Kubera: Utrácíme za hovadiny, Nečas kšeftuje s funkcemi a nikomu nevěří

03.09.2012 7:47

Senátor ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera odmítl hlasovat pro vládní návrh na zvýšení DPH. Jako jediný se tak postavil proti premiérovi Petru Nečasovi. Ten Kuberovo počínání označil za postoj na hranici ekonomické a politické debility. Kubera to ale snesl a Nečase dál kritizuje stejně jako celou ODS.

Kubera: Utrácíme za hovadiny, Nečas kšeftuje s funkcemi a nikomu nevěří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera

Nečasův výrok Kubera musel skousnout. „Dotklo, nedotklo... spolkl jsem to,“ řekl v rozhovoru pro časopis Týden.

Je čas ořezat všechny zbytečný hovadiny. Nečas nám sliboval osm ministerstev

Primátor Teplic považuje další zvyšování DPH za nesmysl. Poukazuje na to, že se letos ze zvýšené daně z přidané hodnoty vybralo málo a rozhodně to nebyl jen dočasný stav. Nenechá se tedy „opíjet rohlíkem“.

Podle Kubery nepůjdou peníze z vyššího DPH na nic užitečného, jen na udržení mandatorních výdajů. Dluh státu ani úroky se díky tomu nezaplatí. Připomněl ale Nečasův předvolební slib, že jeho vláda bude mít jen osm ministerstev. Nečas to členům ODS dokonce poslal písemně. „Býval bych mu ten papír předložil, když nám přišel vysvětlovat ty vyšší daně. Prostě je čas na to, všechny zbytečný hovadiny ořezat,“ míní.

Na co ženě kupovat boty, když už jedny má? To je princip, který platí i ve státě

V rozhovoru pro Týden si Kubera povzdechl nad stavem ODS. Strana prý opouští své základní principy – mít malý stát, málo ministerstev a neplést se do věcí, do kterých státu nic není, nechat lidi žít.

Lobbisté se snaží ovlivňovat politiky a někdy vládnou víc oni než zákonodárci nebo vedení měst. Kubera prý všem nabídkám odolává. Jako primátor Teplic se snaží město nezadlužovat a odmítá zakázky na něco, co město nepotřebuje. Stejně se chová i ke své rodině. „A když chce žena boty, já na to: 'Na co boty, když už jedny máš?' Tohle všechno ODS opustila. Přitom jde o princip, který platí stejně ve státě, ve městě i v domácnosti,“ vysvětlil.

Kdyby mi někdo nabídl funkci ministra, řeknu mu, že se zbláznil

Na kongeresech ODS by se Kubera rád prosadil a prodal svůj pravicový přístup celé straně. V rozhovoru ale poukazuje na to, že to není možné. O všem rozhoduje dohoda silných regionů, výkonná rada je spíš radou nevýkonnou a v grémiu jsou lidé, kteří na stranu nemají čas, protože mají tisíce dalších povinností.

„Tak Nečas dělá, co může – zaručí si podporu silných regionů, což není zadarmo, platí se za to funkcemi místopředsedů a ministrů. Úplně špatně. Navíc ty lidi nemají absolutně žádnou soudnost. Mně kdyby někdo nabídl ministra, řeknu mu, že se zbláznil, ale oni to klidně vezmou, i když na to nemají,“ diví se Kubera. Velké výhrady má například proti některým primátorům ODS, nechtěl být ale konkrétní. 

Nečas už nevěří ani nejbližšímu okolí. V jeho situaci musí přijít schizofrenie

Nečas vede stranu poměrně autoritářsky. Kubera by to prý do něj neřekl a dodal, že v situaci premiéra a předsedy strany musí u Nečase přijít schizofrenie. „Myslím, že on už dnes nevěří ani nejbližšímu okolí,“ tvrdí Kubera v rozhovoru pro Týden.

Kubera na závěr vyloučil ambice kandidovat na prezidenta nebo třeba na předsedu ODS. Do boje o Hrad ho chtěl nominovat jeho region. „Já jsem říkal: 'Vy jste se zbláznili. Víte, kdo to je prezident? To není šmudla z Teplic, to musí být fakt osobnost.' A stejné je to s premiérem,“ uzavřel Kubera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…