Za rebélií ODS stojí možná IZIP

05.09.2012 18:40

Koaliční politici vidí za rebelií několika poslanců ODS, kteří nechtějí podpořit vládní stabilizační balíček, většinou jiné důvody než obavy o změnu daní. Zmiňují často mocenský boj před volebním kongresem ODS a snahu oslabit předsedu strany Petra Nečase.

Za rebélií ODS stojí možná IZIP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letící pták

Zdroj z vládní koalice upozornil i na vazby několika rebelů na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Nynějším tlakem na premiéra se prý snaží bránit vyšetřování kauzy elektronických zdravotních knížek IZIP, kterému otevřel cestu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Ministr Heger svým pondělním trestním oznámením znovu vrátil do hry kauzu IZIP, kterou už považovala takzvaná středočeská zdravotnická lobby v ODS, do které bývá zařazován kromě Marka Šnajdra a Petra Tluchoře i bývalý ministr zdravotnictví a Tluchořův tchán Luděk Rubáš a europoslanec ODS Milan Cabrnoch, za utlumenou. Svými hlasy proti zvýšeni DPH si Tluchoř a Šnajdr vytvářejí prostor pro tlak na premiéra, aby ministra Hegera zastavil,“ řekl dnes koaliční zdroj, který si nepřál být jmenován.

Upozornil i na to, že ve Správní radě VZP zasedá Tluchoř a Šnajdr, který je jejím předsedou. Členem Dozorčí rady VZP je další rebelující poslanec Tomáš Úlehla. Proti vládnímu balíčku se staví ještě středočeský poslanec Ivan Fuksa, který je dlouhodobým spojencem Tluchoře. Dalšími nespokojenými poslanci jsou Radim Fiala a Jan Florian.

Skupina rebelů je nesourodá

Jeden z občanských demokratů naopak tvrdí, že skupina rebelující poslanců je nesourodá. "Je to kombinace více faktorů, osobních i ideových," řekl. Za Tluchořovým odporem vůči vedení strany stojí podle něj dřívější spory s Nečasem o vliv ve středních Čechách a dlouhodobý střet s politiky blízkými expředsedovi strany Mirku Topolánkovi.

"Úlehla či Florián nemají s Tluchořem nic společného a pokud jde o vyšetřování IZIP, ve Správní radě seděli lidi napříč politickým spektrem a nerozhodovali podle mě o věcech, kde by mohlo jít o trestné činy," uvedl poslanec ODS, který nechtěl být jmenován.

Krajští lídři ODS vyslovili různé názory na řešení vnitrostranické krize, kterou vyvolal nesouhlas několika poslanců strany s balíčkem daňových opatření. Některým se stejně jako rebelujícím poslancům zvyšování DPH a další opatření nelíbí. Jiní stojí za předsedou strany Nečasem. Vesměs se ale shodují v tom, že podíl na sporu má blížící se kongres ODS.

"Jde jednoduše o to poškodit Nečase a pokusit se ho na kongresu sundat," řekl dnes jeden z poslanců ODS. Kongres podle něj ovlivní to, jestli rebelové přesvědčí delegáty, že jim šlo o obranu programu ODS, nebo se strana naopak sjednotí za Nečasem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …