška proběhla v roce 2010, poprvé studenti skládali státní maturitu v loňském roce. 

Ministerstvo školství přistoupilo ke změnám po kritice letošních státních maturit. V nich neuspělo přes 21 procent studentů, oproti loňsku stoupla neúspěšnost o 1,7 procentního bodu.


 

reklama

autor: olb

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…