Ostrý názor odborníka: Vláda brzy padne. Klaus už má podporu veřejnosti

01.09.2012 12:00

POLITOLOGOVÉ Očekávejme pád vlády v nejbližších týdnech, komentují poslední vývoj vztahů mezi mezi Hradem a Strakovou akademií oslovení politologové. Kroky kabinetu Petra Nečase podle nich už překročily hranici toho, co je Václav Klaus schopen před svými příznivci ještě obhájit. Odvolání Petra Lessyho, kterému prezident vyjádřil před necelými dvěma měsíci osobně podporu, je pak otevřenou výzvou k boji.

Ostrý názor odborníka: Vláda brzy padne. Klaus už má podporu veřejnosti
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

Premiér Petr Nečas se do pozice podobné té, v jaké se počátkem roku 2009 ocitl jeho předchůdce Mirek Topolánek, dostával postupně. V posledních týdnech a měsících to ale vypadá, jako by si o roztržku s Hradem přímo koledoval. Hovořit o ekonomické debilitě odpůrců zvýšení DPH, když ho kritizuje většina renomovaných ekonomů, je přinejmenším politicky odvážné. Použít ten samý výraz v situaci, kdy se na stranu odpůrců postaví i prezident země s podporou několika poslanců vlastní strany, už ale s odvahou nemá nic společného.

Václav Klaus má rád politickou a ekonomickou stabilitu. Tento argument používá zejména, když po něm někdo chce premiérské křeslo a nemá k tomu dostatek loajálních poslanců. Pokud hovoří o destabilizaci, jako v případě odvolání policejního prezidenta, může to být varování, že po slovech přijdou činy, shodují se politologové. Neshodnou se ale kdy.

Roli totiž hraje Klausův případný úmysl pokračovat v politické kariéře. Prezident je v plné síle a jeho odchod na odpočinek po skončení prezidentského mandátu je jen velmi málo pravděpodobný. "Musíme si položit otázku, co chce dělat, až z Hradu opravdu odejde. Pokud bychom vyšli z toho, že je nyní víc aktivistický než dosud a skutečně se snaží Nečase a jeho kabinet položit, musí mít plán, jak on sám bude v politice nadále působit. Snaha shodit vládu totiž bude mít za cíl jediné- oslabit především Nečasovu pozici v ODS a navrátit se do čela partaje, kterou kdysi založil," odhaduje pro ParlamentníListy.cz Jan Bureš.

Málo času na přípravu

Jenže je zde další otazník. Hlasování o církevních restitucích a zvýšení DPH o jedno procento, plánované na příští týden, je pro Klause zajímavou příležitostí, kdy by mohl na oslabené premiérovy pozice zaútočit. To ale znamená předčasné volby. Ač jako hlava státu jejich termín vypisuje, příliš je zdržet nemůže. Nemluvě o třech pětinách poslanců, které by zkrácení volebního období musely posvětit. "Nebyly by dříve než v červnu, ale i tak mi přijde představa Klause, vedoucího ODS do voleb, přitažená za vlasy. Byl by to šibeniční termín a ačkoliv od občanských demokratů občas zazní, že by chtěli Klause zpět, většina vedení si jej nepřeje, protože už jsou zvyklí dělat trochu jinou politiku," říká Bureš.

Jeho kolega Rudolf Kučera si naopak myslí, že předčasné volby v červnu 2013 nepředstavují pro případný Klausův vstup zpět do stranické politiky žádný problém. "Klaus má stále dost věrných poslanců v klubu ODS. Tato možnost, podobně jako tomu bylo u Topolánkovy vlády, je nejenom velmi reálná, ale i velmi pravděpodobná. Nečasovu vládu totiž vzhledem k jejímu složení nikdy rád neměl a pouze čekal, až bude mít na své straně veřejnost," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog.

TOPce se konec kabinetu líbit nebude, nezmůže však nic

A právě takový okamžik prý nyní nastal. Odvolání Lessyho a církevní restituce totiž veřejnost odsuzuje velmi tvrdě a Klaus má v této věci delší dobu jasno. Ostatně kdyby neměl, jen těžko by před svými přiznivci obhájil podpis něčeho, co může podle části veřejnosti prolomit Benešovy dekrety. Toho si všímá i politolog Lukáš Jelínek v pátečním vydání deníku Právo-Klausovi tentokrát podle něj nestačí ani oblíbené nepodepsání zákona, odpor proti restitucím je třeba vyjádřit mnohem razantněji.

Kučera ale připomíná, že Klausův možný plán přesvědčit několik poslanců ODS, aby nezvedli ruku pro zákony vrácené Senátem a zbořili tak proklamovanou ´jistou´ stojedničku, nemusí nutně znamenat okamžitý konec koalice a vlády jako takové.

O důvěře kabinetu se totiž jednat nebude a TOP 09 se nenachází v situaci, kdy by si mohla dovolit předčasné volby. "I přesto si ale myslím, že vláda padne a bude to při příležitosti hlasování o restitucích a DPH. Jakmile totiž nemají stojedničku jednou, nemají ji vůbec a ČSSD by byla hloupá, kdyby v takové situaci nevyvolala hlasování o nedůvěře," myslí si Kučera.

Klausův úmysl prý neovlivní ani krátká lhůta, během níž musí opustit prezidentský úřad a stát se významným hráčem v případných volbách. Hlava státu totiž není řadovým politikem, je jedním ze dvou nejvýraznějších premiérů polistopadové éry a jeho postoje každý zná. "Do června má on konkrétně opravdu mnoho času," konstatuje politolog.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…