Nejnovější průzkum: Zeman dotahuje Fischera, druhé kolo by bylo těsné

31.08.2012 22:50

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti SANEP, který zjišťoval sympatie prezidentských kandidátů, se Miloš Zeman stále přibližuje Janu Fischerovi. Nejen, že jej dohání v odhadech případného prvního kola, ale velmi těsně by mezi nimi dopadl i případný finálový duel ve druhém kole.

Nejnovější průzkum: Zeman dotahuje Fischera, druhé kolo by bylo těsné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

V prvním kole by zvítězil Jan Fischer, který by získal 24,8 procent hlasů. Miloš Zeman mu však s 23,6 procenty již dýchá na záda. Jan Švejnar, který obvykle končil v průzkumech v první trojici, ještě neoznámil svou kandidaturu, takže v průzkumu nefiguruje. Na třetí místo se tak posunul kandidát ČSSD Jiří Dienstbier s 10,8 procenta.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Karel Schwarzenberg následuje s odstupem tří procent a ziskem 7,8. Stíhá jej však Přemysl Sobotka z ODS s 6,4 procenty. Pod ním se umístili Jana Bobošíková, Ladislav Jakl, Zuzana Roithová a s odstupem pak další kandidáti.

Do druhého kola by tedy postoupili Jan Fischer a Miloš Zeman. Ti by spolu nejspíš svedli neobyčejně vyrovnaný souboj. Podle průzkumu SANEP by zvítězil Jan Fischer, který by získal podporu 51,1 procenta voličů. Miloš Zeman jej pronásleduje se ziskem 48,9 procent hlasů.

S ohledem na statistickou chybu jsou síly obou hlavních favoritů ve druhém kole prakticky vyrovnané. SANEP poznamenává, že klíčovou roli může hrát v předvolebním boji jakýkoliv moment kampaně.  

Průzkum se konal mezi 21. a 28. Srpnem na reprezentativním vzorku více než 16 tisíc obyvatel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…