Světově uznávaný profesor: Zvažuji, že budu bojovat o Hrad

30.08.2012 11:21

ROZHOVOR Profesor Milan Zelený bude zřejmě další osobností, která vstoupí do boje o post hlavy státu. Chce však kandidovat pro všechny, a proto říká: „Kandidatura za kohokoliv vylučuje kandidaturu za všechny ostatní." Na to, co tím myslí a jak se k možnosti klání o Hrad staví, si povídal s ParlamentnímiListy.cz.

Světově uznávaný profesor: Zvažuji, že budu bojovat o Hrad
Foto: Oficiální stránky Milana Zeleného
Popisek: Profesor Milan Zelený

Je informace o tom, že uvažujete také vstoupit do klání o post hlavy státu pravdivá? Pokud ano, co bylo impulsem k tomu, abyste tyto myšlenky vůbec připustil?

Zvažuji kandidaturu a vyhodnocuji případnou míru podpory širší veřejnosti a výhledy na získání požadovaných 50 tisíc podpisů. Teprve poté, po získání podpory – ne naopak – lze oznámit kandidaturu. Nejsem si vědom žádného „klání“, ale hlavním impulsem k mé úvaze bylo všeobecné vnímání nedostatečné kvality předem a předčasně ohlášených kandidátů; ztotožňuji se s názorem, že tato skupina je kolektivně velmi slabá a pro ČR bezperspektivní.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Údajně nechcete podporu žádných současných velkých parlamentních stran – můžete stručně říci proč? A na které strany byste se obrátil, pokud byste chtěl sázet spíše na ty menší?

Za žádnou ze stran, hnutí či iniciativ nemohu kandidovat: kandidatura za kohokoliv vylučuje kandidaturu za všechny ostatní. Prezident musí reprezentovat celý národ, ne jen někoho. Proto se nebráním případné podpoře – naopak, vítám ji. Kandidovat bych mohl pouze za a pro širší národní konsensus, ne za specifické stranické zájmy, programy či ideologie. Kandidát by měl být nezávislý, nestranický a prostý finančních a jiných speciálních zájmů a vlivů.

Sledoval jste vývoj Holešovské výzvy? A co říkáte na Holešovské hnutí 2012? Ostatně případně i na další protivládní iniciativy… (a hnutí).

Již jsem odpověděl výše. Mám respekt pro občany ve hnutí i mimo hnutí, ve straně i mimo stranu; přál bych si ale, aby hledali, co je jim společné, a ne jen to, co je rozděluje. Ohledně občanských hnutí - oceňuji hlavně jejich dlouhodobé efektivní úsilí volební, ne převážně krátkodobé neefektivní snahy „pouliční“. Jejich sjednocení tedy považuji za žádoucí.

Co byste jako prezident, pokud byste uspěl, chtěl změnit?

Usiloval bych o funkci sjednotitele. Především vrátit respekt postavení prezidenta a pomoci do budoucna zvýšit jeho pravomoce: tento stát potřebuje protivážnou a pojistnou ochranu proti zvůli vlády, korupčnosti koalic, stranickosti parlamentu a vlastně všem, kteří o sobě mluví ve třetí osobě. Za druhé, pomoci zvýšit nezávislost a autonomii regionů a lokalit, zajistit jejich nestranickost a vlastní prosperitu. Za třetí, pracovat pro autonomní rozvoj zájmů ČR, ale paralelně s aktivní účastí v mezinárodních institucích. Tato podvojná strategie je založena právě na prioritním rozvoji regionů a lokalit při oslabování a vymezování vlivu „centra“. Každý celek může být jen tak dobrý, jak dobré jsou jeho části – ne naopak.

Svůj postoj k současnému mafiánsko-pučovému prostředí v ČR nemohu vyjádřit přesněji, než již Karel Čapek v roce 1925:

„Ponižuje nás nedůstojnost parlamentu, který i státní nezbytnosti vyřizuje stranickým handlem, ponižuje nás parlamentní systém, v němž bez hrubé a honorované majority by potřeby státu nebyly uhájeny. Ponižuje a skličuje nás přízemnost politického jednání, co jde vysoko nad domácí zájmy stran, je politickým exponentům tak lhostejno, jako chalupníkovi aviatika. Ponižuje nás samozřejmost, se kterou političtí machři přijímají fakt, že stát je odevzdán stranám k exploataci. Ponižuje nás osobní úroveň mnohých, z nichž strany učinily vladaře nad věcmi národa. Ponižuje nás forma i duch politiky, jež vládne pomocí nečistých kompromisů mezi bezohlednými zájmy… Jsme-li nespokojeni, volá se na nás: Pracujte ve stranách! NE; je-li nám čeho třeba, tedy je to pracovat proti stranám, proti vládě stran, proti hlasovací mašinérii, proti inkompetenci, proti politice za zavřenými dveřmi, proti všemohoucnosti výkonných výborů, proti našemu ponížení, proti úpadku demokracie.“         

Kdo je Milan Zelený?

Přední český ekonom. Pravidelně obsazuje 1. místo v žebříčku nejcitovanějších českých ekonomů.

Působí jako profesor na Fordham University v New Yorku, přednáší také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Jako hostující profesor pak navštěvuje řadu světových univerzit - přednáší na čínské Xidian University v Xi´anu, Fu Jen University v Tchaj-peji, Indian Institute of Technology v Kanpuru a IBMEC v Rio de Janeiru.

Mezi jeho nejznámější knihy v češtině patří například Cesty k úspěchu a Neučte se z vlastních chyb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…