Odvážnej Saša Vondra rozjel kampaň, na kterou nezapomenete

28.08.2012 4:50

Ministr obrany a senátor Alexandr Vondra předložil svým voličům v senátním obvodu Litoměřicko a Slánsko „odvážnou nabídku“. Prostřednictvím nového webu vybízí voliče, aby soutěžili, čím chtějí svůj region vylepšit. Mediální analytik Břetislav Polách to zprvu považoval za vtip. Vondrovi prý „ujel vláček“. Působivá je internetová doména, na které lze stránky najít: www.odvaznejchlap.cz.

Odvážnej Saša Vondra rozjel kampaň, na kterou nezapomenete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra na konferenci Vize 2020

Zadáte-li do internetového prohlížeče slova odvážnejchlap.cz, poněkud překvapivě na vás vykoukne ministr obrany a dosavadní senátor za ODS Alexandr Vondra. Stránky jsou součástí jeho předvolební kampaně, ministr se totiž chystá obhajovat své senátorské křeslo. Lidé si pak podle tří regionů mohou vybrat z několika navrhovaných projektů, které by nejraději zrealizovali.

Pokud Vondra vyhraje volby, zaručuje se na webu, že projekty protlačí až k realizaci. Soutěžící navíc mohou vyhrát tričko. Úvod stránek vás přitom ihned doslova informuje, že jde o „odvážnou nabídku Alexandra Vondry“. ParlamentníListy.cz požádaly politologa a mediálního experta, aby zhodnotili obsah i formu zmíněného webu.

Je to originální, ale…

Politolog Lukáš Jelínek obsahovou stránku Vondrovy kampaně ocenil. Podle jeho slov se tím do kampaně snaží vnášet živější prvky. „Kampaně ostatních kandidátů, zvláště do Senátu, na mě působí strašně staticky, takže pokud sám sebe Vondra použil, z tohoto hlediska bych mu určitě nic nevyčítal,“ uvedl Jelínek.

„Bylo vidět, že na své kampani v současnosti hodně pracuje. Byl hodně vidět na olympiádě, potom když točil českým sportovcům pivo, což možná působilo až příliš okázale či teatrálně. Často se také snaží psát v současnosti články k zásadním historickým milníkům českých dějin. Ať už to byl atentát na Heydricha, nebo třeba prosazení se našeho odboje v Londýně a podobě,“ míní politolog v reakci pro server ParlamentníchListů.cz.

Podle Jelínka to ukazuje, že se ministr a senátor Vondra nebrání otevřenější kampani. „To všechno by bylo fajn, ale speciálně u pana Vondry je myslím problém v tom, že ty svoje stránky otevřel pod hlavičkou odvážný chlap. Jenže v jeho politické kariéře mu právě ta odvaha schází a myslím, že i proto tuhle kampaň rozjíždí v tak výrazném a skoro až divadelním stylu, aby dal zapomenout na kauzu ProMoPro, ke které se jako odvážný chlap rozhodně nepostavil,“ připomíná.

Problém? Když Vondru zvolíte, projekty budou. Jinak ne

„Rozhodně ale nevylučuji, že tento styl kampaně může zafungovat, protože lidé se často rozhodují podle představy, že takový člověk by měl pomáhat tomu regionu. Voliči si mohou spojit politický vliv kandidáta, který je v tomto případě navíc členem vlády, s jeho sliby, a hlas mu hodí,“ věří účinku originální předvolební kampaně.

Dokáže ale Alexandr Vondra reálně ty projekty protlačit ke schválení? „Těžko říci, jak silný má tým, který by za to případně kopal v jeho domácí politické straně. Teoreticky to určitě reálné je, ale z mého pohledu je spíš problém, když tvrdí, že se ty projekty budou realizovat, jen pokud uspěje. Přišlo by mi logické, že pokud mu na tom obvodu záleží, bude za něho bojovat bez ohledu na to, jakého výsledku on sám osobně dosáhne. Pokud to takhle podmiňuje, dá se to označit za jistý typ politického korumpování voliče,“ vyřkl podezření Lukáš Jelínek.

Sám ministr Vondra na dotazy stran webové kampaně nereagoval.

Mediální expert Břetislav Polách pak pro ParlamentníListy.cz zhodnotil formu internetových stránek. Jemně řečeno to za povedené určitě nepovažuje. „Asi bych řekl, že to je vtip, protože tohle nemůže nikdo myslet vážně. Je to statické, mrtvé, takové stránky se vyráběly před deseti lety. Panu Vondrovi, obrazně řečeno, ujel vláček,“ řekl naší redakci analytik Polách.

Reakci na kampaň svého názorového oponenta si nedokázal upřít europoslanec za ČSSD Libor Rouček. „Alexandr Vondra byl bezpochyby nesmírně odvážný v době totality – o jeho osobní odvaze svědčí jeho stíhání represivními složkami komunistického režimu i fízlování StB v době, kdy nikdo netušil, jak dlouho se ještě totalitní hydra udrží u moci,“ ocenil Vondrovu úlohu v době vlády KSČ na svém blogu Rouček.

Opoziční politik se vysmívá: poslední zápas senátora Vondry?

Dále už ovšem tolik přívětivý nebyl: „Ministr obrany Alexandr Vondra nyní vytáhl do boje o zachování svého senátorského postu. Triumfem v kampani je pojízdné kino, které během srpna a září bude lidem zdarma promítat populární komedii z fotbalového prostředí s názvem Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka. Promyšleno je to pěkně. Vondra sází na fotbal jako na nejpopulárnější sport u nás a na letní kino zadarmo. Průšvih je však v tom, že scenárista a režisér filmu Jan Prušinovský o využívání svého díla v politické kampani nevěděl a ani s ním nesouhlasí. Považuje zneužívání své práce pro kampaň za hroznou drzost a dodává, že není voličem ODS,“ tvrdí sociální demokrat.

„Vondrovo další volební heslo ‚Odvážnej chlap vydrží až do konce‘ sugeruje, že se blíží konec. Ale čeho? Litoměřicka, Slánska a Podřipska rozhodně ne. Že by šlo o poslední zápas senátora Vondry?“ ptá se europoslanec Libor Rouček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…