Tluchoř se vyzpovídává z toho, že ohrožuje vládu

05.09.2012 8:24

V rozhovoru pro deník Právo vysvětlují rebelující poslanci ODS Petr Tluchoř a Tomáš Úlehla, proč mají problém s podporou vládního návrhu daňového balíčku. Podle obou jde především o špatný zákon, výhrůžky pádem vlády si nepřipouštějí. Pokud by taková situace nastala, jejich přístup by se nejspíš změnil.

Tluchoř se vyzpovídává z toho, že ohrožuje vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za ODS Petr Tluchoř v debatě se svým kolegou Markem Bendou

Připouští, že na jednání poslaneckého klubu občanských demokratů byla nálada dusná, až fatalistická a mnozí podléhali uměle vyvolanému strachu z pádu vlády a předčasných voleb. „Stále ale opakuji, že nehlasujeme o pádu vlády, ale o jednom špatném zákoně, který je navíc v zásadním rozporu s programem ODS.“

Tluchoř zároveň odmítl, že by svůj postoj jakkoliv konzultoval s prezidentem republiky, který k vládním návrhům vyjádřil obdobně negativní stanovisko. „Je to ryzí spekulace, která se vůbec nezakládá na pravdě. Jednám sám za sebe a za program ODS,“ ujistil někdejší předseda poslanecké frakce.  

Další z rebelů ODS Tomáš Úlehla však přiznává, že případný pád vlády by byl velmi významnou skutečností, která by jeho rozhodnutí ovlivnila. „To by bylo velké dilema. Vláda má ovšem mnohem vyšší  váhu,“ říká o případném spojení návrhu s důvěrou kabinetu.

Úlehla v rozhovoru pro Právo zároveň zpochybnil, že by se proti návrhu na zvýšení DPH vyslovilo až šest poslanců ODS, jak se spekulovalo. „Jasné, nebo prozatímní „ne“ řekl jen Petr Tluchoř a já,“ odhaluje poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…