Jančura jásá nad hrůzou ODS z Randáka a vzkazuje Kalouskovi...

29.08.2012 4:42

Podnikatel Radim Jančura vítá možnou kandidaturu někdejšího šéfa tajné služby a nyní protikorupčního aktivisty Karla Randáka na prezidenta republiky. Podle mnohých odmítavých reakcí politiků navíc míní, že je to krok správným směrem. Politici se prý bojí. Zda Randáka podpoří i finančně, zatím neřekl.

Jančura jásá nad hrůzou ODS z Randáka a vzkazuje Kalouskovi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Úspěšný podnikatel v dopravě, majitel Student Agency, Radim Jančura se od jara letošního roku angažuje, stejně jako Randák, v Nadačním fondu proti korupci miliardáře Karla Janečka. V poslední době se výrazně „proslavil“ tím, když ministra financí Miroslava Kalouska označil za zloděje, který prý díky tomu patří mezi nejbohatší Čechy. Kalousek na něho tehdy kvůli tomu podal trestní oznámení.

Anketa

Dali byste hlas Karlu Randákovi?

84%
hlasovalo: 2584 lidí

Nad informací o zvažované kandidatuře Karla Randáka na prezidentský úřad se dost negativně pozastavila řada českých politiků. Podle Jančury to je ale vynikající signál.

Politici se prý Randáka na Hradě bojí

„Zda bude pan Randák opravdu kandidovat, se rozhodne asi do týdne, až se vrátí z dovolené. V této souvislosti jsem se ale právě nejvíc těšil na to, že politické špičky začnou být hodně nervózní a pokud je nervózní pan Topolánek, nebo i současní politici ODS, je pro mě v tom případě dobré znamení, že kandidatura Karla Randáka je správná cesta,“ míní majitel dopravní společnosti.

Bude se případně podílet i na financování kampaně? „Zatím k těmto věcem neřeknu vůbec nic, budu o tom muset popřemýšlet. Nejdřív počkejme, až pan Randák řekne definitivně, zda do toho půjde a pak řešme další věci. Ale obecně to, že jsou politici nervózní, považuji za výbornou zprávu a to je ten důvod, proč by pan Randák do toho měl jít, protože jako jediný ze všech kandidátů takzvaně zná mapu a může své znalosti použít k tomu, aby pokusil očistit tuto zemi od těchto týpků,“ věří Jančura.

Ten prozradil i největší úspěchy, kterých podle jeho slov nadační fond dosáhl. „Největší úspěchy byly právě v souvislosti s pražským Dopravním podnikem. To, co se dneska děje, se rozjelo především díky informacím nadačního fondu. Dále jsme rozjeli i velkou akci proti zakázkám, které se zadávaly bez výběrového řízení na Ministerstvu práce a sociálních věcí. To byly ty Drábkovy dvě miliardy za nešťastný software pro vyplácení sociálních dávek,“ zmínil.

Nečase si už nevážím, kvůli Kalouskovi

„To jsou ty hlavní kauzy, jinak těch drobnějších věcí je samozřejmě vícero. Nejlépe by to právě dokázal zodpovědět Karel Randák, který, ač to dělá bez nároku na jakoukoli mzdu, tak věnuje fondu naprosto nejvíce času,“ oceňuje Randákovu činnost.

Naopak nejvíce Jančuru popudila reakce premiéra Petra Nečase na Kalouskovu obhajobu exministryně Vlasty Parkanové. „Otřesné a smutné bylo, že ve chvíli, kdy se pan Kalousek tak zvaně odkryl během obhajoby paní Parkanové, čímž de facto přiznal, že má nějaký osobní zájem krýt nákup letounů CASA, tak pan Nečas neudělal žádné kroky, které by vedly k tomu, aby pan Kalousek odešel z politického života. To pro mě bylo obrovské zklamání. Tímto jsem si premiéra přestal vážit,“ podotkl rázně.

Tak kde je ta žaloba, pane ministře?

V souvislosti s Miroslavem Kalouskem nedávno Jančura pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že trestní oznámení, které na něho ministr podal, bylo patrně odloženo, protože se prý ministr financí bál, že by se Jančurova obvinění potvrdila. To tehdy ministr odmítl s tím, že klidně na Jančuru podá civilní žalobu.

„K soudu se zcela jistě dostane, paní státní zástupkyně mi poslala dopis, ve kterém napsala, ať využívám civilní, nikoliv trestní právo a já, protože jsem přesvědčen, že to měla prošetřit, což neudělala, jsem podal stížnost na postup státní zástupkyně. Nicméně vedle toho jsem si její radu vzal k srdci,“ uvedl před několika týdny ParlamentnímListům.cz Miroslav Kalousek.

Jenže alespoň podle tvrzení Radima Jančury k podání žaloby nedošlo. „Mám pocit, že pan Kalousek je taková tlučhuba. On sice trestní oznámení podal, ale to bylo vzápětí šéfkou státního zastupitelství na Praze 1 hozeno do koše a slíbil, že proti tomu podá stížnost. Nevím, jestli ji nakonec podal, ale každopádně slíbil, že proti mně podá i civilní žalobu a co vím, tak nic takového nepodal. Je to spíš tlučhuba, než chlap, který by chtěl jít do žaloby proti mně a já ho tímto znovu vyzývám, aby tak učinil,“ vzkázal znovu podnikatel ministru financí.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…