Záložník práská na Vondru: Opakuje se situace, kdy byl pod tlakem Kalouska

01.09.2012 7:27

ROZHOVOR Na rozdíl od tvrzení ministra Alexandra Vondry o své podpoře Aktivních záloh, začalo v těchto dnech nejen další kolo vyhazovů jak mezi vojáky a záložníky, ale i rušení celých jednotek. Potupně vyhozeni jsou často i dlouholetí specialisté, na jejich výcvik armáda vydala velké sumy. Bývalý policejní důstojník a nyní člen velitelského sboru kompletně rušeného praporu Vojenské policie Libor Váňa nám poskytl rozhovor, ve kterém Vondrovy kroky ostře kritizoval.

Záložník práská na Vondru: Opakuje se situace, kdy byl pod tlakem Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Jak hodnotíte poslední kroky ministra obrany Alexandra Vondry?

Je zcela zřejmé, že Vondra, jemuž už nejen podřízení vojáci, ale i koaliční politici přezdívají SAVO pro jeho čistící schopnosti při devastaci armády, tak už dokonce i natvrdo „Hrobař české armády“, tím opět prokázal, že více než řízení jemu svěřeného resortu, z hlediska mezinárodních smluv klíčového, mu jde před kamerami čepování piva našim olympionikům. Nebo zneužívání svého postavení v senátní volební kampani. Je paradoxní, že se ministr, údajný disident a oběť šikany komunistického státu, dnes chová úplně stejně jako ti bolševici. Ba co hůř, na rozdíl od nich zrazuje i národní české zájmy.

Proč si to myslíte?

V prvé řadě chci zdůraznit, že je pro mě, plátce daní českému státu, stydno, když si uvědomím, jaký kolotoč kolem naší soukromé akce, pořádané v našem volnu, za naše peníze a ve prospěch své vlasti, se kterou navíc armáda neměla vůbec nic společného, rozpoutal ministr obrany Alexandr Vondra. Vždyť kvůli ní nás ruší, nic jiného v tom není. A to jen na základě halekání Herr Šinágla, profesionálního sudetského Němce, protičeského štváče a osoby stíhané naší policií za schvalování nacistické genocidy. Je to pro mě důkazem absolutně nízké Vondrovy morální integrity a dokreslením hořkého faktu, kam až klesla ODS, která se jinak slovně staví za obranu českých zájmů. Být na místě premiéra, tak už za tohle bych ho okamžitě a na hodinu odvolal, nota bene s tím, co už má z minulosti na svém kontě. Myslím, že je velkým štěstím pro policisty i státní zástupce, že spadají pod jiné resorty, než ten Vondrův. Určitě by jim stíhání toho vlastizrádce, stejně jako nyní nám, chtěl pořádně osolit.

Takže podle vás nejde u rušení vašeho útvaru o systémové opatření?

Samozřejmě, vždyť není na světě ani nový zákon o vojenské policii, na který se tyto Vondrovy paskvily odvolávají. Je proto jasné, že naše likvidace nemá s nějakou koncepcí nebo relevantními důvody nic společného. Jedná se čistě o důvod Vondrovy pomsty a osobní záště. Kdyby měl aspoň v sobě tolik odvahy, že by to řekl otevřeně. Jenže stejně jako za normalizace vám nikdo otevřeně neřekne, že máte „dištanc“.  Všichni jen tvrdí, že mají plno. Což je hloupost, když vedení MO v ten samý okamžik říká, že má místo 3600 plánovaných záložníků jen 1100 chlapů. A dokonce chtějí nabírat dalších 1400 lidí až na počet 5000 záložníků. Pokud tedy žijeme ve století IT techniky, tak bych očekával, že jednotlivá náborová střediska budou navzájem propojená počítači a třeba v Praze během vteřiny zjistí, že naše specializace je potřebná u té konkrétní jednotky. Jenomže to by ta KVV (Krajská vojenská velitelství- pozn. red.) k něčemu kloudnému musela být. Armáda tak jen plně ukázala, že jí nejde o lidi, jak se její vedení už dlouho navenek tváří vůči daňovým poplatníkům. Je nadále prosycená totalitním duchem.

