Tatíček Falbr: Tolik nenávisti jako teď, nikdy nebylo. Je mi zle

28.08.2012 16:26

ROZHOVOR Richard Falbr měl před několika lety, ještě v čele odborářů, přezdívku "tatíček". Od té doby se však posunul o několik úrovní výš, za sociální demokracii nyní působí v Evropském parlamentu. S ParlamentnímiListy.cz hovořil o tom, jak se situace v Česku vyhrocuje, koho by (ne)chtěl za prezidenta, ale také o církevních restitucích.

Tatíček Falbr: Tolik nenávisti jako teď, nikdy nebylo. Je mi zle
Foto: cssd.cz
Popisek: ČSSD zahájila předvolební tour 2012, na snímku poslanec Richard Falbr

Jaké vidíte šance sociálních demokratů v nadcházejících volbách?

Pokud voliči přijdou k volbám, tak velké. Pokud to bude vypadat tak, jako velmi často, že lidi nadávají a pak k volbám nepřijdou, tak nevím, jak to může dopadnout. Ale zatím podle preferencí jsme na tom dobře. Nevýhodou je, že řada lidí tvrdí, že k těm volbám ani nemá cenu chodit, protože to potom stejně nedopadne podle jejich představ.  Volební účast zřejmě nebude příliš vysoká – zejména pokud jde i o ty senátní volby, dle mého odhadu. Tam chodí málo lidí a do druhého kola teprve. Mají pocit, že tím prvním kolem to už skončí. To je osudová chyba.

Máte pocit, že se v Česku v posledních měsících politická situace vyhrocuje?

Rozhodně. Když to pozoruji z toho Bruselu, tak je mi z té atmosféry, která panuje, hodně smutno, až nevolno. Tolik nenávisti, kolik je nyní v Poslanecké sněmovně, tolik nikdy nebylo.

Reagují na ten vývoj u nás v Bruselu nějak i politici z jiných zemí?

Oni se většinou na nás dívají jako na zemi, která dělá v Evropské unii potíže, neumí se dohodnout. Ani ta Vyšehradská čtyřka nefunguje tak, jak se předpokládalo, že bude fungovat, aby vytvářela nějakou společnou užitečnou platformu. Mě to mrzí, protože když chceme něčeho dosáhnout, tak musíte umět vyjednávat. A vyjednávat nelze tak, že si sednete ke stolu a začnete všechno odmítat. To mě naučila léta, kdy jsem se podílel na kolektivních vyjednáváních odborů.  

Možná přijde nějaká pozitivnější změna po zvolení nové hlavy státu. Co říkáte na kandidáty, kteří se již přihlásili do klání o tento post?

Mně se nelíbí ani jeden. Myslím si, že přímá volba prezidenta v Česku je dost nešťastný nápad.

To se dá chápat tak, že se vám nelíbí jako kandidát ani ten „váš“ sociálnědemokratický Jiří Dienstbier?

Ten náš je dobrý, ale je moc mladý, tak nevím, jak to dopadne. Problém je však obecně v tom, že lidi mají krátkou paměť.  Například si vezměte současné preference Miloše Zemana… Mně na něm vadí, jakkoli byl úspěšný premiér, to, jak je nenávistný. A jak i v době, kdy byl premiérem, některé lidi bez příčiny a dost sprostě urážel. Nevěřím proto tomu, co říká – tedy že bude sjednotitelem. On to prostě nemá v povaze…

Dobře, a co ti další kandidáti?

Jan Fischer? To je člověk, který skoro nic nepředvedl. Dělal předsedu statistického úřadu… ale má už těch padesát tisíc hlasů… Taky mě do schránky už přišly nějaké letáky, abych ho podpořil. Ani on se mi však nelíbí.

Kromě toho všeho mám dojem, že ten prováděcí zákon, který je již schválený a podepsaný současným prezidentem, má řadu nedostatků, které někdo dřív nebo později napadne u Ústavního soudu. A pak je otázka, jestli se vůbec ta přímá volba nakonec uskuteční.

Ačkoli jste spíše v Evropském parlamentu, asi vám nemohlo uniknout dění kolem zákona o církevních restitucích. Co si o tom myslíte?

Evropský parlament se tím vůbec nezabývá, to pro upřesnění. Můj názor je ten, že žádná země, a to ani Polsko, které má velký počet věřících, neudělalo zákon o vyrovnání s církvemi takovým způsobem, jako by se tomu mělo stát u nás. Ten zákon je opravdu sporný. A ta reakce těch církevních představitelů je úplně absurdní. Když si vzpomenu na podporu, jakou Vatikán dával frankistickému režimu ve Španělsku, nebo jak se choval Pius XII. v době druhé světové války, tak nemůžou přece na nás útočit, že jdeme cestou nacismu. Pokud jde o to, jak se chovali během komunistické vlády, vždyť tady existovalo to hnutí Pater Interis (ve skutečnosti se jmenovalo Pacem in terris - pozn.red.), ve kterým byli organizováni skoro všichni – takže… Mně se to tažení naše proti církevním restitucím, tak jak je ten zákon napsaný nyní, zdá velmi rozumné. Doufám proto, že to neprojde a nebude schváleno. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …