ČSSD skoro jednohlasně: Ne, ne, ne, my ty volby drtivě vyhrajeme

05.09.2012 6:35

ANKETA Podle posledních průzkumů veřejného mínění volební preference ČSSD stagnují či klesají a pohybují se těsně nad dvaceti procenty. ParlamentníListy.cz oslovily předáky sociální demokracie s dotazem, kde vidí příčinu, co dělá ČSSD špatně a zda by při nepopulárnosti Nečasovy vlády nemohla mít větší preference.

ČSSD skoro jednohlasně: Ne, ne, ne, my ty volby drtivě vyhrajeme
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Například podle průzkumu PPM Factum zveřejněného 29. srpna by měla ČSSD 21 procent, ODS 17,3 procenta, KSČM 15,7 procenta. SPOZ by měla 7,6 procenta.  

Dle průzkumu společnosti Sanep zveřejněného 10. srpna by ČSSD měla 22,3 procenta a KSČM 20,1 procenta. Zemanovci by měli 5,8 procenta.

A podle aktuálního výzkumu PPM Factum ČSSD v Jihočeském kraji přišla od roku 2008 o 15 procent příznivců a nyní má 19 procent stejně jako ODS.

Zeman a zemanovci jdou nahoru

Sociální demokracie v Pardubickém kraji přišla za čtyři roky o polovinu příznivců. Ukázal to průzkum společnosti PPM Factum připravený pro Český rozhlas zveřejněný 29. srpna. ČSSD podle něj ztratila oproti svému volebnímu vítězství v roce 2008 zhruba 18 procent voličů. ODS by tam nyní dostala necelých 21 procent hlasů. ČSSD by si pohoršila. Aktuálně by ji volilo 17,6 procenta lidí. Na Moravě si ale ČSSD vede lépe.

Aktuálně.cz informovalo na začátku srpna, že ČSSD si nechala udělat interní průzkum od agentury STEM, podle něhož krajské výsledky nebudou v některých krajích růžové, respektive oranžové.  A podle červencové analýzy, o které informoval stejný server, ubírají ČSSD hodně zemanovci a popularita Miloše Zemana.

Podle vyjádření předáků ČSSD se zdá, že je zveřejněné i interní průzkumy nechávají chladnými a nepřipouští, že by dělali něco špatně. Podle nich nelze průzkumům moc věřit a rozhodnou volby.

Nebudeme se řídit dle průzkumů a drtivě zvítězíme

„Máme šanci na velmi dobrý výsledek ve volbách. Volby jsou důležitější než všechny průzkumy. Vzhledem k celkové deziluzi z politiky, navzdory tomu, jak nás poškozuje kauza Davida Ratha, je naše pozice  velmi silná,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Místopředseda senátorského klubu ČSSD Miloš Janeček se domnívá, že průzkumy nejsou vždy přesné a rozhodující. „ČSSD se jistě nebude orientovat podle průzkumů. Strana dělá politiku pro lidi a turné celou republikou před volbami to jasně ukazuje. Jsem si jist drtivým vítězstvím ve volbách do krajů i Senátu,“ dodává senátor.

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová uvádí, že průzkumům veřejného mínění nevěří a nedá na ně. „Ukáží až volby, pokud se v ČR přestanou zamlčovat pravdivé informace z Bruselu o charakteristice a skutečné zjištěné důvěryhodnosti české vlády v rámci celé EU,“ míní Benešová.

„Já výsledky průzkumů vnímám, i když o korektnosti některých mohu mít pochybnosti. Rozhodující je však výsledek voleb a víme, jak často se průzkumy agentur s volebními výsledky rozcházely,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

ČSSD měla preference před volbami 2010 přes třicet procent

Na podobnou věc poukázal i poslanec Adam Rykala, který připomněl, že před volbami v roce 2010 ČSSD dosahovala v průzkumech 30 i 35 procent, ale volby dopadly úplně jinak.

„Věřím voličům, že se nebudou řídit průzkumy různých agentur, ale budou se řídit svým srdcem a přijdou 12. a 13. října k volbám vystavit účet vládě ODS a TOP 09. Budu rád, když lidé podpoří svým hlasem program a kandidáty sociální demokracie. Důležité je, aby nikdo v den voleb nezůstal doma. Jsem si jist, že si voliči ODS volby nenechají ujít. A další vítězství ODS a jejich experimenty bychom v naší zemi už nemuseli ve zdraví přežít,“ říká Rykala.

