Kalousek představil vynález: Úplně každá koruna bude pod kontrolou

27.08.2012 14:03

Ministerstvo financí se rozhodlo vydat cestou transparentnosti. Od nového roku spustí informační systém „Státní pokladna“, ve kterém budou i občané moci sledovat finanční toky jednotlivých veřejnoprávních korporací. Ministr Miroslav Kalousek slibuje, že stát díky tomu ohlídá každou korunu.

Kalousek představil vynález: Úplně každá koruna bude pod kontrolou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

„Cíle tohoto projektu jsou dva: jednak zefektivnit řízení peněžních toků, a také aby měla veřejnost úplné informace, co se děje s jejími penězi,“ vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek.

Systém ma mít dvě podoby. Složitější bude pro ministerské úředníky a manažery státních organizací. Jednodušší pak bude pro veřejnost. Ta by měla mít k dispozici „rozklikávací“ rozpočet, kde bude mít občan k dispozici příjmy či výdaje požadované státní instituce.

Prohlášení ministra financí ZDE

„Politika se potýká s krizí důvěry, posílit ji může naprostá transparentnost. Diskuse o rozpočtu by měla být také veřejnou diskusí,“ vysvětlil ministr Kalousek. Náklady na pořízení systému by měly být až 3,2 miliardy, roční provoz by se měl vejít do 500 milionů. Hlavním koordinátorem je náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček.

Systém by měl rovněž dosáhnout úspor efektivnějším využíváním peněz, které má stát k dispozici. Ministerstvo financí bude moci okamžitě sledovat peněžní toky u ministerstev a státních institucí, ale rovněž u státních fondů, které doposud stály mimo centrální řízení likvidity.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…