Klára Samková nařezala politikům za vykopnutí Lessyho. Podívejte se

30.08.2012 15:34

Advokátka a prezidentská kandidátka Klára Samková je znepokojena způsobem, jakým byl odvolán policejní prezident Petr Lessy. Důvody pro jeho odvolání jsou prý zástupné a ve skutečnosti jde o boj o moc mezi politickými subjekty ve vládě nebo mezi jinými mocenskými skupinami.

Klára Samková nařezala politikům za vykopnutí Lessyho. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Samková v tiskovém prohlášení napsala, že skutečným důvodem pro odvolání Lessyho může být snaha ovlivnit vyšetřování korupčních kauz.

Vláda kriminalizuje Lessyho. Stejně to dělala KSČ s ideologickým nepřítelem

„Údajný důvod odvolání P. Lessyho považuji za umělou kriminalizaci jeho osoby, což je mezi politiky masivně se rozmáhající jev a v posledních několika letech obvyklý způsob, jak se zbavit politických protivníků anebo protivníků toho kterého mocenského uskupení,“ uvedla Samková.

Celé stanovisko Kláry Samkové čtěte ZDE

Tento způsob boje přirovnala k praktikám KSČ, která nechávala ideologické nepřítele zavírat a obviňovala je z trestných činů kvůli zachování image.

Obvinění proti Lessymu jsou neurčitá. Došlo k zneužití výkladu zákona

Advokátka poukázala na ignoraci práva. „Z hlediska materiálního jsou trestné činy a přestupky, ze kterých byl Petr Lessy obviněn, podávány zcela nesrozumitelně, jejich skutečného obsahu se nelze z veřejně dostupných informací dopátrat. Vznesená obvinění jsou neprůhledná a neurčitá. Navíc zjevně souvisí s hierarchií vyplývající ze služebního zařazení jednotlivých aktérů v PČR,“ vysvětluje Samková.

Poukázala také na to, že právní výklad ustanovení o zavrženíhodném jednání je odlišný od důvodu, pro který byl použit. Došlo prý k zneužití výkladu zákona proti jeho smyslu.

Vláda není zárukou zákonnosti a ústavnosti. Měla by odstoupit

Podle Samkové lze v případě obvinění z pomluvy přikročit k trestněprávnímu postihu pouze v případě, pokud nejde dosáhnout nápravy mimotrestními právními prostředky. Ministr vnitra měl podat žalobu na ochranu osobnosti.

V neposlední řadě Samková volá po zásadě presumpce neviny. Situace okolo odvolání Lessyho považuje za vážnou a údajně ohrožuje demokratické principy vládnutí v České republice.

„Vláda ČR není v současné době zárukou zákonnosti a ústavnosti, a proto ji vyzývám, aby ze své funkce neprodleně celá odstoupila,“ uzavřela Samková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…