„Nevěřím těmto informacím. Částečný pokles může být způsoben aférou Rath. Ale na druhou stranu mám informace o situaci v Praze, tradiční baště ODS. ČSSD zde má historicky nejlepší preference. Uvidíme za měsíc,“ reagoval poslanec Miroslav Svoboda.

Nevěřím průzkumům

„Výzkum je jedna věc, výsledek druhá,“ uvedl senátor Petr Guziana. „Nevěřím průzkumům!“ reagoval stručně europoslanec Richard Falbr.

„Těm průzkumům, o kterých píšete, nevěřím, proto nemá smysl, abych se k vaší otázce vyjadřoval,“ napsal poslanec Ivan Ohlídal.

Podle poslance ČSSD Richard Dolejše mají různé průzkumy volebních preferencí různou vypovídající hodnotu, a proto je prý nelze přeceňovat: „Může se k nim přihlížet. V některých případech však mohou sloužit i k manipulaci veřejného mínění. Ve volbách nerozhodují průzkumy, ale vůle voličů. Bude záležet na vedení ČSSD, zda se voliče podaří zmobilizovat proti nesmyslným vládním reformám, které vedou pouze ke zdražování, podseknutí hospodářského růstu a snižování životní úrovně.“

„ČSSD by měla vést razantnější a věcnou volební kampaň, ve které kromě kritiky pravicové vlády předloží vlastní programové pozitivní alternativy. Jsem přesvědčen, že současné vedení ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem tuto kompetenci má,“ dodal Dolejš.

Podle europoslance Libora Roučka bychom si měli počkat na výsledky krajských a senátních voleb. „Teprve potom můžeme hodnotit a analyzovat, případně navrhovat, kde přidat, co zlepšit a podobně,“ dodal europoslanec.

Podobný názor zastává i poslankyně Hana Orgoníková. „Jediným průzkumem veřejného mínění, který nelze zpochybnit, jsou volby,“ smála se poslankyně.

Poslanec Antonín Seďa říká, že otázkou je, zda jsou průzkumy veřejného mínění relevantní. „Propad preferencí obecně souvisí s nedůvěrou veřejnosti vůči politickým stranám. A Nečasova vláda této nedůvěře významným způsobem napomohla,“ míní poslanec.

U nás máme více než 50 procent. Poradím, jak na to

Poslanec Ladislav Šincl ale průzkumy nezpochybňuje. „Jsem z města a okresu, kde preference pro ČSSD běžně přesahují 50procentní hranici a například kandidát do Senátu byl zvolen rovnou v prvním kole. Náš okres pravidelně pro ČSSD získává více hlasů než například celý Karlovarský kraj. Proto tomu, že je někde například 20 procent, moc nerozumím. Asi chyba někde bude. Kdyby chtěl někdo poradit, jak na to, tak ať se ozve. Rád pomůžu,“ řekl poslanec Ladislav Šincl.

Podle poslance Jiřího Koskuby by ČSSD větší preference mít měla a zamyslel se nad tím, proč tomu tak není: „Důvody snad nemusím ani vyjmenovávat. Kdysi údajně vadila lidem Jiřího (Paroubka - pozn.red.) arogance. Nyní je nám zase vytýkána přehnaná slušnost. Přitom jenom ta vynesla jednoho úředníka až k prezidentské kandidatuře. A jedna kauza David (Rath - pozn. red.)  je ve srovnání s konkurencí nic. Navíc ji nezakrýváme. Já do hlav voličů nevidím. Někde je chyba. V nás, průzkumech, mediální masáži? A asi jsme složití a moc bruselští. V jednoduchosti je síla.“

„Jsem však optimista. Lidé snad nejsou slepí a hluší. Vládní strany se předvedly v naprosté nahotě. ODS prý dokonce ´krvácí´. Za třicet korun bych jim jako lékař vysvětlil proč. S panem Kalouskem v politice, natož vládě, totiž krvácí celá zem. Po 17 hodině to však bude za devadesát. A vzhledem k dalšímu zatčení v Ústeckém kraji se pro nás oranžové vše vyvíjí dobře. Díky poněkud jednostranné aktivitě policie a státních zástupců bude totiž ČSSD jedinou stranou, která bude od lumpů a šibalů očištěna. Já to vítám a soupeři nám budou díky své dosud beztrestnosti jednou závidět. Osobně aktivitám orgánů činných v trestním řízení tleskám a upřímně děkuji. Jejich jistou barvoslepost proto vítám,“ dodal Koskuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…