Koupíme jim vestu a oni zametají. Radnice děkují Drábkovi za levné nezaměstnané

29.08.2012 8:24

Nezaměstnaní lidé se všemožně snaží vyhnout veřejné službě. Pokud odmítnou nastoupit, přijdou o dávky. Tato práce, která většinou spočívá v úklidu úklid veřejných prostor a černých skládek, ale není vůbec nijak finančně ohodnocena. Radnice si novinku, která platí od ledna tohoto roku, ale pochvalují.

Koupíme jim vestu a oni zametají. Radnice děkují Drábkovi za levné nezaměstnané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

A není divu. V některých městech radnice této novinky využily, rozpustily část technických služeb a úklid v ulicích ponechaly nezaměstnaným. Ušetří tak destíky tisíc korun. „Je hloupé, že to tak řeknu, ale ti lidé se nám prostě vyplatí,“ otevřeně přiznal deníku Právo Jakub Kýle, koordinátor veřejné služby v Opavě.

Jedinou investicí radnic do těchto nucených pracovníků je jen reflexní oranžová vesta a rukavice. Za měsíc tak stojí jeden nezaměstnaný radnici města pouhé tři stovky korun, a to včetně koordinátorovy mzdy. Lidé přitom pracují jakoby na poloviční úvazek, tedy čtyři hodiny denně, pět dní v týdnu.

Radnice nejčastěji úkolují nezaměstnané úklidovými pracemi. „Ti lidé dělají prakticky to, na co jsme měli technické služby. Pomáhají likvidovovat černé skládky a uklízet chodníky,“ vysvětluje Kýle.

Novodobí otroci

Nezaměstaní se proti tomu bouří, brání se, na webu Akčního spolku nezaměstnaných se přirovnávají k novodobým otrokům. Přibývá stížností dokonce i k ombudsmanovi Pavlu Varvařovskému, který označuje současnou právní úpravu jako nešťastnou. „Považujeme bezplatný výkon veřejné služby za závažný problém,“ uvedl ombudsman Lidovým novinám.

Od ledna může úřad práce poslat každého, kdo je v jeho evidenci déle jak dva měsíce. Pokud nezaměstnaný veřejnou službu odmítne, vyřadí ho úřad práce ze své evidence a připraví jej o podporu a dávky v hmotné nouzi. Po následující půlrok pak na úřad práce nesmí. Stát za něj přestane platit také zdravotní pojištění.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…