Máte pro to nějaké důkazy?

Ano, na to, že jsme obětí Vondrových nízkých pudů, máme jasné důkazy. Když jsme si sami zjišťovali, kam bychom mohli přestoupit v rámci systému AZ, domluvili jsme si předem u kompetentních orgánů na KVV Zlín, že tam můžeme nastoupit. Neměl to být problém, i tabulky na nás měli. Po pár dnech nám ale náhle napsali, že tam už volné místo nemají a na adresu kolegy mi přímo řekli, že mu nikdo v armádě už smlouvu neprodlouží. Kdopak jim asi a co o nás řekl? To je jasné porušení Listiny základních lidských práv a svobod, podle které nesmí být nikdo šikanován za své politické, a v tomto případě navíc vlastenecké postoje. A co vůbec je horší z pohledu českého vlastence a daňového poplatníka? Každý z těch úředníků v uniformě se bojí o svůj flek, i ti z KVV se jich drží jak vosa flašky piva. Dobře vědí, že jsou pro armádu jen nepotřebný apendix, a kdyby je zrušili nebo alespoň pořádně osekali, tak se vůbec nic nestane.

Budete se dále hlásit do armády?

Proč? Za daného stavu, kdy na ministerstvu sedí někdo s tak křivým charakterem, je to ztráta času. Abych si nechal celý den strkat prsty do zadku a vyplňoval hodiny nějaké debilní testy, a pak někdo jen zvedl telefon a doktorům nebo na KVV oznámil, že není žádoucí, abychom prošli? Navíc, pokud jsem pro armádu zdravý – a bez prohlídky - do 31.8. tak o den později asi stěží budu lazar na umření. Ale když nemá armáda zájem o vycvičené, kvalitní lidi, asi to je tím, že díky skvělé politice jejího ministra a velení si může vybírat mezi statisíci ještě lepších, špičkových odborníků. Ne, to přeháním, přece všichni i sám SAVO víme, že naplnit jeho sny o posilách pro AZ je za daného stavu zcela nereálné. Kdo by mu tam taky za současné nepodpory státu těmto vlastencům alespoň při refundacích jejich mezd a celkové nejistoty, zda je hned zase nevyhodí, vůbec lezl?

Nemohou tyto současné ukvapené kroky ministra Vondry znamenat pro armádu nebo i pro stát nějaké riziko?

Nelze to vyloučit, dokonce to vidím jako reálné. Opakuje se situace, kdy na jaře Vondra pod Kalouskovým tlakem na poslední chvíli panikářsky rušil všechna cvičení, aby pak za týden zjistil, že tím uspoří velkou nulu. Ovšem spoustu lidí tím rozzuřil, psalo se o tom i tehdy v médiích. Víte, ministr Vondra má úžasnou schopnost vyrábět si nepřítele na celý život z lidí, kteří mu nejen nic neudělali, ale dokonce by mu mohli nějak prospět. I když to přirovnávání je trochu přehnané, začínám chápat tu frustraci a postoje bývalého legionářského plukovníka a experta na armádu Moravce, pozdějšího kolaboranta. Když ho zradili ti, kterým věřil, logicky své schopnosti, informace a um prodal tam, kde mu otevřeli náruč a peněženku. Takhle to teď možná dopadne u řady vyhozených poctivých lidí. Ti se možná taky na tenhle stát naštvou, a na službu v jeho prospěch rezignují. Přinejlepším. Je to jako u vyhozených bývalých agentů zpravodajských služeb, kterých se stát také zbavil neuctivě a neurvale. Když se rozpadne morálka, je to vždy špatné. Vzpomeňte si na marast, který lidi postihl - po opět politiky zaviněném - Mnichovu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…