Čelní představitel byznysu: Za rozkladem vlády je něco jiného než DPH...

06.09.2012 9:05

Pád vlády kvůli jednoprocentnímu zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty? To je absurdní a nezodpovědné, shodují se ekonomové i představitelé podnikatelů, byť růst DPH také většinou kritizují. Ale ekonomice mnohem víc ublíží politická nejistota, která může odradit zahraniční investory, než mírný růst DPH.

Čelní představitel byznysu: Za rozkladem vlády je něco jiného než DPH...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády

„Jakákoli nejistota ohledně fungování vlády je nemilá a nepříznivá,“ uvedl ekonom a člen NERV Petr Zahradník. Ale tentokrát považuje hrozbu za velmi vážnou, víc než kdykoli předtím, protože se ukazuje, že kabinet Petra Nečase se může opřít o méně než sto loajálních poslanců.

Hrozba pádu vlády může odradit zahraniční investory

Ekonomovi Petru Zahradníkovi připadá, že vláda, kterou po volbách podporovalo 118 poslanců, svůj významný potenciál, o němž se předchozím vládním koalicím mohlo jen zdát, zbytečně promrhala. „Politická stabilita, o které se v souvislosti s Českou republikou mluvilo ještě na jaře, už dávno není tak pevná, což vede ke znejistění všech, kteří se ekonomickými tématy zabývají,“ řekl ParlamentnímListům.cz. A jaké důsledky přináší hrozba pádu vlády české ekonomice a českým podnikatelům? „ Může to odvrátit zahraniční investory, může to ohrozit boj o záchranu evropských fondů, abychom ještě vyčerpali, co se dá, může to zkomplikovat podnikatelům významné zakázky od zahraničních odběratelů, protože klient může váhat, zda osloví výrobce v České republice a takových nepříjemných důsledků může být víc,“ konstatuje Zahradník.

Růst DPH je jen zástupný problém

Odborníci se navíc shodují, že ohrožení vládního kabinetu kvůli růstu DPH je jen zástupným problémem. „Myslím, že pád Nečasovy vlády by nebyl tak fatální ostuda jako pád kabinetu Mirka Topolánka uprostřed předsednictví České republiky v Evropské unii,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Ale pokud není jasné, co bude, padne-li vláda, považuje tento krok za nezodpovědný. Jaký vliv by to přineslo české ekonomice, která se potácí v recesi? „Je otázkou, zda by následovaly rychle nové volby, nebo by vládl zase nějaký kočkopes,“ soudí. Vzhledem k tomu, že politici nevedou žádné podniky, přímý zásah pro firmy to podle něj mít nebude. „Podniky budou fungovat dál, jediné, co se zhorší, bude úroveň čerpání fondů z Evropské unie,“ konstatuje bývalý šéf Svazu průmyslu a dopravy.

Jen osobní spory a antipatie

Jaroslav Míl je přesvědčen, že jednoprocentní zvýšení sazeb DPH není důvodem ke shození vlády, jde podle něj o umělé téma, které nemůže být důvodem politické nezodpovědnosti. „Je to jen záminka. Těžko říci, proč je existence vlády ohrožena. Pochopil bych, že vláda má skončit, když kryje korupci, chová se asociálně, porušuje mezinárodní závazky, ale proč kvůli sporům o jedno procento DPH, když pětiprocentní zvýšení nevadilo?“ zamýšlí se nad obecnými argumenty pro pád jakéhokoli kabinetu. Míní, že hlavním důvodem jsou hlavně osobní spory, osobní antipatie a kongres ODS.

Prezident Klaus přilévá olej do ohně

Olej do ohně přilévá podle někdejšího šéfa Svazu průmyslu a dopravy také prezident Václav Klaus, když vyzýval poslance za ODS, aby konsolidační balík se zvýšením daně z přidané hodnoty, který se do Poslanecké sněmovny vrátil zpět ze Senátu, znovu už nepodpořili. „Prezident nenese podle ústavy žádnou zodpovědnost za vládnutí, ale ze svých zkušeností určitě ví, co dělá, stejně jako to věděl v roce 2009, když přispěl k pádu Topolánkova kabinetu. Otázkou je, jestli to něčemu prospělo,“ dodává skepticky Míl. Překvapilo by ho, kdyby si i dnes prezident Václav Klaus nebyl vědom důsledků svého konání.

Ekonom: Své problémy řešte na kongresu ODS

Ekonom Aleš Michl je přesvědčen, že teď lidé i firmy potřebují pozitivní poselství. „Prostě uklidnit. Potřebují stabilitu, ne nic negativního, žádné zvýšení daní ani pád vlády,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. A členům Občanské demokratické strany, jejíž několik poslanců odmítá podpořit zvýšení daně z přidané hodnoty, radí: „Ať si to mezi sebou vyřídí na kongresu a voliči o nich rozhodnou v dalších volbách“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…