Politolog odhalil, komu může posloužit David Rath

24.08.2012 8:02

Politolog Stanislav Balík připomíná, že David Rath a jeho svědectví o praktikách ČSSD může zatřást celým politickým systémem. Zejména proto, že Rath mluví v náznacích, za které si občané mohou dosadit leccos. Je jen otázkou, kdo těchto kompromitujících informací využije.

Politolog odhalil, komu může posloužit David Rath
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

David Rath podle Balíka sice ještě neobviňuje přímo, ale začíná naznačovat, což je snad ještě horší, protože to dává prostor pro spekulace. Samozřejmě, že způsob financování předvolebních kampaní je velmi pochybný a zdroje na tuto velkolepou reklamu ještě podezřelejší.

Politické strany se postupně odstřihly od ideových kořenů a staly se prostředníky byznysu. K lanaření voličů se vrhli na velkolepé kampaně. „Strany vsadily vlastně všechno na volební marketing. K němu ovšem potřebují nepředstavitelné finance. Nejsnáze dostupné jsou dnes peníze veřejné,“ argumentuje politolog v MF DNES.

David Rath o tom evidentně hodně ví. Proto nabídka protikorupčního aktivisty Karla Janečka není jak „fragment z nově nalezené hry Járy Cimrmana,“ ale racionální krok. „Janeček a jeho vlivová skupina jistě dobře vědí, jak důležitými informacemi bývalý středočeský hejtman může disponovat,“ píše.

Je zřejmé, že silná míra znechucení může položit současný systém a vést k převrstvení moci. Nová reprezentace nemusí být lepší, je prostě jiná, Jako příklad uvádí Itálii v devadesátých letech, kde obdobné korupční prostředí vyneslo k moci Berlusconiho.

Je nepochybné, že něco podobného sledujeme i nyní. Jen je otázkou, jak upřímné jsou pohnutky nositelů změn.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…