Herec Kašpar o velkém strachu vozíčkářů z Drábkových reforem

02.09.2012 14:23

JINÝMA OČIMA Ministr Jaromír Drábek by si měl sednout před bankomat a zkusit vyťukat PIN, aby vyzkoušel, jak to pro nás není lehké. To říká, protože je na vozíčku a štve ho zavádění sociálních karet. Policejní prezident Petr Lessy byl žábou na prameni a dobře, že je pryč. Také to si myslí herec Žižkovského divadla Járy Cimrmana Jan Kašpar, jenž pracoval krátce u policie. Ostatně jde o celkem neznámou kapitolu jeho života.

Herec Kašpar o velkém strachu vozíčkářů z Drábkových reforem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kašpar

„Sociálních reforem se vozíčkáři bojí jako čert kříže. Pochopitelně. V Praze jsou lidé se zdravotním postižením v relativní bavlnce. Ale, co třeba na venkově? Stejně bych chtěl vědět, zda ministr Drábek někdy osobně vybíral peníze z bankomatu. Podle mě ani neví, jak bankomat vypadá. Ať si vezme židli, sedne si k němu a zkusí po hmatu vyťukat PIN, jak to musíme dělat my,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz cimrmanovský herec Jan Kašpar, jenž si ze svého handicapu dokáže dělat srandu. Vždyť třeba ve hře Žižkovského divadla Járy Cimrmana Záskok hrál postavu zvídavého invalidy. Z reformních opatření vlády mu naopak tuhne úsměv.

A bude hůř

Herec Jan Kašpar se nedávno objevil na happeningu proti vydávání sKaret, jenž se konal před ministerstvem práce a sociálních věcí. Byl tam stručný. „Jsem přesvědčen, že je to kšeft, na němž nevyděláme. Je to totiž kšeft pro někoho jiného,“ řekl. ParlamentnímListům.cz o své účasti na demonstraci sdělil, že podporuje šéfa Národní rady zdravotně postižených Václava Krásu a tak to chtěl dát jasně najevo. I když nemá rád improvizaci, protože v divadle je vše připravené, na akci se musel přemoci a proto prý byl tak stručný. „Za tím, co jsem řekl, si ale stojím,“ dodává.

Byl nápomocen vzniku Centra Paraple, kde se stýkají zdravotně postižení lidé odkázaní na invalidní vozíček. O sociálních reformách se prý mezi vozíčkáři vedou živé debaty. „Samozřejmě, že se o tom bavíme. Nicméně jediné, co tušíme, je, že na tom budeme hůř, hůř a ještě hůř. A právě proto, že jsme menší skupinou, si vláda myslí, že nás opije rohlíkem. Když před ministerstvem tajtrlíkuje sto lidí, tak to pravda není nic moc. Na druhou stranu je potřeba dát o sobě vědět, aby si mocipáni nedělali úplně, co se jim zlíbí,“ podotýká.

Parkanová pitomá, Rath grázl

„Po revoluci jsme si byli všichni ochotni utáhnout opasky, ale teď je pozdě. Tehdy se neznaly špinavé peníze, jak řekl ten chytrák, co je dnes na Hradě. Proč by si dnes někdo utahoval opasek, když vidí v médiích, kdo kde všechno ukradl. Jsme volové, co si necháme všechno líbit? No, trochu jsme, ale ne úplně,“ směje se. Podle něj lze mediálně nejznámější kauzy současnosti rozdělit takto: „U Parkanový si člověk může říct, že je pitomá. Ale u Ratha ne. To je jasný grázl.“ Prý má sice silné sociální cítění, ale není žádným vlajkonošem levice. Dost se mu však zamlouvá typ sociálního státu, jaký mají například ve Švédsku.

Nečasovu vládu hodnotí sice záporně, ale ne až tak krutě. „Nechci být kverulantem za každou cenu, ale počínání Nečasovy vlády je pro nás dost neradostné. Nemyslím si o ní nic hezkého. Podle mě už líp bylo. To neznamená, že zase líp nebude,“ míní. „O Kalouskovi si myslím, že nemůže mít čisté svědomí a má hroší kůži. Na druhou stranu mě v některých věcech razantnost jeho přesvědčení překvapuje. Někdy si i říkám, že kdyby si nemyslel, že má pravdu, tak by se přeci nemohl takto chovat. Tak já fakt nevím. Ne, že bych byl jeho fanynka a obdivovatelka. To zase ne,“ vtipkuje.

Nejhorší policejní prezident

Nedávné odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho policii přeje. Podle něj to pro ni bude vysvobozením. „Zaplať pánbůh, že už ho odvolali. Měli to udělat mnohem dřív. Vždyť byl pěknou žábou na prameni. Idiotský reakce, jako že se přestanou vyšetřovat důležité korupční kauzy, mi byly k smíchu. Vždyť Lessy byl nejhorší policejní prezident za posledních dvacet let,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz. Podle něj naopak současný ministr vnitra Jan Kubice vykonává svou funkci velmi dobře.

Právě Kašpar má k poměrům na policii co říct. Málo se ví o tom, že hned po revoluci pracoval na ministerstvu vnitra. „Říkal jsem si, že všichni jsou na vnitru, tak tam chci taky. Nastoupil jsem jako občanský pracovník, což mě krutě nebavilo. Byl jsem v dopisovém oddělení a musel odpovídat na dost šílený dopisy. Třeba, že pán je bývalý policista, že má zahrádku v zahrádkářské kolonii, ale že jim to tam chodí plundrovat chuligáni, tak kdyby mu ministr poslal vyřazeného policejního psa, pomohlo by mu to s hlídáním kolonie,“ vzpomíná. Nicméně pak se stal i policistou a dostal služební odznak.

Na protidrogovém

„Pak mě to přestalo bavit. Skamarádili jsme se s Liborem Lochmanem, současným ředitelem útvaru URNA, a rozhodli se, že to zkusíme u Komorouse na protidrogovce. Ten si nejdřív myslel, že jsme Rumlovi vyslanci a budeme ho hlídat. Bál se nás. Pak se to ale prolomilo a stal jsem se policistou ve výkonu služby. Dělal jsem fotografa a tak. Divadlo jsem ale neopustil. Všichni měli tehdy při divadle jinou práci. Pak jsem si však řekl, že chci být víc v divadle. Někteří říkali, ať nejsem blb, abych počkal, že dostanu výsluhu, ale nechtěl jsem tam kvůli tomu ještě léta šaškovat,“ líčí.

Jako vyučený zámečník začal Jan Kašpar hned po škole jako kulisák v Městských divadlech pražských. V roce 1975 si zahrál v tajném představení Žebrácké opery Václava Havla a měl utrum. Od roku 1975 proto působil v divadle Járy Cimrmana, o deset let později tam získal první roli a další následovaly. Následně hrál i v několika filmech. Role jsou mu psány prý přímo na tělo. Jak sám říká, role sedící. Roku 1988 při prořezávání stromu na chatě spadl a od té doby je na vozíku. Se svým traumatem se ale vyrovnal nad očekávání dobře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …