Tak pracuje BIS. Zasvěcený svědčí o tom, zda tajná služba kryje zločince

27.08.2012 7:11

Spolupráce informátora pod nátlakem nemá dlouhého trvání a je komplikovaná, říká uznávaný odborník na bezpečnost Andor Šándor k podezření, která na adresu Bezpečnostní informační služby vyslovil generál Karel Randák. Současný člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Randák totiž ParlamentnímListům.cz naznačil, že by BIS mohla přimět lidi ke spolupráci s tajnou službou třeba i formou lehčího přesvědčovacího nátlaku.

Tak pracuje BIS. Zasvěcený svědčí o tom, zda tajná služba kryje zločince
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Randák tak reagoval na spekulace, že tajná služba možná chrání pražského podnikatele Romana Janouška před policejním stíháním kvůli tomu, že je jejím informátorem.

Bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby České republiky generál Andor Šándor ParlamentníListy.cz upozornil, že zákon neumožňuje, aby tajné služby kompromitujícími informacemi nebo nátlakem nutily někoho ke spolupráci. Zákon o BIS skutečně uvádí, že BIS „může využívat služeb poskytovaných osobou starší 18 let, která dobrovolně a utajovaným způsobem poskytuje služby BIS při plnění jejích úkolů“.

Že by z vlastní zkušenosti, Randáku?

„Možná že to Randák dělal jako zpravodajský důstojník kontrarozvědky BIS a zná to z vlastní zkušenosti,“ rýpnul si Šándor do svého bývalého kolegy z tajných služeb, který byl od roku 2004 do nástupu vlády Mirka Topolánka v roce 2006 ředitelem Úřadu pro zahraniční styky. Šándor upozorňuje, že nikdo, ani tajné služby nesmí porušovat zákony, ale připouští, že v praxi se občas stává, že zpravodajci přivřou oko nad drobným přestupkem, pokud získají závažnou informaci. Někdy zpravodajci zvažují, co je pro stát výhodnější. „Záleží na přístupu každého zpravodajce, kam až půjde,“ dodává Šándor. Jestli podle něj BIS přijde na to, že někdo má milostný poměr a využije toho, aby řekl, co zpravodajec potřebuje, nejedná se podle Šándora o problém, protože ani informátor, ani tajná služba neporuší zákon.

Upozorňuje na rozdíl od institutu spolupracujícího svědka - člověka, který se dopustil trestné činnosti, ale spolupracuje s policií na odhalení další trestné činnosti, a díky tomu tak může dostat mnohem nižší trest. Ale tajné služby nesmějí trestnou činnost informátora „tolerovat“. „Institut spolupracujícího svědka je uzákoněn, ale zákon o tajných službách nic takového neobsahuje,“ vysvětlil Šándor.

I když zákon ukládá, že „BIS je povinna ochraňovat osoby jednající ve prospěch BIS před vyzrazením a způsobením újmy na cti, životě, zdraví nebo majetku, která by jí mohla vzniknout pro poskytování těchto služeb nebo v souvislosti s ním“, nemůže podle Šándora chránit své informátory, pokud se dopustí trestné činnosti. „Neumím si představit, že by bylo možné nad něčím takovým přivírat oko,“ odmítá Šándor, že by tajná služba mohla přehlížet například rozkrádání či korupci, které by se dopouštěl její spolupracovník. Ale nevylučuje, že by drobný přečin zpravodajci mohli akceptovat, pokud by informátor pomohl rozkrýt závažné trestné činy. „Ale nic takového v zákoně není,“ znovu zdůrazňuje bezpečnostní expert.

Lumpy ne

Ideální je podle Šándora, když tajná služba získá spolupracovníka „buď za peníze, nebo že to chce dělat“. „Ale pokud by byl někdo ochotný spolupracovat proto, aby pod pláštíkem spolupráce s tajnou službou prováděl lumpárny, to by zpravodajci z etického hlediska neměli připustit. Ale je třeba posuzovat případ od případu, zvažovat plusy a minusy,“ řekl ParlamentnímListům.cz Andor Šándor. „Žádná státní organizace nemůže pracovat tak, že bude krýt páchání trestné činnosti jiných osob nebo je podporovat,“ říká rezolutně. Proto by podle něj bylo naprosto nepřípustné, aby Roman Janoušek byl spolupracovníkem BIS a zároveň mohl realizovat své obchodně-podnikatelské záměry.

Kdo však zaručí, aby tajné služby skutečně respektovaly zákon? Za činnost zpravodajských služeb odpovídá a koordinuje je vláda. „Služba by měla být pevně řízena. Není ideální, že je podřízena vládě, mělo by být jasně řečeno, komu ve vládě se zodpovídá. Dnes je to premiér, ale ten je tak zaneprázdněn, že nemá na jejich dohled dostatek času,“ je přesvědčen Šándor. Domnívá se, že by BIS měla být podřízena ministrovi vnitra, měla by být dobře úkolována, kontrolována a vyhodnocována, čímž se podle jeho slov „snižuje prostor, aby dělala nepravosti“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …